frankrike

Loire

Frankrike
Loire I vackra Loire, som går under namnet Frankrikes trädgård, görs viner av alla de slag. Den typ av vin som de flesta förknippar med regionen är torra vita viner med en tydlig friskhet. Särskilt som unga är typiska viner från regionen krispiga och fräscha. Även mousserande vin från Loire kan vara väldigt bra och fler börjar få upp ögonen för de röda viner som produceras här. Sett till volymen vin som produceras är Loire det tredje största vindistriktet i Frankrike. Det har hamnat lite i skuggan av de mer berömda distrikten Bordeaux och Bourgogne. För den som är intresserad av att göra upptäckter som inte redan beskrivits och analyserats av världens vinexperter, är Loire väldigt spännande. Här finns det många små producenter som gör ett mycket bra jobb, utan att omvärlden hunnit lägga märka till det.

Loire är ett distrikt med 87 appellationer

Loiredalen är vidsträckt med ett varierande klimat och olika typer av jordmån. Vinerna kan ha olika smakprofil, men en sak som förenar många loireviner är den karakteristiska friskheten. Det finns hela 87 appellationer i Loire och de delas in i Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire. Loire är Frankrikes längsta flod och den har i många hundra år varit en viktig transportväg för vinproducenterna i regionen. Under medeltiden hade viner från Loire ett större anseende än vin från till exempel Bordeaux i både England och Frankrike.

I Loire är cabernet franc och chenin blanc viktiga druvor

När det gäller röda viner från Loire är den blå druvan cabernet franc den viktigaste. Druvan är släkt med cabernet sauvignon och har smak av mörka frukter och ofta paprika och svartvinbärsblad. De gröna druvor som odlas mest i Loire är chenin blanc, sauvignon blanc och melon de bourgogne.

Vitt vin från Loire

Vitt vin är vad de flesta vinkännare förknippar med Loire. Det gäller särskilt om vi inkluderar mousserande vin, eller cremant som man kallar det här om vinet inte är gjort i distriktet Champagne. En bra cremant från Loire kan dock hålla samma höga kvalitet som världens mest kända bubbel.

Loire rödvin är inte lika känt

Ca 25 % av allt vin som produceras i Loire är rött, det är en mindre andel än i de flesta andra distrikt. Mycket av det röda vinet dricks främst lokalt som enklare bordsviner. Det finns dock röda loireviner av hög internationell klass.

Loirevin på Systembolaget

Med tanke på hur mycket vin som produceras i Loire hoppas vi att Systembolaget väljer att ta in ett större sortiment i framtiden. Idag finns omkring 50 loireviner. De är dock noggrant utvalda och håller ofta en hög kvalitet i förhållande till sitt pris. Dagens utbud på Systembolaget täcker de flesta typer av vin som görs i regionen.

De bästa vinerna från Loire

Muscadet, ett torrt vin från västra delen av Loiredalen, är ett uppskattat vin som ofta dricks som aperitif, eller till ostron. I Sancerre och Pouilly-Fumé görs några av de bästa vinerna i världen på druvan sauvignon blanc. De är torra och mycket aromatiska, perfekt till fisk, risotto och skaldjur.

Regioner inom Loire