Laddar annons
27 Apr, 2011

Världens bästa röda vin är La Mouline!

Det är egentligen onödigt att gradera de allra bästa vinerna i en hierarkisk skala. Men det är rätt kul att få chansen. Görs det på ett rimligt rättvisande sätt visar det sig att världens bästa rödvin är Guigal’s Côte-Rôtie La Mouline.

Det har nämligen redan kollats av svenskar i Sverige under ledning av den stora vinentusiasten Mats Heiman och en jury av kvalificerade svenska vinproffs och amatörer.  Det är undersökt inte bara en gång utan tre gånger i olika utvecklingsfaser för vinerna.

För att det skall bli en rättvis jämförelse bör vinerna provas mot varandra vid samma tillfälle och vara lika gamla, dvs. från samma år. Då måste det året vara bra i hela den kvalificerade vinvärlden. Det inträffar ytterst sällan, men 1990 dök tillfället upp. Alla rimliga kandidater måste provas mot varandra. I det här fallet så var det 250 tänkbara kandidater från hela vinvärlden som bedömdes kvalificerade att ställa upp i rödvinsVM för tioåringar.

Den första provningsomgången med kvartsfinaler, semifinaler och final genomfördes när vinerna var 10 år gamla, dvs i slutet av 2000. I kvalificeringsomgångarna hände det att ett okänt vin från Schweiz kunde slå ut berömda bordeauxslott.  Till finalen blev det dock som väntat stor fransk dominans med 15 viner. Två finalviner var från Australien och ett vin vardera från USA, Italien och Spanien. De nio första platserna gick till Frankrike och segrare blev La Mouline och tvåa blev bordeauxvinet l’Angelus.

Det går alltid att hävda (med fog) att dessa toppviner från ett bra år kräver längre tid än tio år för att visa upp hela sin potential. Därför gjorde Mats Heiman om provningen i slutet av 2005 när vinerna var 15 år gamla. På grundval av resultaten i den första provning var det nu 150 viner som fick tävla i rödvinsVM för femtonåringar. Fortfarande stor fransk dominans i finalen och i toppen. Vann hos den samlade juryn på 18 personer gjorde Guigal’s andra vingårds Côtes-Rôtie, La Ladonne. La Mouline kom tvåa. Bästa utlänning blev aussi Shirazen, Hill of Grace av Henschke på femte plats följd av bourgognen La Tache.

Med rätta kan man hävda att så här stora viner kräver ännu lite längre tid än 15 år för att hela deras potential skall mogna ut. Därför tog Mats och gjorde om hela proceduren nyligen när vinerna passerat 20-årsdagen, rödvinsVM för tjugoåringar.  18 viner kvalificerade sig till finalen 13 franska och fem utlänningar, två Cab från USA och tre Shiraz från Australien. Inga andra länders viner nådde final. När det gäller så här gamla viner kan enskilda flaskor variera. Vi hade tur och alla 18 vinerna var i toppskick. Det är den mest högkvalitativa provning jag någonsin deltagit i. Världens 18 främsta rödviner efter 20 års växt och utveckling, alla i perfekt skick.

När jurymedlemmarna avgett sina röster för 20 åringarna så stod åter La Mouline som segrare.  La Tache var nu delad tvåa med La Turque; Guigal’s tredje vingårds Côtes-Rotie. Grange från Australien var bästa utlänning på femte plats. Notabelt var att bägge de amerikanska caberneterna Caymus Special Select och Ridge Monte Bello i den samlade jurybedömningen kom före alla bordeauxerna som började på elfte plats med Cheval Blanc, Haut Brion, Petrus och Le Pin som de främsta. Själv hade jag några av dem lite högre upp men inte i topp. Till saken hör att USA vinerna från 1990 idag kostar ca 2000 kronor flaskan medan t ex 1990 Petrus och 1990 Le Pin kostar över 30 000.

I alla tre provningarna har Syrahviner dominerat i toppen. Ju längre tiden gått desto större dominans. För tjugoåringarna kom de på 1:a, delad 2:a, 4:e, 5:e och 6:e plats. Det finns numera en solid grund för att hävda att La Mouline är världens bästa rödvin och att Syrah är den främsta druvsorten för röda viner. Men det vore kul att kolla om det stämmer även för äldre viner än tjugo år. Det är verkligen helt onödigt och samtidigt fantastiskt intressant att ordna världens toppviner i en hierarkisk skala.