Laddar annons
6 Aug, 2011

Vinets utsida och insida

Det finns i grunden tvĂ„ förhĂ„llningssĂ€tt till vin. Status och prestige eller egna upplevelser. Man kan lĂ€ra sig hur det ”skall vara” dĂ€r man serverar rĂ€tt viner och tycker rĂ€tt om dem. Det andra förhĂ„llningssĂ€ttet Ă€r att i all enkelhet sjĂ€lv kĂ€nna efter vad man upplever och sedan subjektivt bedöma vinet.

De hĂ€nder ibland att nĂ„gon frĂ„gar mig om det vin de drack i lördags och gillade storligen verkligen var bra. De frĂ„gar om deras upplevelse Ă€r godkĂ€nd. Alla Ă€rliga subjektiva upplevelser av vin Ă€r alltid godkĂ€nda. PoĂ€ngen Ă€r att upplevelser av vin Ă€r subjektiva. Det Ă€r bra att ha ett agnostiskt förhĂ„llningssĂ€tt till den rĂ€tta tron och auktoriteterna. Ett givet vin Ă€r olika bra för olika individer.

En extremt mineralisk champagne kan t ex upplevas som helt förfÀrlig av den som vill ha nÄgot mer fruktigt och friskt, för andra Àr det höjden av finess. En röd Colares Àr för de flesta svenskar ett förfÀrligt vin de första 30-40 Ären pÄ grund av sina hÄrda tanniner. Andra ser nÄgot riktigt intressant i just det vinet. Det Àr med viner som med mÀnniskor, vi upplever dem olika och det Àr bra att vi gör det. Vi fÀster oss vid olika egenskaper. Och i bÀsta fall utvecklas vÄra perspektiv under livet pÄ bÄde mÀnniskor och vin. Egna upplevelser Àr utvecklingsbara. Status ger inte utrymme för Din egen utveckling.

Det Àr mycket trendsnack om vin, en variant pÄ status. I huvudsak drivs det av statusjÀgarna och försÀljarna. NÀr man inte kan sÀga nÄgot annat positivt om ett vin sÄ kan man alltid hÀvda att det Àr trendigt. Vi har nu under mÄnga Är haft en rosétrend. Dess ursprung Àr att det tidigare var helt urusel status för roséviner. Sedan gjordes det massor med bleeding rosé som en rÀtt just biprodukt vid framstÀllning av bÀttre röda viner. MÄnga mÀnniskor som tidigare av statusskÀl inte provade roséviner blev glatt överraskade nÀr de upptÀckte en hel del nya friska lÀtta frÀscha viner med roséfÀrg. Nu har det blivit sÄ trendigt att det vÀldigt ofta skall vara rosé för sin egen skull.

I min smak Àr det fÄ stilla roséviner som Àr ett riktigt bra alternativ i nÄgot lÀge, jÀmfört med de bÀsta vita eller röda varianterna i samma prislÀge. Det Àr ju inget hinder för dem som verkligen gillar upplevelsen av rosé att servera det ofta. Det Àr mycket bÀttre att servera viner man gillar Àn viner som nÄgon annan som inte Àr nÀrvarande tycker Àr fina. Viner Àr inte fina sig utan i kombination med nÄgon som uppskattar deras tillgÄngar.

Du sjĂ€lv bestĂ€mmer vad det Ă€r för egenskaper som Du vill se hos vinet. Det gĂ„r inte att göra ett subtilt, finstĂ€mt vin som samtidigt Ă€r mycket kraftfullt mĂ€ktigt med hög alkohol. DĂ€remot kan ett mĂ€ktigt brutalt rikt ungt vin utvecklas med mognad till ett finstĂ€mt och mycket subtilt vin.  Det intrĂ€ffar t ex ofta för de frĂ€msta koncentrerade Shirazvinerna frĂ„n Australien. NĂ€r de Ă€r 20 Ă„r gamla kan de ha vuxit till subtila personligheter.

Unga direkta viner med massor av omedelbara dofter och smaker betyder vanligen mindre utvecklad eftersmak och lĂ€ngd. HĂ€ftigt direkt och sedan Ă€r det över pĂ„ nĂ„gra sekunder. Klassiskt strukturerade viner börjar lite försiktigt och blygt och vĂ€xer till ett vin med stor eftersmak och lĂ€ngd och tonar i flera minuter om Du Ă€r öppen för att lyssna till det. Vilket Ă€r bĂ€st? Tja, det bestĂ€mmer Du sjĂ€lv. Vid olika tillfĂ€llen kan det vara helt olika upplevelser Du Ă€r ute efter. SjĂ€lv brukar jag tĂ€nka pĂ„ det som vinets utsida som syns direkt, respektive insida som du mĂ„ste ha lite tid att upptĂ€cka. En första frĂ„ga Ă€r om Du Ă€r ute efter snygg utsida eller givande karaktĂ€r. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r det samma frĂ„gestĂ€llning som för mĂ€nniskor.  

Ett enkelt experiment för att se skillnaden Àr att prova en riktigt ung Vintage Port som bara Àr nÄgra Är mot en med tjugo Ärs Älder. Den senare mÄste dekanteras. Ung Vintage har magnifik inbjudande utsida. 20-Äringen en betydande karaktÀr pÄ insidan. Den första Àr omedelbar och hÀrlig den senare subtil och komplex. Vilket Du tycker Àr intressantast Àr Din sak att avgöra, men det Àr bra att trÀna upp förmÄgan till upplevelser av bÄdas förtjÀnster.