VIN OCH MAT. Laga mat av rester är smart. Vin till restlasagne med grönkål, julskinka och ostsås är ett rött vardagsvin.
Vin till restlasagne, javisst fungerar det! Och vi väljer ett enklare rött, kalla det vardagsvin med "mumsig" smak.
Vin till restlasagne med grönkål, julskinka
1. Max 2018 (2536)
Maison Louis Max, Coteaux Bourguignons Frankrike, 99 kr
Druvor: 80% pinot noir och 20% gamay.
Lätt, frisk och syrlig smak av bär. Örtig längd.
Omdöme: Lättsam, sval och örtigt frisk.
Passar till: utmärkt till fläsk eller kyckling. Törutom till receptet här, lasagne på rester, vad sägs om att laga något gott på rester av julskinkan, se Karins förslag.
Betyg: 3+
RECEPT | Restlasagne med grönkål, julskinka och ostsås
4 portioner
- 250 g grönkål
- 2 msk smör
- 1 kruka basilika
- 250 g körsbärstomater
- 2 förpackning färska lasagneplattor, à 200 g
- 200 g julskinka, i tunna skivor
- 2 paket mozzarella, á 125 g
- olivolja
Ostås
- 250 g mascarpone
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl riven ost, välj en smakrik salt
- nymalen svartpeppar
Gör så här
1) Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop ingredienserna till ostsåsen.
2) Riv av grönkålen från stammen och stek den i smör några minuter på låg värme. Hacka basilikan grovt, dela körsbärstomaterna på mitten.
3) Häll några skedar tomatsås i botten på ugnsformen, ca 3 liter. Lägg ut ett lager pastaplattor och därefter ett lager ostsås, tomater, basilika, några skivor skinka och lite av grönkålen. Fortsätt sedan varva tills alla ingredienserna är slut.
4) Fördela tomater och mozzarella överst och ringla över lite olivolja.
Grädda mitt i ugnen cirka 35-40 minuter. Ta ut och servera direkt.
Inspiration från Hemköps kundtidning, Hemlagat.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.