Vin till vegetarisk pizza på blomkålsbotten med zucchini, svamp och oliver
Vin till vegetarisk pizza. Perfekt sportlovsmat att samlas kring, och det är enkelt att laga en stor sats i långpanna.
Vin till vegetarisk pizza | Ställ fram plåten på bordet och låt alla förse sig själva.
RECEPT | Vegetarisk pizza på blomkålsbotten med zucchini, svamp och oliver
4 portioner
600 g blomkål
2 msk olivolja
2 påsar mozzarell à 125 g
100 g parmesan
2 vitlöksklyftor, pressade
2 ägg
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
0,5 tsk salt
0,25 tsk svartpepparFyllning
0,5 rödlök
1 vitlöksklyfta
150 g grön zucchini
150 gul zucchini
200 g champinjoner
2 påsar mozzarella à 125 g
1 msk olivolja
1,5 dl svarta oliver, urkärnade
salt och peppar1/2 sats tomatsås
färsk basilika till garnering
Gör så här
1) Värm ugnen till 200 g. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
2) Bryt blomkålen i bukettter och mixa i matberedaren tills de är finhackade, eller riv blomkålen på rivjärn. Riv mozzarellan i små strimlor. Riv parmesanosten. Frsä blomkål och vitlök i olja i en stekpanna i cirka 5 minuter. Låt svalna något.
3) Vispa äggen lätt. Blanda dem väl med blomkål, mozzarella, parmesan och kryddor. Bred ut blandningen, cirka o,5 cm tjockt på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills blomkålen börjar få lite färg.
4) Medan botten är i ugnen, skala och skär rödlöken i grova bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skär zucchinin i halvmånar och champinjonerna i klyftor. Riv mozzarellan till fyllningen i mindre bitar.
5) Fräs lök och vitlök i olja tills löken är glansig. Tillsätt zucchinin och svamp och fräs i ytterligare några minuter tills zucchinin börjar mjukna och få lite färg. Smaka av med salt och peppar.
6) Ta ut blomkålsbottnen ur ugnen och täck den med tomatsås, mozzarella, svamp- och grönsaksröra och oliver. Ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda i ytterligare cirka 10 minuter. Garnera med färsk basilika och servera direkt.
Vin till vegetarisk pizza på blomkålsbotten med zucchini, svamp och oliver
1.Mauro Primitivo Alberello 2019 (32364)
Nordic Sea Winery, Salento Italien, 219 kr för 3 liter box
Druvor: Primitivo
Medelfyllig med ambition till en stramare stil, kryddig och tydligt bärsöt av hallon och björnbär.
Omdöme: Husvin, smakrik och generös med ett nästan syltigt tilltal.
Passar också till: Gärna i soffan till småplock, till mello-mys, skinka eller ost. Den som vill mumsar på godis, som lakrits och chokladkarameller.
Betyg: 3
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.
Recept och bild: Den fantastiska kokboken av, Till bords med systrarna Eisenman, foto: Ulrika Ekblom. Bonnier fakta.