La Spinetta – vinhuset som tagit världen med storm
La Spinetta är trots sin korta historia ett av de bästa vinhusen i Piemonte. I en lång intervju berättar Giorgio Rivetti om hur det hände.
Barbaresco är elegant och gastronomiskt, känt för att vara drottningen av vin. Det är ett fruktigt men torrt rödvin med mjuka tanniner. Det doftar av rosor, lingon, tjära, te och viol. Barbaresco produceras i pittoreska Piemonte i norra Italien och görs av druvan nebbiolo, som är relativt svårodlad.
Barbaresco måste lagras minst 26 månader innan det säljs, men kan med fördel lagras i tio år. Det är ett krav att vinet enbart innehåller 100 % nebbiolodruva.
Barbaresco görs i fyra olika regioner:
Barbaresco vindistrikt ligger i Piemonte i Italien, mellan städerna Asti och Alba. Klimatet är synnerligen unikt här. Medelhavsluften möter de kalla vindarna från alperna. Jordmånen består av sand med flera näringsämnen, snarare än enbart lera. Vindistriktet har en mindre yta än det mer välkända området Barolo. Några av vinproducenterna i Barbaresco-området är Produttori Barbaresco, La Spinetta, Bruno Giacosa och Gaja.
Barbarescovin görs av nebbiolodruvan från Piemonte i Italien. Nebbiolo betyder dimma, vilket tros syfta på den hinna som täcker druvorna när de är mogna. Nebbiolodruvan har en ljus, blekröd färg, som blir orange ju äldre vinet blir. Den tunna, ömtåliga druvan har lätt för att drabbas av virussjukdomar, vilket gör att den är svår att odla. Det är även svårt att producera snarlika kopior. Tillgången är med andra ord begränsad.
Beroende på vinsort, hur den lagras och vilken vinproducent som gör vinet kan smaker av choklad, mogen röd frukt, apelsinskal, vit lakrits, kryddor och rök anas. Vanligast är kryddiga smaker med inslag av körsbär, bergamott, nypon, kanel, rosor, choklad eller nougat.
Barbaresco passar utmärkt till kött som lamm, stek, grillat och köttgrytor, som sås och till lagrad hårdost.
Barbarescovin kommer till sin rätt vid en temperatur på 16–18 grader. Tänk på att rumstemperatur ofta är varmare än så. Genom att lägga in vinet i kylen i max en halvtimme före servering uppnår du bäst temperatur. Eftersom barbaresco är ett rödvin gör den sig bäst i ett glas med stor kupa, så att vinet kan luftas ordentligt.
Du kan hitta en flaska barbaresco för ett par hundralappar och uppåt. Eftersom barbarescovin produceras i begränsad upplaga kan en flaska vara relativt dyr, i alla fall om du vill njuta av ett vin av riktigt hög kvalité.
Systembolaget har runt 70 olika viner från Barbaresco i flera prisklasser. Vissa viner finns endast som ordervara.
La Spinetta är trots sin korta historia ett av de bästa vinhusen i Piemonte. I en lång intervju berättar Giorgio Rivetti om hur det hände.
Nebbiolo Prima - Barbaresco DOCG 2015 och 2017 är en viktig provning för att lära känna de unga nebbiolovinerna från Barbaresco.
Klimatförändringar oroar i Barolo och Barbaresco. Det är uppenbart att viner som Barolo och Barbaresco blivit mer tillgängliga under senare år.
Strada del Barolo e dei grandi vini di Langa är vägen som går genom Barolo. Sträckningen är genom region Langa, förbi vingårdar & sevärdheter i region Piemonte
Producenterna Grasso Fratelli och Massimo Rivetti tillverkar vin av nebbiolodruvor till klassificerat DOCG vin i Barbaresco, i Italien, Piemonte & provins Cuneo
Det svarta guldet. Någon kanske associerar till olja och visualiserar oljeriggar ute i Nordsjön, medan konnässören säkerligen direkt tänker på den svarta tryffeln, naturens främsta […]
Nya vintips denna vecka är bl.a. ett av de bästa röda vinerna på druvan montepulciano och en härlig mäktig vit bourgogne till rimligt pris. […]
Nebbiolo – mums! Bland Piemontes kullar ligger byar som Barbaresco och Barolo, vinet som huvudsakligen odlas är nebbiolo. Givet odlas även andra druvor. Barbera och dolcetto […]