Laddar annons
Så matchar du champagne med viltkött
1 Jun, 2025

Så matchar du champagne med viltkött

Champagne och viltkött, är det verkligen en bra kombination? Om du väljer rätt typ av champagne så blir det en mat- och vinmatchning utöver det vanliga.

  • Palmer & Co Vintage Brut

    Palmer & Co Vintage Brut

    2016
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12%

    En något utvecklad men ändå frisk champagne med intensiva toner av gula äpplen, lime, vit persika, grapefrukt, hasselnötter, briochebröd och blodapelsin. Fin, mjuk mousse med en ren och precis syra som håller i sig länge. Väldigt fin och elegant champagne som med just den här utvecklade tonen och den lilla tyngden som finns i den kommer matcha med det magra och salta viltköttet på ett utmärkt sätt. 

    499 kr

Champagne ihop med fisk och skaldjur är säkerligen en mat- och vinkombination som många känner till. Ett lite mer oväntat och otippat val är att matcha champagne ihop med kött, och då framförallt viltkött. Men det gäller att man väljer rätt typ av champagne för att få ihop den här kombinationen. När vi på Vinbanken intervjuade Rémi Verviere, vd för det ansedda champagnekooperativet Palmer & Co, så berättade han för oss att han ofta brukade välja just viltkött ihop med Palmer & Co Vintage Brut 2016. 

– Jag har flera gånger valt att äta vilt till den här champagnen och det är en fantastisk kombination. Jag vet att många säkert tvivlar på det men det passar utmärkt ihop. Vinet har den där kroppen men samtidigt fräschören från chardonnay-druvorna. Testa gärna det i lite större vinglas och låt det få luft, för det här är ett stort vin som man ska behandla och dricka lite annorlunda. 

Recept på carpaccio gjord på dovhjort ihop med champagne

Att det handlar just om en Vintage-champagne med nio år på nacken som man väljer att matcha med vilt är inte så förvånande. För champagnen har fått ligga på sin jästfällning i fem års tid, och sedan har den alltså fått ligga på flaskan i ytterligare fyra års tid. Det har gjort att champagnen fått en tyngd i sig som gör den väldigt lämpad till just tyngre rätter. 

När vi på Vinbanken själva valde att testa kombinationen ihop med en viltcarpaccio gjord på dovhjort så slogs vi av just den här tydliga smakkombinationen där vinets något utvecklade frukt och distinkta syrlighet, passade riktigt bra ihop med det magra köttet och sältan som fanns i det. Här nedan delar vi med oss av ett recept på just viltcarpaccio som passar utmärkt ihop med Palmer & Co Vintage Brut 2016. En oväntad kombination som både överraskar och imponerar på samma gång.   

Den här matmatchningen är en annons av Provinum Vinhandel AB.