Laddar annons
Vin till råbiff – tips på tre viner
25 Apr, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till råbiff – tips på tre viner

Råbiff kommer i väldigt många olika former. Det finns allt från den klassiska varianten med kapris, äggula, dijonsenap och rödlök, till de mer moderna varianterna där olika smaker komponeras. Men när det kommer till vin till råbiff, hur ska man tänka då?

Råbiff, denna underbara rätt som kommer i så många olika varianter. Det finns egentligen inget som stoppar kreativiteten och fantasin för hur en råbiff ska smaka och se ut. Vissa föredrar den klassiska varianten med rödlök, dijonsenap, äggula och kapris, medan andra hellre vill ha modernare råbiff med andra tillbehör och därmed andra smaker. Samma sak gäller egentligen när det kommer till vin till råbiff. Vilket vin man ska välja beror väldigt mycket på vilka smaker och råvaror man har på tallriken framför sig.

En råbiff kan dessutom vara antingen malen eller grovhackad, beroende på vilken konsistens man föredrar i rätten. Därför har vi valt ut tips på tre viner som passar till olika varianter på råbiff. Här får vi både den klassiska varianten med de klassiska smakerna, men även några moderna varianter med lite nymodiga smaker som blir allt mer populära på restaurangerna.

Det viktiga när man ska välja vin till råbiff är att utgå från tillbehören man har. Till exempel om man har någon emulsion, dressing, grönsaker eller liknande. Därför har vi nu samlat tips på vin som passar till råbiff.

Tips på vin

Beaujolais-Villages, 2020 (5003) 109:-

För många är det inte alls lätt att välja vin till en klassisk råbiff, men om man vill ha ett rött vin så passar faktiskt en beaujolais riktigt bra. Här får vi ett härligt bärigt vin som har hög syra och tydliga inslag av hallon, jordgubbar och en gnutta körsbär. Tänk på att du har en råbiff framför dig med flera andra komponenter. Det är kapris, rödlök och senap framförallt. Det är mycket smak, och det är olika smaker. Detta låter kanske konstigt, men just därför passar det här bäriga vinet utan någon större strävhet, väldigt bra. Alla komponenter gifter sig väl med det här vinet, och du får en finfin matchning.

Substance, Chardonnay, 2019, (79566) 189:-

Om du är sugen på en modernare variant av råbiff, till exempel med någon god dressing i botten och en krispig textur på toppen, så passar det här chardonnay-vinet utmärkt. Matkreatören Adrian Cederlunds variant av råbiff är ett utmärkt exempel på en rätt som passar till det här vinet. Här får vi en fin syra och härliga inslag av tropisk frukt, men även en fin örtighet. Detta gör att det ihop med framförallt dressingen som är en viktig komponent gifter sig riktigt väl. En fin chardonnay med en härlig fyllighet som kompletterar det feta i rätten på ett fint sätt.

Cleto Chiarli, Lambrusco Vecchia Modena Premium, 2020, (51747) 149:-

Många varianter av råbiff har i dag stora inslag av parmesan. Det kan handla om allt från parmesankrust till färskriven parmesan eller en smakrik parmesandressing. När parmesanen har en så pass viktig roll i en råbiff så ska man vända sig till Italien och se vad som kan erbjudas där. Och då hittar vi givetvis lambrusco. I den här varianten tar vi del av en lambrusco di sorbara, som är den ljusare varianten av lambrusco. Med sina tydliga bäriga inslag, sin fina syra och det härliga bubblet, så passar det här vinet alldeles utmärkt till en råbiff med inslag av parmesan. Många har kanske inte vågat testa lambrusco på senare år, men ge det här vinet en chans och våga testa det ihop med till exempel råbiff, en napolitansk pizza med tomatbaserad botten eller med en italiensk ost-och charkbricka.

Vin till pizza

Vin till ost- och chark

Fler vintips

Lambrusco – vårens hetaste vin