Rosa bubblor lyfter veckans vintips

Favoritmarkera

Båda veckans vintips hittar ni i beställningssortimentet. Lite bök och fixande med andra ord men väl värt besväret. För övrigt, det är ju inte längre en självklarhet att det som rekommanderas här alltid finns på ditt närmaste Systembolag. Veckans extratips är alltså att alltid kolla på webben innan du beger dig till butik…..

Elyssia Pinot Noir Brut (77151), Cava-Spanien, 144 kronor
Smaken är bärig, ren och friskt mousserande. Den lätt söta rondören lyfter verkligen smaken och gör vinet sådär oemotståndligt charmigt.
Betyg: 4
Provad: april 2010

Här är tekniken annan än jämfört med den för champagnen. Eftersom druvsorten är angiven på etiketten säger lagstiftningen att minst 80 procent av innehållet måste vara det angivna. Pinot noir är blå, skalen ger vinet färg. Pressningen av musten måste därför vara mycket lätt och försiktig.

André Clouet Rosé NV (89337), Champagne-Frankrike, 319 kronor
Smak av rostat bröd, nötter, bär som jordgubbar, inslag av mineral och frukt. Frisk champagne som därtill har en härlig bredd från den läckert rostade smaken. Lång elegant eftersmak.
Betyg: 4+
Provad: 2010-06-12

Hur gör man roséchampagne?
På enklast tänkbara sätt faktiskt och tvärtemot andra distrikt och områden så blandar man helt enkelt en del rött vin med vitt.
Såhär har Clouet gjort: Basvinet är färglöst, men inför den andra jäsning som sker på butelj blandar man i ca åtta procent rött vin för att ge den läckra, rosa färgen. Det röda vinet tillverkar Clouet själv. Man buteljerar även en del av detta rödvin med beteckningen Bouzy Rouge, men volymerna är små och det vinet har aldrig funnits i Sverige.

Apropå NV i vinnamnet som står för Non Vintage, =utan årgång.

Lämna ett svar