italien

Barbaresco

Barbaresco Barbaresco Àr elegant och gastronomiskt, kÀnt för att vara drottningen av vin. Det Àr ett fruktigt men torrt rödvin med mjuka tanniner. Det doftar av rosor, lingon, tjÀra, te och viol. Barbaresco produceras i pittoreska Piemonte i norra Italien och görs av druvan nebbiolo, som Àr relativt svÄrodlad.

Barbaresco Àr vin i vÀrldsklass

Barbaresco mÄste lagras minst 26 mÄnader innan det sÀljs, men kan med fördel lagras i tio Är. Det Àr ett krav att vinet enbart innehÄller 100 % nebbiolodruva. Barbaresco görs i fyra olika regioner:
  • Barbaresco: NĂ€stan hĂ€lften (45 %) av barbarescovinerna har sitt ursprung hĂ€r. De Ă€r aromatiska och har en ljus nyans.
  • Neive: HĂ€r görs strĂ€va viner med kraftig smak.
  • Treiso: Treiso stĂ„r för 20 % av Barbarescos vinproduktion. Det Ă€r lĂ€ttare vin dĂ„ klimatet Ă€r kallare, med hög syra och blomdoft.
  • San Rocco Seno d’Elvio: Även hĂ€r Ă€r det kyligare klimat. Vinet lagras kortare tid Ă€n i de övriga regionerna och har en stark blomdoft. Vin hĂ€rifrĂ„n Ă€r mindre komplexa Ă€n frĂ„n Barbaresco, Neive och Treiso.

Barbarescos vindistrikt har ett speciellt klimat

Barbaresco vindistrikt ligger i Piemonte i Italien, mellan stÀderna Asti och Alba. Klimatet Àr synnerligen unikt hÀr. Medelhavsluften möter de kalla vindarna frÄn alperna. JordmÄnen bestÄr av sand med flera nÀringsÀmnen, snarare Àn enbart lera. Vindistriktet har en mindre yta Àn det mer vÀlkÀnda omrÄdet Barolo. NÄgra av vinproducenterna i Barbaresco-omrÄdet Àr Produttori Barbaresco, La Spinetta, Bruno Giacosa och Gaja.

Barbaresco Àr gjord pÄ den svÄrodlade nebbiolodruvan

Barbarescovin görs av nebbiolodruvan frÄn Piemonte i Italien. Nebbiolo betyder dimma, vilket tros syfta pÄ den hinna som tÀcker druvorna nÀr de Àr mogna. Nebbiolodruvan har en ljus, blekröd fÀrg, som blir orange ju Àldre vinet blir. Den tunna, ömtÄliga druvan har lÀtt för att drabbas av virussjukdomar, vilket gör att den Àr svÄr att odla. Det Àr Àven svÄrt att producera snarlika kopior. TillgÄngen Àr med andra ord begrÀnsad. Beroende pÄ vinsort, hur den lagras och vilken vinproducent som gör vinet kan smaker av choklad, mogen röd frukt, apelsinskal, vit lakrits, kryddor och rök anas. Vanligast Àr kryddiga smaker med inslag av körsbÀr, bergamott, nypon, kanel, rosor, choklad eller nougat.

Barbaresco passar bra till kött och ost

Barbaresco passar utmÀrkt till kött som lamm, stek, grillat och köttgrytor, som sÄs och till lagrad hÄrdost.

Barbarescovin bör serveras vid en temperatur pĂ„ 16–18 grader

Barbarescovin kommer till sin rĂ€tt vid en temperatur pĂ„ 16–18 grader. TĂ€nk pĂ„ att rumstemperatur ofta Ă€r varmare Ă€n sĂ„. Genom att lĂ€gga in vinet i kylen i max en halvtimme före servering uppnĂ„r du bĂ€st temperatur. Eftersom barbaresco Ă€r ett rödvin gör den sig bĂ€st i ett glas med stor kupa, sĂ„ att vinet kan luftas ordentligt.

Barbaresco skiljer mycket i pris

Du kan hitta en flaska barbaresco för ett par hundralappar och uppÄt. Eftersom barbarescovin produceras i begrÀnsad upplaga kan en flaska vara relativt dyr, i alla fall om du vill njuta av ett vin av riktigt hög kvalité.

Barbaresco finns pÄ Systembolaget

Systembolaget har runt 70 olika viner frÄn Barbaresco i flera prisklasser. Vissa viner finns endast som ordervara.