Laddar annons
22 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med delikat Rhônevin

Delikat Rhônevin, fruktig pinot noir, portugisisk ”vit bourgogne”, halvtorr Rheingauriesling, billigaste bra portvinet, billigaste bra champagnen, utvald lyxtoscan och bästa röda boxen är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa

Nya viner v17 2015 på Röttorps Bästa

Mont-Redon Réserve Rouge, 2013 för 107 kronor. Ett utmärkt Chateauneuf-du-Pape hus som gör en lättare och mycket delikat Côte du Rhône, från södra delen av Rhône. Tätt och rikt i ännu ung stil med fin balans och genomklang. Växer ytterligare en hel del under de närmsta åren.

Fruktig Pinot Noir

Saint Clair Pinot Noir, 2013 för 165 kronor. I Nya Zeelands största vindistrikt, Marlborough gör man numera en hel del röd pinot noir ofta i en lätt och fruktig stil till mycket rimliga priser. Här är en trevlig lätt pinot med lite syra och struktur för lättare rätter till ex. kalvbräss.

Portugisisk ”vit bourgogne”

Lagarada Reserva Blanco, för 101 kronor är en Intressant exponent för de nya stora vita vinerna från Dourodalen i norra Portugal. Den är utgjord som en vit bourgogne med fatjäsning och omrörning av jästfällningen då och då, till en bråkdel av priset mot vad motsvarande vin kostar från bourgogne. Ca 5 månader på fat med de spännande druvblandningen; 30% códega do larinho, 30% rabigato, 30% viosinho, 5% couveio, 3% malvasia fino och 2% donzelinho. Bra komplexitet, ungdom och struktur som växer ytterligare med lagring några år, för att mogna ut helt.

Halvtorr Rheingaurisling

Kloster Eberbach Riesling Spätlese, 2013 för 119 kronor. Frisk med rik komplex smak med sötma och fin balans, trots året. Bra till bärefterrätter, som sällskapsvin och drink på sommarverandan.

Billigaste bra portvinet

Graham's Six Grapes Reserve Port, för 134 kronor. Det billigaste riktigt bra portvinet. Ingen fällning eller behov av dekantering eller lagring. Vinet håller sig någon vecka i öppnad flaska. Relativt rikt och tätt med kraft och långa bra rätt ungdomliga toner och visst tuffhet i slutet.

Billigaste bra champagnen

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, är en utmärkt och lättillgänglig champagne för 199 kronor. Frisk, fruktigt trevlig med bra längd och långt klingande slut. En fin champagne som är enkel att tycka om och fungerar väl i alla sällskap.

Stor utvald lyxtoscan              

Colledilà Ricasoli Gran Selezione, 2011 för 319 kronor är en ny vintyp från Toscana. Läcker saftigt och rikt med stor fruktighet och lite mindre av hårdhet i ungdomen. De gör vinet mer generöst och tillgängligt redan idag, även om det vinner på fortsatt lagring.

Bästa röda boxen

Vila Santa Reserva box, 2012 för 279 kronor per 3 liter har en rätt kraftig boxrabatt på 117 kronor. Så mycket billigare blir 3liter på box mot 3l på fyra flaskor av detta utmärkta mellanprisvin. Denna årgång lite mer lättillgänglig men ändå med bra struktur och längd och aningen rödfruktig stil. Passar väl till allt och alla.