Barbaresco
Barbaresco är elegant och gastronomiskt, känt för att vara drottningen av vin. Det är ett fruktigt men torrt rödvin med mjuka tanniner. Det doftar av rosor, lingon, tjära, te och viol. Barbaresco produceras i pittoreska Piemonte i norra Italien och görs av druvan nebbiolo, som är relativt svårodlad.
Barbaresco är vin i världsklass
Barbaresco måste lagras minst 26 månader innan det säljs, men kan med fördel lagras i tio år. Det är ett krav att vinet enbart innehåller 100 % nebbiolodruva. Barbaresco görs i fyra olika regioner:- Barbaresco: Nästan hälften (45 %) av barbarescovinerna har sitt ursprung här. De är aromatiska och har en ljus nyans.
- Neive: Här görs sträva viner med kraftig smak.
- Treiso: Treiso står för 20 % av Barbarescos vinproduktion. Det är lättare vin då klimatet är kallare, med hög syra och blomdoft.
- San Rocco Seno d’Elvio: Även här är det kyligare klimat. Vinet lagras kortare tid än i de övriga regionerna och har en stark blomdoft. Vin härifrån är mindre komplexa än från Barbaresco, Neive och Treiso.