Laddar annons
Vin till semla
16 Feb, 2021

Vin till semla

Ett glas mjölk eller en kopp starkt, svart kaffe i all ära, men få drycker slår ett glas Vin Santo till semla.

Vin till semla. Godaste semlan bakar du själv och läckrast smakar dom när de är små i storlek. Mjölk eller kaffe i all ära men ett glas mandelsmakande Vin Santo, är i mitt tycke, helt perfekt i kombination med semla.

Snabbval

RECEPT | Semla

12 stycken

2 dl mjölk
25 g jäst
7 dl, cirka vetemjöl (420 g)
1 ägg
0,5 tsk salt
1 msk stötta kardemummakärnor
1 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör

1 uppvispat ägg för pensling

Gör så här

1) Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt 240 dl av vetemjölet (4 dl). Blanda och låt sedan vila ca 15 min.

2) Tillsätt 180 g vetemjöl (3 dl), ägg, salt, stött kardemumma och socker. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.

3) Dela degen i 12 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1½-2 timmar.

4) Sätt ugnen på 210 C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna.

5) Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och mandel. Fyll bullarna med blandningen.

6) Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Vin till semla

1. Ruffino Vinsanto Serelle 2016 (8119)

Ruffino, Chianti Italien, 159 kr för 375 ml
Säljs i 280 butiker, av 447.
Druvor: Malvasia del Chiant, Trebbiano Toscana
Söt. Medelfyllig. Karamellton med inslag av vanilj och mandel, nötter, fat och torkade frukter, lägg till en knivsudd honung i kulissen.
Omdöme: Utmärkt. Många serveringstillfällen.
Passar till: till semla, mandelskorpor och andra söta bakverk med mandelsmak.
Betyg: 4

Fakta och kuriosa om Vin Santo

Vin Santo, det heliga vinet, bäst och mest åtråvärt av dem alla! Vinet är en äkta toscansk raritet och därför tämligen okänt utanför distriktet, lägg till att produktionen är försvinnande liten. Man tror att namnet kommer från den idag glömda traditionen att använda Vin Santo vid religiösa ceremonier, därav namnet 'det heliga vinet'.

De flesta vinodlare i Toscana, små eller stora egendomar, tillverkar sin egen Vin Santo. Men det är oftast bara i den mängd att det täcker husbehovet. Traditionen bjuder att vid festliga tillfällen bjuda på ett glas Vin Santo tillsammans med mandelskorpan Cantuccini.

Smaken på en Vin Santo är alltid söt, hyfsat stark (15 volymprocent) och mandelsmakande. Druvorna kan variera men ofta används trebbiano, malvasia, canaiolo. Tillverkningen är komplicerad och börjar med att druvorna torkas, sedan läggs musten på 50 liters fat tillsammans med en moderkultur (tänk surdeg) varpå faten försluts. Efter 3 till 5 år är vinet klart.

Att se upp med när på besök i distriktet: en typisk turistfälla är när Vin Santo säljs bland annat varor hos den lokala handlaren eller tobakisten. Dessa viner är inget annat än massproducerade, artificella look-a-likes.

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.