Laddar annons
9 Apr, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mercurey Clos de Roy 1976, Jules Regnier

Mercurey är med sina över 600 hektar vinodlingar den största appellationen för röda viner i hela Bourgogne. Men varför är den då ändå mindre känd än Bourgognes minsta? La Romanée på blott 0,84 hektar. Svar: I Bourgogne är det kvalitet och inte kvantitet som premieras.

Kommunen Mercurey ligger i underregionen vid namn Côte Chalonnaise. Till skillnad från världskändisarna Côte de Beaune och Côte de Nuits så är Chalonnaise fortfarande en ganska regional företeelse. De flesta buteljer signerade denna region korkas upp i sitt moderland, och jag gissar att vardagar är överrepresenterade i statistiken.

De allra flesta faten i vinerierna kring byn är fyllda med rött vin. De är också de röda vinerna som är de allra bästa. En liten del av alla fat är fyllda med vin från någon av finaste vingårdarna, de såkallade premier crus. Dessa ädla marker har visserligen producerat överlägsna viner väldigt länge. Men det var inte förens mitt under brinnande världskrig som de första fick äran att officiellt hoppa upp en kvalitetsklass. Bybefolkningen ville på det här sättet skydda deras bästa vingårdar från förgörelse av de ockuperande makterna. Vilket privilegium att kunna ha en sådan framförhållning! Om ändå äppelodlarna i Normandie hade vetat vad som väntade…

1943 fick alltså Mercurey sina första premier crus. Tacka tyskarna för det! Clos Marcilly, Clos Voyens, Clos de Fourneaux, Clos des Montaigu och såklart kungen av vingårdar - Clos du Roy.

Clos du Roy är precis som namnet antyder en av de finaste adresser en mercureydruva kan ha. På sätt och vis är smaken ofta den koncentrerade essensen av det som kännetecknar byns rikt smaksatta viner. Vingården på precis över 10 hektar ligger precis söder om byn och värms snabbt upp på morgonen, tack vare sitt gynnade österläge. Dessa soldyrkande och smått bortskämda pinot noir-druvor kan mycket väl bli till de kraftigaste röda vinerna i hela Côte Chalonnaise. De är fulla av både frukt och tannin vilket ju gör dom till lämpliga kandidater för vinkällaren. Speciellt vid bra årgångar, som 1976 exempelvis.

1976 Mercurey Clos de Roy, Maison Jules Régnier
Unga viner från Jules Regnier kommer ni inte att hitta, för denna Dijonbaserade Négociant har slutat att handla med druv-vin. Enligt rykten jobbar de nu enbart med regional druvsprit, marc, och fruktviner. Korken var fuktig och otrevlig, den föll in i flaskan vid öppnandet. Inga problem, bara att dekantera. Vinet såg nästan svart ut genom karaffen och doftade koncentrerat rödfruktigt. Ur glaset påminner vinet om en Corton med barrskog och nysågad ek tillsammans med rårörda lingon, soltorkade tomater och välhängt nötkött. Detta mogna muskelpaket stimulerar mig något oerhört, det är mer än en dryck. Det är massage för hjärnan och själsligt adrenalin, ett djupt andetag av flyktig kärlek. Vi hör ihop. Nej, så får man inte skriva. Pretto.

Smaken tar över paletten. Bestämmer. Auktoritär intensitet av koncentrerad aromatisk rödfrukt på en piedestal av de typiska -76 tanninerna. Årgången är så sjukt bra för röd Côte de beaune. Det visste jag sedan tidigare och det är inte märkligt att även Challonaise lyckades med sina bästa viner. Köp och njut, inte för vidare lagring även om vinet skulle klara sig flera år till. Bourgogne fascinerar - även utdöda Negocianter levererar.

Sugen på Mercurey? Jag rekommenderar tre viner som du lätt kan få tag på:
1978 Clos de Roy 1er cru, Jules Regnier, 42,35€ (Belgium Wine Watchers)
2007 Clos des Myglands 1er cru, Faiveley, 249kr (SB nr 88386)
2005 Mercurey Premier Cru, Château d'Etroyes, 348kr (SB nr 75166)

 

Miguel Cruz Liljegren, Sommelier 2.0