Laddar annons
2 Jan, 2012

Costers de Vinyes Velles 2007, Mas Doix

Ja, herregud vilket vin. Jag vill idag passa på och tipsa er om att det nu finns en möjlighet att prova ett på gränsen till perfekt vin i kvalitetshänseende. För er som mot förmodan har 999 kronor över efter jul och nyår kan jag inte annat än rekommendera att prioritera om lite. Eller snarare kanske att prioratera.

Det här vinet var överlägset det mest imponerande när jag höll en provning för Sommelierer med enbart viner från regionen Priorat nyligen. Importören Niklas JakobsonWinetrade har verkligen hittat ett guldkorn till producent i firman Mas Doix. Och jag får en känsla av att priset på deras prestigevin Costers de Vinyes Velles inte riktigt kommit ikapp kvalitén.

Familjen Doix har odlat vin på Priorats skifferjordar i över 100 år, men skapade etiketten Mas Doix först 1998. Den för Priorat så typiska mörka skifferjorden kallas för övrigt Licorella och är unik för regionen. Mas Doix  håller till i den svalare nordostliga delen av Priorat runt byn Poboleda. Idag kontrollerar familjen runt 30 hektar vingård, varav de äldsta stockarna är över 100 år gamla. Dessa farfarsrankor orkar bara föda upp cirka 400g druvor, vilka tas till familjens stolthet, Costers de Vinyes Velles. En stor andel cariñena (50%) blandas upp med garnacha, kom ihåg att gamla rankor i Priorat är alltid är av dessa två druvsorter.

En gnutta merlot blandas även in för att mjuka upp vinet lite. Samtliga druvor till Costers de Vinyes Velles skördas i 10 kilos korgar, för att inte krossa de nedersta druvorna redan i vingården. Efter rigorös selektering av de bästa druvorna krossar man dom och jäser musten i 600 liters fat av ny fransk ek. Vinet lagras vidare på dessa ekfat i 16 månader och buteljeras ofiltrerat för maximal karaktär och uttryck.

2007 Costers de Vinyes Velles, Mas Doix

I glaset ligger vinet tätt mot botten och är både mörkt, respektingivande och ungt.
Doften har en distinkt mineraldammig kvalitet, som doften av att sparka upp en bit mörk, torr stenig jord. På näsan är vinet både mäktigt och koncentrerat, det kräver en stunds tanke och tar enkelt uppmärksamheten från allt annat i ens närhet. Frukten är aromatiskt mörkare än många andra Prioratviner som ibland kan ha spår av rödare frukter som körsbär. Här dominerar ett plommonkoncentrat som osar av flytande lakrits och färskaste kakao. Priorat är känt för att producera koncentrerade viner, tyvärr har många moderna vingårdar planterats på ”fel” plats och ger därför inte den koncentration som den upplyste konsumenten förväntar sig. Här får du istället uppleva den fulla glansen av Priorat som vinregion, det här är anledningen till att Priorat av många anses vara Spaniens absolut främsta vinregion. (Författaren inkluderad)

Costers de Vinyes Velles 2007 attackerar paletten med självsäkerhet och omisskännlig känsla av terroir. På ett elegant sätt växer dock vinet till sig ytterligare ju längre in i upplevelsen du kommer och avslutar energiskt med lager på lager av spektakulära smaker och nyanser. Och aldrig på ett tungt sätt. Det är en ynnest att få känna den långa eftersmaken på detta vin som med bravur kämpat sig upp på min topp 3 lista för hela 2011. Och konkurrensen var i år hårdare än någonsin. 96-97 Poäng

Några ord om Gastronomi kan ju också vara på sin plats! Tänk en bit bräserad lammentrecote insmord med olivtapenade på svarta oliver och örter. Eller en nedreducerad gryta på svenskt högrev och ett par bitar oxsvans, som man nuförtiden hittar på var och varannan mataffär. Håll kryddningen till rött vin, svartpeppar, vitlök och örter och låt koka minst i 5 timmar. För ostälskare så kan jag lova fyrverkerier med en bit rumstempererad mogen Manchego. Bättre start på 2012 kan jag inte tänka mig!