Laddar annons
Zumbali Chenin Blanc – det sydafrikanska succévinet
24 Mar, 2023

Zumbali Chenin Blanc – det sydafrikanska succévinet

Sydafrika är ett av våra absoluta favoritländer när det kommer till vin. Under 2022 drack vi i Sverige uppemot 20 miljoner liter sydafrikanskt vin enligt Systembolagets försäljningsstatistik. Det innebär att vi drack ungefär tre liter per person (> 20 år) och år under 2022. Med detta ligger Sydafrika som vinland på fjärde plats på Systembolaget.

Vi har sett ett rejält uppsving för viner från Sydafrika på senare år. Landet representerar intressanta produkter, vinstilar och producenter. Vinerna håller en hög nivå med många både omtyckta och prisvärda viner. Sydafrika har till stor del sin inhemska druva chenin blanc att tacka för sin popularitet. Druvan ger tillgängliga och fräscha viner och är också huvuddruva i det vin som är det mest sålda vinet från Sydafrika på den svenska marknaden, nämligen Zumbali Chenin Blanc. Zumbali var också ett av de mest sålda överlag på Systembolaget 2022, med över 1,6 miljoner liter totalt.

Till vinet på Systembolaget

Zumbali

Vad är det då som gör Zumbali så populärt?

Vad är det då som gör Chenin Blanc i allmänhet, och Zumbali i synnerhet så populärt? Svaret sitter främst i den lättillgängliga och okomplicerade karaktären. Zumbali har en uppskattad fräschör med smak av päron och citrus och med fin, hög syra. Den klimatsmarta trelitersboxen med sina gröna vackra blad sticker ut på hyllan på Systembolaget. Som konsument ger Zumbali dessutom mycket vin för pengarna.

Det generella intrycket av sydafrikanska viner håller alltså på att förändras. Det är inte längre bara de tunga, kaffedoftande pinotage-vinerna som vi associerar landet med. Nu för tiden är det kvalitet, fräschör och elegans som i mångt och mycket är nyckelorden för den sydafrikanska vinproduktionen.

Det finns således många anledningar till att Zumbali Chenin Blanc tillhör ett av de mest populära vinerna från Sydafrika. Att vinet kammar hem förstaplatsen bland de mest sålda vinerna från Sydafrika 2022 på Systembolaget visar hur uppskattat det är av många.

Zumbali är gott till fisk, skaldjur och sallader och är ett toppenvin till våren!

Till vinet på Systembolaget