Laddar annons
Paul Jaboulet 2018 Parallèle 45  - VINKALENDER 7 dec.
7 Dec, 2020

Paul Jaboulet 2018 Parallèle 45 - VINKALENDER 7 dec.

Vinfirman Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden.

Paul Jaboulet Parallèle 45 är en Côtes du Rhône, här är tips om den röda. Namnet finns även på firmans vita vin (samma ursprung), som då har tillägget 'Blanc' på etiketten.

Namnet är från den 45 breddgraden som skär genom Rhônedalen, bara ett par kilometer från Paul Jaboulet och familjen Freys vinkällare. 45:e parallellen markerar är en gräns för där den soliga södern börjar, där druvorna får mer sol, högre sötma och större mognadsgrad. Paul Jaboulet Parallèle 45 är ett av dessa viner från distrikt Rhônes gränsland.

Första journalanteckningarna om vinifiering (vintillverkning) är från 1834 men troligtvis var vintillverkningen etablerad sedan länge redan.

VIN. Paul Jaboulet 2018 Parallèle 45 (22800), 119 kr

Medel- till fyllig. Fruktig, mörka noter av plommon och körsbär, tydlig smak av generösa bär, kryddor och örter, liten läderton och touch av fat. Behagligt stram och nyanserad. Bra val bland de prisvärda och snygga, röda vinerna.
Betyg: 4 (av 5)

Servera till i prinicp alla säsongens rätter förutom fisk och skaldjur. Passar lika bra till lyxigare pizza som till älgstek. Ett recept på renfilét passar även till Jaboulets Crozes-Hermitage, ett recept till två olika viner, för olika tillfällen.

Tänk på – vinet finns i 45 butiker, bör beställas!

Första journalanteckningarna om vinifiering (vintillverkning) hos Jaboulet är från 1834 men troligtvis var vintillverkningen och huset etablerade sedan länge redan.

Sedan 2006 ägs Paul Jaboulet av schweiziska familjen Frey med den berömda oenologen Caroline Frey i spetsen. Familjen Frey är en respekterad champagnetillverkare med ägarintressen i champagne och i Bordeaux där man residerar i cru-slottet La Lagune
Vinkalender i samarbete med annonsörer och Renta-chef cookalong, digital matlagningskurs för dig och dina vänner. Vinerna har Vinbanken valt fritt ur importörers portföljer.