XAVIER-1410x165px_VINBANKENXAVIER-370x130px-VINBANKEN

Veckans tips, magnum champagne

Favoritmarkera

Stora flaskor ser festliga ut. Är innehållet champagne sägs kvaliteten vara högre jämfört med 750 ml flaskan. Anledningen till skillnaden ska vara förhållandet mellan syret i flaskan till mängden vin. I en magnumflaska är förhållandena perfekta. Lägg till att mognaden också sker långsammare i den stora buteljen. Om en magnum är för mycket? – ja, vem vet. Men man vet i a f att en öppnad flaska champagne håller sig väl om förvarad i kylen (svalt och gärna mörkt) och försluten.

Enastående bra, just nu är,

Palmer & Co Blanc de Blancs Brut 1998 (7553), Frankrike, 749 kronor för 1 500 ml.
Doften är stor, rökig med inslag av mineral. Smaken är rik, fyllig och utvecklad av bröd, frukt och mineral. Eftersmaken är lång.
Betyg: 4+
Provad: 2011-02-10

Budgettips;
Freixenet Cordon Negro Brut (7738),  Spanien, 159 kronor för 1 500 ml.
Inte på långa vägar som vinet ovan men ändå, bubblor och feststämning. Smaken har en lätt jordighet vilket kommer från de traditionella druvsorterna i vinet (parellada 40%, macabeo 35%, xarel-lo 25%). Servera väl kylt.

Lämna ett svar