frankrike

Sancerre

Frankrike
Sancerre Viner från Sancerre är torra och friska och har ofta en oförställd karaktär av druvan de är gjorda på, och jorden där den vuxit. Många av vinerna kan lagras länge. Det är också vanligt att man inte försökt påverka smaken genom fatlagring och långsamma processer, vilket förändrar smaken på ett vin som dricks efter många år. Vinerna finns på många restauranger världen över. Med sin typiska smak av örter och citrusfrukt anses sancerrevin vara lätt att kombinera med mat.

Sancerre är ett vindistrikt i Loire

I den västra delen av Loiredalen ligger den medeltida byn Sancerre, på en kulle med vidsträckt utsikt över vinodlingarna i appellationen med samma namn. Klimatet är kyligt på vintern men somrarna är ofta varma. Klimatet spelar stor roll för hur druvorna odlas. Frost på våren är ett överhängande hot, men kylan kan också bidra med mycket smakmässigt. Jordmånen kan variera en hel del trots att Sancerre är ett ganska litet distrikt. Var i Sancerre druvan vuxit påverkar karaktären på vinerna i hög grad. Genom att lära sig om var ett vin är producerat och hur jorden är på platsen kan man skapa sig en bild av hur ett vin från Sancerre kommer att smaka. Att man låter vinerna ha en tydlig karaktär av platsen är något som många uppskattar med appellationen. När det gäller vintillverkning går traditionen i Sancerre långt tillbaka i tiden. Så sent som på 1970- och 80-talet skedde en stor positiv förändring i och med att det togs ett samlat grepp för att höja kvaliteten på vinerna från Sancerre.

Vitt sancerrevin görs på druvan sauvignon blanc

Sauvignon blanc är den viktigaste druvan i Sancerre, precis som i hela Loire. Druvan är känd för att ge aromatiska viner med hög syra. I ett sancerrevin blandas de inte med andra druvor. Ungefär 20 % av de viner som produceras i Sancerre är röda viner, sancerre rouge, på druvan pinot noir. De har en ljus och lätt karaktär och jämförs ofta med vin från Beaujolais.

Sancerrevin passar till mycket

Sancerre förknippas med “fine dining” över hela världen och är mycket gott till bland annat grillad fisk, gärna av fetare sort, och ost. Alla rätter med en syrlig smakkomponent fungerar mycket bra tillsammans med ett friskt vin från Sancerre. Rätter med sötma passar oftast bättre till ett annat vin.

Sancerre serveras med en lägre temperatur

I Sancerre görs viner som kommer till sin rätt när de är svala, eller till och med kylda. 8–10 grader anses vara en bra temperatur när det gäller sancerrevin. Även rött sancerrevin kan drickas svalt. Vinet behöver sällan luftas och när det gäller glas fungerar vanliga vitvinsglas utmärkt.

Sancerre finns i flera prisklasser

Sancerrevin kan vara elegant och ganska dyrt om det kommer från någon av de producenter som har högst anseende. Men det kan också vara billigt. Det faktum att sancerrevin ofta dricks ungt innebär att det är lättare att producera, vilket kan bidra till att hålla nere priset.

Sancerre på Systembolaget

Systembolaget hittar du i första hand vitt vin från Sancerre, vilket är i sin ordning, men även några flaskor rött vin och rosévin från appellationen finns i sortimentet.