Tillbaka till: Vinländer

Ungerskt vin

Ungerskt vin

I Ungern har man haft en betydelsefull vinnäring ända sedan romarriket. Framförallt är det det söta vinet tokajer som har satt Ungern på världens vinkarta. Men det finns en hel del andra intressanta kvalitetsviner från Ungern. Sedan 1980-talet har man genom reformer och investeringar lyckats ge vinnäringen ett ordentligt lyft. Tidigare gjordes vin på ett litet antal statliga vingårdar och fabriker. Konsumtionen är idag inte bara inhemsk utan ungerskt vin exporteras i betydande skala.

Ungern har 22 vindistrikt

Det finns 22 officiellt erkända vindistrikt i Ungern. De hör till sex större regioner; Balaton, Duna, Eger, Észak-Dunántúl och Pannon. Det odlas vindruvor i nästan hela Ungern men de flesta av Ungerns vindistrikt ligger i Transdanubien, väster om Donau.

Flera av de bästa ungerska vinerna görs i norra delen av landet, i bergig terräng känd för långa och varma höstar. Där drar dimma in från floden Bogrog och skapar perfekta förhållanden för ädelröta. Det är ett svampangrepp som gör så att druvornas skal släpper igenom mer vatten och får en mer koncentrerad sötma. Det är så tokajer framställs. I området Tokai görs även andra viner.

Vanliga druvor i ungerska viner

Furmint är en grön druva som trivs i områden med vulkanisk terroir. Den används mycket i torra viner från Ungern. Hárslevelű och ezerjó är två andra druvor som används mycket, men det finns fler druvor som kan förekomma i ungerskt vin. Det bidrar till att göra Ungern till ett vinland som inte är så lätt att kategorisera eftersom vinerna kan ha väldigt olika karaktär beroende på vilka druvor som har använts. Man kan inte säga att ungerskt vin smakar på ett visst sätt.

Av de inhemska blå druvor som odlas i Ungern är kadarka och kékfrankos värda att nämna. Även välkända druvsorter som cabernet sauvignon och merlot odlas.

Ungerskt rödvin

Ungern är framförallt känt för vita viner men inte minst i områdena Sopron och Szekszárd görs fylliga röda viner av hög kvalitet. Egri Bikavér, eller tjurblodet från Eger som det blir översatt, är ett känt rödvin från Ungern.

Vitt vin från Ungern

Det är absolut inte bara tokajer som görs på gröna druvor i Ungern. Torra vita viner är på stark frammarsch i Ungern. Villa Sandahl är en vingård som togs över av två svenska familjer 2004 och som idag producerar vita viner som hör till de mest uppskattade.

Mousserande vin från Ungern

Det görs även mousserande vin i Ungern, ofta av enklare karaktär som säljs till ett lågt pris.

Dessertvin från Ungern

Det söta vinet tokajer har varit det vin de flesta förknippat med Ungern de senaste 300 åren. Den massa av krossade druvor som angripits med ädelröta, som ger tokajer den distinkta smaken, kallas Aszún. Den blandas sedan med must från vanliga druvor i proportioner som väljs utifrån hur sött vin man vill ha.

Ungerska viner på Systembolaget

Systembolaget har omkring 80 viner från Ungern och utbudet täcker alla vintyper. Det är dock främst vita viner som du har att välja mellan.

Tokaj (7)