På besök i Rhonedalen – framtidens Rhoneviner imponerar
31 Mar, 2025

På besök i Rhonedalen – framtidens Rhoneviner imponerar

Vinbanken befinner sig just nu i Rhonedalen på den 13:e upplagan av Rhonedalens egna vinmässa, Découvertes en Vallée du Rhône, som pågår i fyra olika dagar på totalt tre olika platser. Under mässan kommer vi rapportera om både trender och utmaningar. 

Efter en lång flygresa med mellanlandning i Munchen på söndagen anlände vi till Marseille på eftermiddagen. Därefter bar det direkt iväg till det gamla påvedömet Avignon där mässans två första dagar skulle äga rum. Ett intensivt schema stod på programmet och direkt på måndagsförmiddagen, efter att ha testat ett antal viner på själva utställningen, så var det dags för den första master classen. Och här kom nog dagens största överraskning: Ventoux!

Jag måste erkänna att jag hade otroligt dålig koll på viner från Ventoux innan dagens master class, som hölls på ett föredömligt sätt av Alistair Cooper, Master of Wine, från Storbritannien. Om man gör en snabb sökning på Ventoux på Systembolaget så inser man snabbt att vi i Sverige inte känner till jättemycket om vinerna överlag, då utbudet är extremt skralt. Men jag kan lova att redan om 5-10 år så kommer det snackas mycket mer om det här området.

Kyligt område längs med sluttningarna på Mount Ventoux

– Om det är något område som gynnats av klimatförändringarna så är det Ventoux. Det ligger så pass högt att det tidigare var svårt att få till mognaden i vinerna, men nu ser vi vilka enorma viner som kan skapas här, berättar Alistair Cooper under provningen. 

Jag kan inte göra annat än att instämma. Intressanta druvor som vermentino och clairette samsas med betydligt mer kända druvor som grenache och syrah. En gemensam nämnare för samtliga åtta viner som testades var den otroligt friska och fräscha karaktären. Mount Ventoux är det högsta berget i södra Frankrike och högt upp på berget så finns det bland annat en skidanläggning, vilket säger en del om både hur högt det är men även hur svalt det är. 

Mount Ventoux
Mount Ventoux

För ett område som brottats enormt med värmeböljor och varmare klimat så är Ventoux en udda fisk i vattnet där man snarare haft det motsatta problemet. Men jag kan nästan lova att Ventouxs storhetsperiod börjar nu. Flera av vinerna, bland annat från välkända Chateau Pesquie som är ett omtyckt vinhus på den svenska marknaden, gav en rejäl wow-faktor. Jag fick allt från fräscha rena toner, samtidigt som det var bra koncentration och en tydlig tanninstruktur i vinerna. Fruktigt, svalt och läskande samtidigt som det var seriöst och otroligt välgjort. Det bästa av allt är att priserna fortsatt är rimliga och att vi börjar få fler och fler Ventoux-viner i det tillfälliga sortimentet. Mer av den varan tycker jag.

Lirac kan möjligtvis vara Rhonedalens vita framtid

Efter att ha lämnat master classen så var det dags att testa ytterligare några viner på själva mässan genom att gå runt och testa olika vinhus, där merparten var helt okända för mig. De allra flesta var inte ens representerade på den svenska marknaden. Sedan var det dags för nästa master class, och den här gången var det ett annat relativt okänt område i fokus, nämligen Lirac. Här tycker jag dock att vinerna inte riktigt bjöd på samma wow-känsla som Ventoux. Om det beror på att jag hade lite väl höga förväntningar på Lirac då jag testat en hel del Lirac tidigare, eller att Ventoux överträffade mina förväntningar med råge, tål att diskuteras. Men här tycker jag att man märker att området haft ett stort problem med klimatet. Det var en helt annan värme i frukten och inte riktigt samma fräschör som i Ventoux. Lirac är fortsatt ett intressant område i Rhone, men med tanke på positionen längst i söder så är det även ett lite utsatt område.

Dagen avslutades med ett sista besök på mässan där jag fick återupptäcka en favorit: Domaine de Mourchon. 21 mars lanserades deras vin i det tillfälliga sortimentet och jag tycker det är ett riktigt bra vin som verkligen förtjänar att uppmärksammas. Efter att ha pratat med Kate McKinlay så uppmanade jag även henne att vi i Sverige skulle få ta del av deras rosévin som också höll en imponerande nivå.

På kvällen så fick jag dock snällt ändra bild av Lirac igen då jag gick igenom en hel drös vita Lirac-viner, och bredden är minst sagt imponerande. Dock tycker jag att det som är mest imponerande är priserna. Vinerna har en lite speciell aromatik, som vita Rhone-viner brukar ha, men det är härlig energi och en lätt pepprighet i dem. Så dagens stora överraskning stod Ventoux för, medan Lirac stod för dagens comeback. Det gällde bara att jag testade rätt viner helt enkelt. 

På tisdagen är vi kvar i Avignon och fortsätter att gå på master classes och testa viner. Då kommer det komma en ny rapport från vinmässan i Rhone.