Vinleverans direkt till sommarstugan

Favoritmarkera

I sommar kan Du få Dina viner levererade ända hem till sommarstugan. Det förutsätter att Du köpt dem hos någon av de många konkurrenterna till Systembolaget. 

Systemmonopolet är ju i praktiken avskaffat. Det gäller bara om Du skall köpa över disk och direkt få flaskorna och sedan själv bära hem dem, för att därefter ta ut dem till sommarstället. Den bristfälliga servicen är det monopol på för Systembolaget .

Om Du istället vill köpa på nätet och få Dina flaskor hemlevererade, även till sommarstället, finns det många sådana alternativ för Dig som svensk. Det blir en viss tidsfördröjning, ca en vecka eller så. Har Du den framförhållningen kan Du idag helt lagligt köpa på ”distans” från vilken utländsk vinförsäljare som helst inom EU. Det finns numera något dussin sådana som särskilt satsar på den svenska marknaden. De sköter också om att alla skatter betalas, annars måste Du själv betala moms och alkoholskatt. Det kommer till nya sådana distansförsäljare hela tiden.

Systembolaget har ännu ingen service med internetköp och hemsändning. Men hos de andra kan Du med lite planering få Dina viner direkt till sommarhuset. De flesta levererar till vilken adress som helst med normala kommunikationer. På ö utan reguljär förbindelse blir förståss svårt. För dessa Systembolagskonkurrenter är det ett naturligt påpekande till kunderna så här års med erbjudande om sommarleverans. När fick Du ett erbjudande från Systembolaget senast?

I floran av nya Systembolagskonkurrenter via distansförsäljning finns det både seriösa bra företag och mindre bra. Vissa har mycket höga relativa prislägen, andra har även tveksam kvalitet på sina viner. Några har mycket smal profil och enbart låderbjudande av viner de själva valt. Det kan vara bra, men man får inte blunda för att näthandeln också är en försäljningskanal för viner som är svåra att sälja på andra sätt.

Skall Du köpa på nätet så skall Du normalt bli medlem först. Det är ett sätt att klara ålderskontrollen. Det är inget som hindrar att Du är medlem på flera olika ställen. Det kostar ingenting. Du kan till exempel bli medlem hos svenskägda Franskabolaget, en bra leverantör av lite exklusiva franska kännarviner och lysande kombination av toppkvalitet och bra priser på champagne. Rekordet är när de i vintras sålde toppchampagnen 1996 Henriot Enchanteleur för 895 kr mot 1 500 kr på Systembolaget. Låt inte det hindra Dig att också gå med i Winefinder. Det är den distansförsäljare som jag tycker så här långt har det bredaste och bästa utbudet till de sjystaste priserna. De köper upp poster av vinvärldens många erkända och berömda viner. Växer så det knakar på den svenska vinmarknaden.  För att ingå i deras sortiment krävs en hög internationell rating eller motsvarande för kvalificerade svenska bedömningar. I affärsidén ligger att priset skall vara lägre än på Systemet om vinet även finns där. Många riktigt bra viner som annars aldrig hittar till Systembolaget kan Du hitta här.  Jag är själv medlem  hos dessa två distansförsäljare.

Australien Wine Club brukar hävda de är Sveriges största vinklubb på nätet. De har ett hyggligt rikt utbud från stora delar av vinvärlden, även utanför Australien. Saknar lite internationell spets på sitt sortiment och har som affärsidé att bara sälja viner som inte finns eller kommer att dyka upp på Systembolaget. En i mitt tycke tveksam begränsning. Egna inköp direkt av producenter som åtar sig att inte leverera till Sverige på annat sätt. Både försäljning av ”egna” lådor och enskilda viner. 

Den nya svenska privatmarknaden efter monopolet drar också till sig stora vinhandlare från kontinenten. The Wine Company är en tysk vinaktör i stora Hawesko Group. De lanserar ett speciellt svenskt sortiment för svenska privatkunder. Startade i Sverige för drygt ett halvår sedan. Bra bredd i sortimentet och just prisvärdhet, men ännu glest med fynd.

De flesta svenskar tror fortfarande att det är monopol på detaljhandel med vin i Sverige. Så är det inte. Det är bara svenska bolag som inte får sälja i Sverige. Utländska får sälja på distans direkt hem till dig i hängmattan.