Stekta äpplen på nytt vis till Tokajer
Stekta äpplen är en riktig gammal dessertklassiker. Birgitta Höglunds variant är lite mindre söt än den dåtida som ofta bestod av ett ugnsstekt äpple fyllt med nötter och sirap. Vaniljsås hör till. Den här desserten är betydligt lättare, men minst lika god.
Birgitta Höglund har en favorit bland äppelsorterna där hon lever vid Medelhavet, och det är Golden Delicious. Aromatiskt, syrligt och inte alltför hårt. I Sverige har vi väldigt goda, röda vinteräpplen, som skulle passa utmärkt till den här efterrätten. Birgitta Höglund tipsar vidare, -som du säkert märkt, använder jag då och då lite honung för att få en liten sötma och smakbrytning i mina desserter. Det fungerar bra om man inte vill/behöver vara allt för strikt i sitt kolhydratintag. En smaksak alltså, bestäm själv var din nivå ligger. Vill du nå Birgitta Höglunds blogg, gör du det här.
Stekta Äpplen i glas
½ fast Äpple
½ tsk Ekologisk Honung
1 msk Smör
Några droppar pressad Citron
Lite Kanel
Några korn Havssalt
1 dl Grädde
Ekologiskt Vaniljpulver
2 Valnötter
Skär äpplet i små tärningar. Bryn smöret och fräs äppeltärningarna några minuter. Häll över honung och citron. Krydda lätt med kanel och salt.
Lägg upp i glas och låt svalna lite. Vispa grädden lätt med vaniljen. Knäck nötterna, bryt i mindre bitar och lägg ovanpå äpplena. Toppa med grädden, strö lite vaniljpulver över.
Drycken till:
Pommeau eller calvados är läckert till. Tokajer är ett annat läckert val.
Bäst smakar; Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos (81727), Ungern, 420 kronor för 500 ml. billigare alternativ finns, - självklart!
Läs mer om Tokajer här.