Laddar annons
Xavier Vignon – föregångare i södra Rhône
15 Jul, 2021

Xavier Vignon – föregångare i södra Rhône

Xavier Vignon är södra Rhônes mest spännande vinperson, just nu. Med lång erfarenhet i distriktet men också som konsult är vägen utstakad - med vin in i framtiden.

En av årets, till nu, mest intressanta digitala provningar arrangerades nyligen av Xavier Vignon. Uppkopplingen var direkt från Rhône. På andra sidan satt journalister på plats i Stockholm med vinglas arrangerade för provning.

Xavier Vignon är inte bekymrad men tydligt inställd på att dela med sig av de allt fler, nya utmaningar han säger sig möta i jobbet som vinmakare. Utan tidigare erfarenhet från branschen valde han som ung och student vin framför sten. Det har han aldrig ångrat, fastän hans far kan ha haft synpunkter. Familjen Xavier har i generationer varit stenhuggare.

Det dröjer inte mer än en millisekund innan vi förstår vad som står högst på agendan för Xavier. Klimatförändringen är enligt Xavier en krass verklighet vi måste förhålla oss till, det gäller alla men i denna kontext, speciellt jordägare och druvodlare.

Det vanliga vädret vi känner sedan tidigare pendlar nu mellan de mer extrema motpolerna: hetta och kyla, kraftig storm kontra stillastående luft, ingen nederbörd till ändlösa, kraftiga regn. Konsekvenserna av väderförändringarna kan vi se i nyhetsrapporteringar över hela världen.

Och vinmakare oavsett var eller på vilken plats de verkar, påverkas och försöker förstå sin samtid. Hur ska man fortsätta göra vin, hur kommer vinerna smaka och vad händer med jorden är aktuella frågor. Hos Xavier Vignon är förändringarna inga nyheter utan något han arbetet med mycket länge, men på lite olika sätt.

Utmaningar i södra Rhône enligt Xavier Vignon

Väder som är nyckfullt med extrem hetta och torka. Vinstockar klarar många påfrestningar men långa heta, återkommande perioder utan regn frestar på. Under dessa extremer är det de äldre plantorna som klarar sig bäst då deras rötter går djupt.

Att plantera nya viner, unga vinstockar, gör alla odlare kontinuerligt. Så bevarar man en jämn kvalitet och odlaren vårdar sin tillgång, vingården. Men att få de nyplanterade vinstockarna att klara sig, växa sig starkare och bilda djupgående rötter, är nu mer än tidigare en utmaning. Det krävs mycket vatten, under många år.

Xavier-vignon-rhone-vinbanken-vinprovning

Oxidation vs reduktion

Oxidation är det största problemet vinmakarna möter i dag, säger Xavier Vignon.

- Förr talade vi bara om att minimera reduktiva smaker i vinet (stall och jordkaraktär, en konsekvens av (för) lite syre i tillverkningen red. anmärkning) något som många viner i Châteauneuf-du-Pape var kända för, berättar Xavier.

Men reduktion är inte längre en fråga eller ens ett problem. Det är oxidation som är den stora utmaningen. Oxidation ökar (bl a) när mognaden i druvorna forceras i ett allt varmare väder. Det påverkar druvornas fruktsyra och pH värden. Exempelvis bidrar både ekfat och amfora (lerkrus) till oxidation.

Förenklat kan man säga att lägre syra är problematiskt, vinerna smakar saftigare. Så kallade juice-iga viner är ofta populära storsäljare, kommersiella lyckträffar.

'Det kan fungera för vissa druvor eller ursprung men fundera över vad det gör med smaken på champagne eller på ett rött vin från Châteauneuf-du-Pape', frågar Xavier högt.

Behåll vad du har - prioritet för Xavier Vignon

'Att se till att behålla det man har från start är högst prioritet', säger Vignon och lägger till att han nu helst lagrar/sparar vin på glastank. Ett annat intressant projekt är att lagra vin i vatten. Tillsammans med andra vinmakare bidrog Xavier till ett experiment i vilket man testade att lagra vin djupt i havet. Resultatet visade på utmärkta lagringsbetingelser. Än så länge, men kanske aldrig ska tilläggas, kommer havslagring vara ett kommersiellt alternativ. Men glimten av intresse och engagemanget när vi hör om resultaten kan ingen av journalisterna missa.

Med inspiration från 'havslagringsprojektet' kom idén till det unika vinet Le Pape. Tillverkningen är mycket speciell.

Vinet Le Pape lagrats i förslutna fat, som sedan placerades i en stor tank (som står i vineriet) som är fylld med Châteauneuf-du-Papevin. Ett unikt vin som lagrats på fat, i vin. Har ni hört det tidigare - jag hade det inte.

HUR MYCKET VATTEN GÅR DET ÅT FÖR 1 FLASKA VIN

Räkna med att 1 flaska vin = 1 kg druvor. För den volymen kräver vinstocken, i en väl fungerande vingård, mellan 60-70 liter vatten. Är vinstockarna nyplanterade eller unga behöver de konstbevattnas oavsett. I soligt väder med extrem torka behövs mer vatten, även i äldre vingårdar. En konstbevattnad vingård förbrukar minst 120 liter vatten för 1 kg druvor, bara för att avdunstningen ökar.

Ekologisk certifiering självklar

Om fem år är alla mina viner ekologiska, konstaterar Xavier som menar att certifieringen är en självklarhet. Varpå han får en fråga om hur många olika viner han gör,

- för mig är det viktigaste att vinerna är så bra som möjligt. Klassiska ursprung i kombination med nya viner och stilar är min idé så det går inte riktigt att svara på frågan, för jag vet inte hur många olika ...

Vin in i framtiden

Nytänk i kombination med traditionell vinmakning torde vara grundidén för Xaviers viner, så tolkar jag hans stil. Och javisst har hans viner senare år fått mer av balans och mindre av kompakt täthet och kraft. Det är en utveckling som många konsumenter lär uppskatta.

Det är inte direkt enkelt att dricka vin som tippar över på andra sidan med hög alkoholhalt. Och inte konstigt att senare tids intresse för så kallade svala viner exploderat bland vinälskare.

Tillbaka till klimatfrågan: världens vinmakare måste hantera viners stigande alkoholhalt på plats i vingården, det är inte längre än nyhet. Och det är vad Xavier Vignon vill visa oss när han delar med sig erfarenhet och resultat från sitt omfattande arbete.

Nu lär jag följa Xavier Vignon med lite extra intresse. Vem vet vad som händer framöver – glastankar i stället för ekfat. Eller vinlagring i rymden?

Xavier Vignon Rhône - vinprovning 17/6-2021

1. Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2019 (2151), 109 kr

Fruktig, fyllig smak som är tät av plommon, skogshallon och björnbär. Inslag av fat, viol, lakrits. Fruktig och yvig med en lätt eldig twist, tydligt mjuka tanniner och generös smak.
Utmärkt till grillat och till vegetariska rätter!

2. Xavier Châteauneuf-du-Pape Organic 2017 (6267), 269 kr

Fyllig, fruktig smak med inslag av söta bär, lakritss, mörk choklad, kakao, vanilj, viol och en hint av blommor för en lätt parfymerad touch. Örter, kryddor och fat. Bra, intressant och välgjort vin med en lätt 'nerv'.
Bättre vin som klarar fina middagen, viltkött och nöt. Perfekt rött för alla 'vinälskare'.

3. Xavier Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2016 (51633), 359 kr

Fyllig. Fruktig och tät, nästan kompakt i sin koncentration. Smak av kakao, kaffe, örter, kryddor, bär och frukt samt fat. Nyanserad och komplex. Läcker med potantila och begynnande elegans. Snygg med potential ! Samma förslag på mat och tillfälle som ovan.

4. Xavier Arcane Le Pape 2010 (51710), 999 kr

Fyllig. Mörka skogsbär med fokus på bjrönbär, kryddor, lagerblad, peppar, örter, viol, lakrits,kaffe och tobak. Komplex, nyanserad. Eftersmaken är tät, lång. Spännande vin med rock n'roll intressant smak för alla som gillar vin, nörd eller novis, och gärna till en bättre middag.

Kolla ovan med förklaring av tillverkningen: lagring i vinfat, som placerats i en tank som fyllts av Châteauneuf-du-Pape vin.

5. Xavier Châteauneuf-du-Pape 2000

Fyllig, mörkfruktig, söta skosbär, hallon, björnbär, isnalg av akffe, lakrits i en nästan kompakt - attack. Fat. Just nu i gränslandet mellan knuten - och öppen. Otroligt spännande vin och som jag tycker, mer old-school (dvs ursprungstypisk som det än gång var).

6. Xavier Châteauneuf-du-Pape 1972

Fyllig, komplex, nyanserad, mogen och utvecklad. Fat, läder, rosor, bär, örter och kryddor. Lång eftersmak som utmärker sig med en tydlig lätthet och 'nerv'. Fantastiskt. Lyfter på hatten och bugar mig - vilket vin!

7. Xavier Arcane L'Etoile (51261), 219 kr

Fyllig, fruktig av röda bär som hallon och björnbär, frukt, inslag av fat, örter och kryddor. Utmärkt till den vegetariska lunchen med gnocci, soltorkade tomater, örter och ost.