Laddar annons
Valet av vinglas – så påverkar det vinet
16 Jan, 2025

Valet av vinglas – så påverkar det vinet

Det finns många aspekter som påverkar hur man upplever ett vin. Humöret, sällskapet samt platsen man befinner sig på är så klart bidragande parametrar, men själva glaset du väljer till vinet spelar också stor roll. 

Det är inte alltid man tänker på glasets form och hur det i sin tur påverkar din upplevelse av vinet men olika glas är utformade för att framhäva specifika egenskaper hos olika typer av vin.  Förutom det faktum att vinglas blivit en snygg inredningsdetalj som gärna visas upp i hemmet så ska de också fylla sitt primära syfte som faktiskt är att drickas ur. Den stora skillnaden mellan olika vinglas är hur formen på kuporna skiljer sig åt. Olika storlek på öppningen ger olika luftintag till vinet och gör att vinet utvecklas olika i glasen. Vinglastillverkarna har förstått balansen mellan design och nytta och skapar därför druvspecifika glas som är anpassade för ett speciellt vin.  

Hur glasets form påverkar vinets temperatur 

Vinets temperatur är en annan viktig aspekt som påverkas av glasets form. Glas med en större kupa till tillåter vinet att snabbare stiga i temperatur, vilket är fördelaktigt för mer komplexa rödviner. Mindre kupor är mer idealiska för vita viner, eftersom de hjälper till att hålla vinet kallt längre. Eftersom vita viner ofta är känsligare för temperaturförändringar, kan ett för stort glas leda till att vinet värms upp för snabbt, vilket kan påverka smakupplevelsen negativt. 

Rödvinsglas: Olika former för olika viner 

Ett Bourgogne-glas, med sin stora och breda kupa, är perfekt för lättare röda viner med en elegantare och lättsammare smakprofil. Druvor som förhöjer glaset är Pinot Noir, Nebbiolo, Cinsault och Gamay.  Den stora kupan tillåter en bättre syresättning, vilket öppnar upp vinets komplexa och läskande aromer.  

Ett Bordeaux-glas, som är smalare och högre, är i stället bättre för kraftigare rödviner som Cabernet Sauvignon, Merlot eller Sangiovese. Glasets form leder vinet till den bakre delen av munnen, vilket hjälper till att balansera vinets syra och tanniner och skapa en fylligare smak. 

Vittvinsglas: Förfining och fräschör 

Till ekfatlagrade vita viner med större kropp så tillämpas gärna en större kupa då vinet gärna får stiga lite i temperatur och luften frigör de mer dominanta ekfatsaromerna. Chardonnay, Chenin Blanc är druvor som ofta funkar bra i de kuporna. För friskare, fruktigare viner såsom klassisk Riesling eller Sauvignon Blanc tillämpas bäst ett smalare glas används för att behålla deras krispiga och lättsamt flörtiga karaktär. 

Glas till mousserande vin är en vattendelare då det skiljer så pass mycket på en traditionell champagne och en fruktbombad prosecco. Förr användes de klassiska flöjt-glasen flitigt, men problematiken är att de har en så smal öppning att många komplexa viner ofta inte får utlopp att andas och alla aromer går till spillo. Vid bättre champagne eller cava så använd i stället vitvinsglasen som går till den fruktiga typen och använd flöjt-glasen till billigare prosecco.  

Sammanfattning 

Vinglasets design spelar en avgörande roll i hur vi upplever vinets doft, smak och textur. Genom att välja rätt glas för rätt vin kan du förhöja hela vinupplevelsen, från det första doftintrycket till den sista klunken. Nästa gång du häller upp ett glas vin, ta en stund att överväga glasets form – det kan göra hela skillnaden.

Tips på tre viner i olika glas

  • Château Quinsac

    Château Quinsac

    2019
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    13.5%

    Klassisk Bordeaux med mycket välbekanta och stiltypiska aromer. Svart vinbär, cederträ och plommon dominerar det här vinet. Ett vin som funnits på hyllorna ett tag och visar inga tecken på osäkerhet. Året 2018 var väldigt varmt i hela Europa och därav blir vinet mer generöst än tidigare. Dricks ur Bordeaux- eller Cabernetkupa för bäst upplevelse.  

    150 kr
  • Calera Central Coast Chardonnay

    Calera Central Coast Chardonnay

    2022
    usaUSA
    750 ml
    14.5%

    Amerikansk Chardonnay kan enligt mig bli alldeles för tropisk och vaniljig, men här är den perfekt återhållsam. Syran är knivskarp och tillsammans med den gula fruktigheten och den amerikanska ekfatsbehandlingen som värmer likt en varm filt upplevs vinet väldigt trevligt. Kalifornien är odlingsområdet. Njuts bäst ur en Chardonnaykupa vid 8-12 grader.  

    275 kr
  • Alberto Ballarin Langhe Nebbiolo

    Alberto Ballarin Langhe Nebbiolo

    2022
    italienItalien
    750 ml
    14.5%

    Storfavorit som är så där härligt lättsam men ändå har undertoner som uttrycks när vinet fått stå i glaset ett tag. Stiltypiska aromer med körsbär, rosor och solmogna nypon men det återfinns även en örtighet och kryddig smak efter man glömt bort vinet några minuter. Langhe behöver ingen större presentation och inte heller druvan Nebbiolo. Alkoholen som ligger högt stör inte utan agerar som en extra krydda till vinets komplexitet. Servera ur Pinot/Bourgognekupa i 16 grader och njut av utvecklingen i glaset.  

    199 kr