Nätförsäljning och hemlevarans från monopolet?

Favoritmarkera

Debatten om Systembolagets utveckling och service har tagit fart i veckan. Den folkpartistiske riksdagsmannen och styrelseledamoten i Systembolaget Carl B Hamilton har lagt fram ett framåtsyftande förslag om förbättrad service hos Systembolaget.

Som jag själv här på Vinbanken framhållit gör den moderna distansförsäljningen på nätet, med hemleverans till kunder i Sverige, att monopolet redan är upplöst för dem som kan acceptera någon veckas fördröjning av leveransen från beställningen. Kraven för laglighet är att det är ett utländskt EU bolag som säljer och att flaskan vid beställningen befinner sig utomlands, t ex Danmark, Tyskland eller Frankrike.

Nu i veckan har Carl B Hamilton i en DNdebatt artikel föreslagit att även Systembolaget borde kunna ge den servicen i sitt eget sortiment och beställningssortimentet. Att vi alla skulle kunna beställa på nätet, betala på nätet och få det levererat hem, nu på sommaren till sommarstugan, utan att behöva krångla med att besöka en butik bära tunga flaskor mm. Villkoren för ålders- och personkontrollen skulle vara densamma som det nu är för distansförsäljningen. Dvs att det skall finnas en nykter person som är minst 20 år som tar emot leveransen och att den som beställt är över 20 år.

Carl B Hamilton är inte vilken riksdagsledamot som helst utan en av tungviktarna och sitt partis ekonomiske talesman i riksdagen. Han är sedan många år också ledamot av Systembolagets styrelse och som alla ledande politiker i frågan en tillskyndare av monopolet.

Hans förslag anses i den svenska debatten revolutionerande, dvs att Systembolaget skulle göra det som något dussin distansförsäljningsbolag redan gör i Sverige. Systembolaget kan leverera från egna lager i Sverige vilket gör logistiken lite enklare. Det borde kunna levereras på 2-4 dagar anser Hamilton. Han föreslår också i förbifarten att Systembolaget borde kunna få bestämma sina öppettider själva utan att riksdagen behöver lägga sig i som nu är fallet. Jag tycker även prissättningen borde kunna överlämnas till Systembolaget utöver att riksdagen bestämmer alkoholskatten, men det föreslår inte Hamilton.

Jag tycker Hamiltons förslag är bra positiva serviceförbättringar och det borde genomföras omgående. Det ser ut som det skulle kunna bli av eftersom huvuddelen av riksdagspartiernas första reaktion var mycket positiv, vilket är rätt ovanligt när det gäller alkholpolitik. Där brukar gamla låsningar ständigt omöjliggöra förändringar.

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna är uttalat positiva. Aliansen verkar beredd att kunna lägga fram ett förslag i Riksdagen. Socialdemokraterna är också positiva vilket skulle ge en gedigen majoritet i riksdagen. Det är bara de uttalat antiliberala kantpartierna som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som direkt motsätter sig förslaget. Miljöpartiet har i första reaktionen hakat upp sig på frågan om en hemleverantör kan klara att neka en berusad mottagare leverans??? Det är till att göra sig problem.

Hamilton noterar också att ett sådant här system med nätförsäljning och skulle lösa åtminstone delvis gårdsförsäljningen för svenska vingårdar. Det utredningsförslag som ligger är helt omöjligt och direkt vansinnigt. Det har ingen chans i riksdagen att kunna genomföras. Men med Hamiltons nätförsäljning med hemleverans blir det en möjlighet för en svensk vinproducent att sälja för hemleverans till kunder som besökt vingården om vinerna noterats i beställningssortimentet.

Bra förslag och goda möjligheter till politiskt genomförande och bättre service för alla. En trevlig alkoholpolitisk vecka, för ovanligheten skull.

Lämna ett svar