Laddar annons
27 Mar, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Kryddstekt fisk på grönsaksris, vilken är drycken till?

En av Senegals nationalrätter är Thiebou Diene, eller på svenska kryddstekt fisk på grönsaksris.

Det doftar ljuvligt i köket när ni lagar rätten som har precis sådär lagom mycket knorr av smak och kryddor för att den ska vara intressant att testa tillsammans med olika drycker.

När hetta och smak slår igen är det säkraste valet vatten eller öl,  och om ölet ska vara ljust eller mörkt kan vara den största frågan. Som många andra av de afrikanska rätterna vi lagat under mars är recepten öppna och rekommendationen säger ofta-använd dig av det som finns. Befriande enkelt alltså och ovanligt lyckat upptäckte jag själv.

Recept | Thiebou Diene, 4 personer

Välj fisk utifrån vad som finns

600 g laxfilé
1 purjo i bitar
2 skalade vitlöksklyftor
1 knippe persilja, helst slätbladig
1 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 gul lök
1 rova eller 2 potatisar
200 g blomkål
200 g broccoli eller vitkål
1 aubergine eller zucchini
1 msk jordnöts- eller matolja
1/2 tsk salt
4 skalade och hackade tomater alt 1 burk krossade toamter
2 msk tomatpuré
2-3 dl vatten
2 dl långkornigt ris

Gör så här

Lägg purjo, vitlök, persilja, citronsaft, salt och peppar i en matberedare och mixa till en puré. Skär fisken i portionsbitar och bred på kryddpastan.

Skala och hacka löken. Skala och skiva rovan eller potatisen tunt. Dela blomkål och broccoli i buketter. Skiva aubergine eller zucchini. Sätt ugnen på 100 C.

Hetta upp oljan i en gryta, stek laxen 1 min på var sida. Ta upp dem, lägg på stort ugnsäkert fat. Lägg i alla grönsaker, salt, tomater och tomatpuré i grytan. Häll i vattnet, koka grönsakerna med locket på i 4 till 4 minuter. Ta upp dem med hålslev, lägg dem på fatet bredvid laxen. Täck fatet med folie och sätt in i ugnen medan riset kokar.

Koka upp grönsaksspadet i grytan, lägg i riset. Låt det koka i 20 min. Späd ev m vatten. Lägg upp riset på ett stort fat, fisk och grönsaker ovanpå.

Som vanligt provade jag Beringers röda box och de två tetraförpackade vinerna som kommer i april, Cape Heights. Ingen passade bra.

Dryck till
Till sist hamnade jag med en ljus öl, no-name a la mjuk lager, framför mig och det fungerade riktigt bra. Varför inte vinerna passade förbryllade mig då jag var ganska säker innan att det vita och eventuellt båda röda skulle fungera. Alla viner gjorde maträtten mer besk och kärv. Förmodar att det var alla fräscha grönsaker som slog bakut i mötet med vinernas syra och alkohol. Slutsats - öl och vatten passar allra bäst till Thiebou Diene!