Laddar annons
Kalkon med tomatrelish och vitvinssås
23 Jan, 2022

Kalkon med tomatrelish och vitvinssås

Varje vecka kommer matkreatören Adrian Cederlund bjuda på ett helt nytt recept. Den här veckan är det kalkon med tomatrelish och vitvinssås som står på listan. Givetvis kan du hitta ett riktigt bra vintips till rätten längst ner.

Adrian Cederlund är matkreatören som varje vecka lagar mat och lägger ut rätterna på den sociala plattformen TikTok. Hans matlagningsvideos har tiotusentals visningar varje vecka. Nu ska han en gång i veckan dela med sig av ett recept. Vi på Vinbanken kommer sedan välja ett bra vintips till hans rätter. Den här veckan är det kalkon med tomatrelish och vitvinssås. Du kan se en video på hur han tillagar rätten här.

Adrian Cederlunds TikTok

Adrian Cederlunds Instagram

Adrian Cederlunds Youtube

-- En enkel rätt som fungerar både som vardagsmat och till den lite festligare måltiden. Kalkon är ett utav mina favoritval när det kommer till protein. En väldigt frisk och härlig måltid, berättar Adrian själv om rätten.

Recept: Kalkon med tomatrelish och vitvinssås

För 2 personer

Ingredienser

Kalkon

1 kalkonbröst – ca 500g
3 kvistar rosmarin
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
Salt & Peppar

Tomatrelish

300g små tomater
1 rödlök
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 msk sherryvinäger
1 nypa persilja - finhackad
Salt & Peppar

Vitvinssås

2 schalottenlök
25 g smör
3 dl vitt vin
1 dl kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 lagerblad
3-4 vitpepparkorn
Salt & Peppar

Servering

400 g delikatesspotatis – rostad
1 nypa persilja – finhackad

Så gör du

  • Lägg potatisen på en plåt tillsammans med olivolja, salt och peppar. In med dem i ugnen på 175 grader varmluft i ca 25 - 35 minuter. Lite beroende på storleken på potatisen.

  • Skär ner tomaterna i halvor, finhacka rödlöken, schalottenlök, vitlök och chili. Krydda kalkonbröstet med salt, peppar och paprikapulver. Stek i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smör, rosmarin och vitlök. Ös sedan fågeln och placera den i en ugnsform. Låt vila 10 minuter.

  • Fräs rödlöken, vitlöken och chilin i smöret som är kvar i stekpannan. När det mjuknat tillsätter du tomaterna och en skvätt sherryvinäger. Salt och peppar till smak. Låt puttra tills tomaterna mjuknat och tillsätt då persilja.

  • Lägg en klick smör i en kastrull, fräs schalottenlöken tills den blir mjuk. Gå sedan i med vitt vin, kycklingfond, vitpepparkorn och lagerblad. När det reducerat till hälften går du i med vispgrädden. Sila av, salta och skumma fördelaktigt med en stavmixer.

  • Låt kalkonen gå färdigt i ugnen med potatisen tills den har nått en innertemperatur på 65 grader, ta då ut den och låt vila tills den närmar sig 70 grader.

  • Skär upp kalkonen och servera tillsammans med de andra tillbehören. Toppa rätten med finhackad persilja.

  • Smaklig spis

Vintips

Org de Rac Chardonnay 2021 (2930), EKO.

Org de Rac, Swartland Sydafrika, 99 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig, gulmogen frukt av äpplen, persika, mandarin med inslag av örter och en touch fat.
Omdöme: Bra längd.

Betyg: 4

Hitta fler recept här

Christopher Åström - TikTok-stjärnan vars mat gör världssuccé