Laddar annons
Röttorps Bästa med sval syrah
25 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sval syrah

Fyndig syrah, Ornellaias tredje vin, fyndig chardonnay, halvtorrt och billigt, lyxigt stort och dyrt, äldsta premiumboxen, SBbox med klass och skruvkork även för lagring är veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v48 2015 på Röttorps Bästa

Fyndig Syrah                                                                

Leyda Reserva Syrah, 2014 för 71 kronor är en fyndigt bra lätt rökig komplex och samtidigt mild syrah i nordrhônsk stil. Fortsatt fantastiskt bra pris även för den utmärkta nya årgången av detta kompletta välbyggda och fruktiga chilenska vin från ett av de lite svalare vindistrikten. Där ger man druvorna lång tid att i måttligt tempo mogna, vilket är bra för kvaliteten.

Ornellaias tredje vin

Le Volte dell'Ornellaia, 2013 för 159 kronor. Det låter kanske inte så märkvärdigt att Le Volte är Ornellaias tredje vin. I det har man utöver egna bordeauxdruvor från berömda Bolgheri också lite inköpta druvor med sangiovese från de närmaste omgivningarna. Det allra viktigaste är att vinet görs med det seriösa allvar och kunnande som vinhuset har. Det gör det till ett riktigt bra välstrukturerat och komplext långt vin som även växer vidare med lagring några år. Bra vin till den finare middagen.

Fyndig Chardonnay

Torres Gran Viña Sol Chardonnay, 2013, för 79 kronor är en rik och välbyggd generös chardonnay i aningen rustik stil. Komplett lite smakrikt vitt torrt till alla smakrika vitvinsrätter i fyndigt prisläge.

Halvtorrt o billigt

Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc, 2014 för 59 kronor är i sin nya årgång riktigt bra trots det billiga priset. Har 16 gram socker per liter vilket i min smak gör det till ett halvtorrt friskt och trevligt vin. Fungerar väl som sällskapsvin och även till lättare frukträtter.

Lyxigt stort och dyrt

Ornellaia, 2012 för 1 049 kronor har just anlänt i en mindre upplaga som tillfällig nyhet. Lovande ungt vin som borde lagras länge. Det kommer att bli ett storslaget vin med magnifik längd och komplexitet när det mognat ut efter något decennium eller två. Det vet vi av historien för detta, ett av Italiens allra förnämsta viner. Riktigt njutbart även idag men det är ett barnarov.

Äldsta premiumboxen

Roodeberg, KWV, 2013 för 259 kronor är den röda premiumbox som funnits längst på den svenska marknaden. Som så många andra är den specialdesignad för vår marknad. Den håller stilen utmärkt och är ett riktigt seriöst medelrikt rödvin som passar till nästan allt. Numera dessutom till lite lägre pris.

SBbox med klass

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc, för 219 kronor är just nu min favorit bland bättre billiga sauvignon blanc boxar. Bra frisk och välklingande SB med eftersmak och bra slutsyra. Samtidigt snällt och bra balanserat vin som även duger bra som en drink.

Skruvkork även för lagring

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2013 för 99 kronor har anlänt i en utmärkt nya årgång. Vinet är ovanligt seriöst och välbyggt för sin prisklass och har som dold talang att även under sin skruvkork vid långlagring utvecklas till ett stort vin med en klangfärg i stil med mogen röd bordeaux.