Laddar annons
Vad säger etiketten om vinet? - vinprovning med Vinbanken
2 Feb, 2023

Vad säger etiketten om vinet? - vinprovning med Vinbanken

Nu kan du se Vinbankens vinprovning om italienska etiketter i efterhand. Under provningens gång gick vi igenom skillnaderna och regelverket när det kommer till DOCG, IGT och DOC, och hur man ska tänka kring djungeln som är Italien.

Vinbankens digitala vinprovningar har varit ett återkommande inslag under hösten. 2 februari hölls 2023 års första vinprovning och temat var italienska vinetiketter. Som vanligt när det vankas vinprovning med Vinbanken är det sommeliern och vinprovningsledaren Camilla Forslund som styr skutan och roddar oss igenom det stövelformade landet Italiens vinetiketter.

Här nedan kan du se provningen i efterhand i sin helhet;

Etikett-pyramiden

Etikett-pyramiden
 

Följande viner bör du ha hemma om du vill hänga med under provningens gång:

Vinprovning med Vinbanken
 

Cafaggio Chianti Classico, 2020 (22817) 157:- 

Som vi nämnde i provningen så är det tomatbaserade rätter med en del feta och kryddiga inslag som passar allra bäst till Chianti Classico. Varför inte Adrian Cederlunds italienska köttbullar i tomatsås som du kan hitta här.

Ornellaia
 

Le Volte dell'Ornellaia, 2020 (32472) 181:-

Då det här vinet är mer fruktdrivet och har en lite mjukare framtoning, så tipsar vi om rätter som passar till just viner där frukten är i fokus. Varför inte en klassisk biff med bearnaise som du hittar här.

Borgogno
 

Borgogno No Name, 2019 (73661) 301:-

Piemonte är känd som svampregion nummer ett i Europa, och då framförallt tryffel. Till det här vinet tipsar vi om en klassisk svamprisotto från Adrian Cederlund.

Givetvis kommer sändningen finnas tillgänglig även i efterhand om du nu skulle vilja titta på den vid något annat tillfälle, eller helt enkelt samla vännerna en fredag och gå igenom ovanstående tre viner.
 

Tid: 2 februari klockan 18:00
Tema: Italienska vinetiketter
Programledare: Camilla Forslund och Jozo Glavas

Hitta våra tidigare vinprovningar här