Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325

Billiga toppchampagner på ren chardonnay

Favoritmarkera

Just nu finns det tre riktigt bra Grand Cru Champagner för under 300 kronor. Alla tre är gjorda på enbart chardonnay och kallas därför, blanc de blanc. De kräver lite envishet att komma över dem.

Det finns massor av olika champagner att köpa i Sverige. Bara på Systembolaget finns det 600 olika artiklar från champagne. Därutöver finns det en hel del till att köpa för leverans från Systembolagets lagliga konkurrenter. En del är riktigt bra och andra är rätt usla. Några är dyra andra är billigare. Champagne börjar vid ungefär 200 kronor flaskan och det finns nu riktigt bra champagne även under 300 kronor.

I Champagne har alla vinbyarna klassificerats efter hur många procent av det varje år fastställda druvpriset som deras druvor skall kosta. Klassningen avspeglar potentialen att odla fram riktigt bra druvor.  Högsta klassen är 100%, då är det en Grand Cru by. Det finns totalt 17 stycken. Har de 90-99% är det en Premier Cru by och annars är det rätt och slätt en Champagne by. Det finns över 320 byar i Champagne.  

Champagne kan göras på tre olika druvor. Två är blåa, pinot noir och pinot meunier och en grön, chardonnay. En hel del av de bästa champagnerna är gjorda på enbart chardonnay och då kallas de Blanc de Blanc. Det betyder vitt vin på vita (fransk benämning på gröna) druvor.  Exempel på några verkligt stora och dyra blanc de blanc champagner är Krug Les Mesnil, Salon och Tattinger’s Comtes de Champagne. Chardonnay champagner har ofta lite mer mineraliska toner lite mer skärpa i syran och ännu mer uppfriskande stil, lite lägre fruktrikedom men i bästa fall ädlare ton samtidigt som de också kan utveckla en viss gräddighet med ålder.

I GC byarna i Côte des Blancs, söder om Epernay finns många mindre producenter som från egna vingårdar gör riktigt bra champagne för en bråkdel av priset för de mest berömda. Det är här man kan få riktigt bra valuta för pengarna. Michel Turgy gör totalt ca 60 000 flaskor om året i Champagnedistriktets mest berömda by, Les Mensnil. Hans 7591 NV Blanc de Blanc GC kostar ändå bara 239 kronor i Systembolagets fasta sortiment. Finns just nu bara i sju butiker, men kan beställas i alla och kommer då inom två dagar. Jag tycker det är den billigaste riktigt bra champagnen på bolaget. Hans firma får tre stjärnor (av  fem möjliga) av champagnegurun Richard Juhlin, vilket placerar den högt i konkurrensen. Har även riktigt bra årgångschampagne från både 2002 och 2004, som kanske kommer hit längre fram och kan då möjligen fortfarande fås under 300 kronor. Håll ögonen öppna.

Franck Bonville gör 150 000 flaskor om året i Avize. De har också vingårdar i närliggande Cramant och Oger. Hans 7402 Blanc de Blanc GC kostar 285 kronor på bolaget och finns just nu i nio butiker . Richard ger Champagnehuset 3-4 stjärnor och jag tycker den måste räknas till Champagnefynden på bolaget.

Den tredje toppchampagnen är Legras & Haas Bl de Bl Extra Brut GC. För att göra cuvéen har han använt lite äldre stockar, lite lägre skördeuttag, mer reservvin och ett vin som legat lite längre på fällningen. Sammataget ger det en mjukare och rikare champagne. Den har han sedan gett bara något gram i dozage, mot normalt ca 6-8 gram. Resultatet är en stor och nästan naken champagne med utsökt kropp. Legras & Haas gör ca 100 000 buteljer per år i Chouilly och har också 3-4 stjärnor hos Richard Juhlin.

Denna champagne finns inte på Systembolaget just nu. Den går däremot att köpa hos en av de många nya lagliga Systembolagskonkurrenterna, Franskabolaget.com. för bara 265 kronor. Man köper den då via distansförsäljning direkt från Frankrike för leverans hem. Det kostar 120 kronor per gång oavsett mängd, eller hämtning på adress i Stockholm (gratis). Här är det en eller flera kartonger om 6 flaskor som gäller efter registrering på hemsidan. För den som lyckas med det är det ett solitt Champagnefynd. Franskabolaget.com har haft många toppchampagner tidigare och till mycket bättre priser än motsvarande vin säljs för på Systembolaget. Lite av en champagnespecialist bland distansförsäljningsbolagen.

Tre små champagnehus och NV Blanc de Blanc Grand Cru att lägga på minnet och försöka få tag i om man över huvudtaget vill servera och njuta av bra champagne.

Lämna ett svar