Laddar annons
Sugen på lyxigt boxvin – satsa på Piemonte
10 May, 2023

Sugen på lyxigt boxvin – satsa på Piemonte

När den italienska regionen Piemonte kommer på tal så tänker många direkt på Barolo och Barbaresco. Men på senare år har regionen även börjat producera boxvin av väldigt hög kvalitet där druvan barbera är i fokus, och i dag är man den italienska vinregion som har flest boxviner på Systembolaget.

Det är få som missat att Piemonte är en av världens trendigaste vinregioner just nu. Inte minst vi på Vinbanken som vid ett flertal tillfällen intervjuat producenter och vinmakare från regionen som fått ge sin syn på populariteten. För många vinälskare handlar Piemonte väldigt mycket om Barolo och Barbaresco. Det är eleganta viner med en helt egen karaktär och profil. Det är kraft blandat med elegans. Det är dock långt ifrån enbart dessa druvor från Piemonte som bjuder på eleganta viner. De viner som ökar allra mest från regionen är faktiskt boxvinerna, och då främst boxvin där den folkliga druvan barbera är en viktig del av innehållet i vinerna från Piemonte. Begreppet premiumboxar, eller lyxboxar, har blivit allt vanligare. Fler och fler producenter satsar mer och mer på att innehållet i boxen ska hålla väldigt hög nivå och uppskattas av den bredare massan.

– Piemonte har likt Bourgogne, Bordeaux och Toscana länge varit känt som ett av världens främsta vindistrikt. På senare år har vinproducenterna i Piemonte gett mer kärlek än tidigare till barbera-druvan, där vinerna är fruktiga och redo att avnjutas mycket tidigare än de av nebbiolo, berättar Elin Blomquist som är Italienexpert hos The Wine Team Global som importerar den senaste i raden av premiumboxar från Piemonte till Sverige.

Turismen till Piemonte är bakom den ökade populariteten

Bakom premiumboxen står producenten Pietro di Campo som sedan tidigare har en uppskattad barbera på Systembolagets hyllor. Den nya boxen kommer föga oväntat bestå av främst barbera, men även en liten del av den lokala druvan dolcetto och kommer nå den svenska marknaden i maj. Boxen kommer gå under namnet Pietro di Campo Silenzio Piemonte. Vi på Vinbanken har vid ett flertal tillfällen skrivit om just druvan barbera och dess kraftigt ökade popularitet på den svenska marknaden, vilket inte är så konstigt att förstå med tanke på prisvärdheten, karaktären och tillgängligheten.

Piemonte Turismen till natursköna Piemonte är en stor del i regionens succé.

En annan orsak till att Piemonte som region blivit allt mer uppskattad är för att turismen dit ökat, enligt Elin Blomquist, och därmed även intresset för vinerna.

– Jag tror att fler svenskar börjat upptäcka Piemonte som resmål. Kombinationen av ett vackert landskap med mysiga småbyar, Albas vita tryffel, lokala charkuterier och spännande viner gör det till en härlig destination som det är enkelt att längta tillbaka till. På så vis tror jag att fler svenskar upptäckt Piemonte och att det nu är möjligt att få hög kvalitet till ett överkomligt pris.

Tror du att kombinationen av boxvin och Piemonte är här för att stanna, eller är det bara en fluga?

– Personligen tror jag att det är något som är här för att stanna. Framförallt tack vare att fler vinproducenter än tidigare blivit mer öppna för boxen som alternativ till flaska för riktigt bra viner, och att det dessutom är ett mycket mer hållbart alternativ. Detta i takt med att svenska vindrickare blir allt mer kvalitetsmedvetna, samtidigt som vi inser boxformatets många fördelar i form av att det är enkelt att hantera och går snabbare att återvinna än glas.

"Viner från Piemonte passar till många olika tillfällen"

En annan faktor som spelar in, och som är väldigt betydelsefull, är den som handlar om mat och vin i kombination. Piemonte är känt som en kulinarisk vinregion där flera välkända råvaror har sitt ursprung, vilket även speglar att många av vinerna är framtagna för att matcha med mat.

– Viner från Piemonte passar till många olika tillfällen och maträtter – från antipasti med ost, chark och oliver till pasta, risotto och grytor. När ett vin går att använda på så pass många olika sätt tror jag att många tycker det är smidigare att hantera en box än tre-fyra glasflaskor. Dessutom går det nu att hitta minst lika bra kvalitet i box som i flaska.

– I fallet med Pietro di Campo Silenzio Piemonte så skulle jag rekommendera det till milda hårdostar som en lättlagrad Grana Padano, färskost, tryffelsalami, mortadella och inlagd kronärtskocka. När det kommer till pasta och risotto skulle jag hålla mig till milda och krämiga smaker, gärna med svamp. Den bäriga smaken i vinet passar även fint till grillad kyckling eller vit fisk.

Ost Chark Vinerna passar till en mängd rätter, inklusive en klassisk ost- och charkbricka.

Just de så kallade premiumboxarna, där producenterna satsar mer på innehåll, ursprung och kvalitet, kommer bli allt vanligare bland konsumenterna, tror Elin Blomquist.

– Precis som när det kommer till vin i box från Piemonte finns det flera exempel på kvalitetsvin i box från erkända vinländer som Frankrike, Österrike och Tyskland. Precis som i det specifika fallet med Piemonte tror jag att fler kunder vill kombinera smakupplevelsen hos ett riktigt bra vin med det smidiga och miljövänliga format som boxen är, avslutar Elin Blomquist.

Recension

Piemonte Barbera

Pietro di Campo, Silenzio Piemonte Rosso (50223) 239:-

Ett ungt, fruktigt vin med tydliga bäriga toner i doften. Det är färska körsbär, björnbär, blåbär, lakrits och färska örter. I smaken är det en koncentrerad smak där kombinationen av bär och färska örter samspelar på ett snyggt sätt. Ett matvänligt vin som gott och väl visar varför druvan barbera förtjänar att hyllas.