Laddar annons
27 Apr, 2013

Deutz Bl de Bl, magnifik sedan 1966

Champagnehuset Deutz har länge varit ett av de bättre större husen. I min gom har inte minst deras Blanc de Blanc stått i en särklass under det senaste decenniet. Nu hade Académie du Champagne med Johan Tidelius skaffat ihop en vertikalprovning av detta magnifika vin från föregångare på 50-talet, starten 1961 och fram till nuvarande årgång 2007.

Runt bordet satt utöver jag själv några erfarna champagneamatörer och proffs. Däribland Jean-Marc Lallier-Deutz nuvarande generation av champagnefamiljen, världens meste och främste champagneprovare Richard Juhlin och mäster sommeliern, mm Björnstierne Antonson. Det var en unik provning, som kanske aldrig går att göra igen. Flera av vinerna finns inte längre kvar i firmans källare. De unika manifesterades av att inte ens Richard hade provat de fem äldsta förut.  Flaskorna var införskaffade från olika håll under ivrigt letande av Johan Tidelius.

Deutz gör idag ca 2,4 miljoner champagnebuteljer om året. Firman grundades, som så många andra hus, av tyskar. Två herrar startade firman 1838 i Aÿ. Jean-Marc’s farfar drev huset efter ganska konservativa metoder fram till 1965, då sonen tog över, vilket vi tydligt märkte i vinet. Sedan 1993 ägs Deutz av Roederer, vilket sannolikt är en stor tillgång. Richard håller Deutz för ett av de allra bästa husen, precis under de fem i topp, Bollinger, Krug, Roederer, Salon och Selosse. Jag tycker att deras Blanc de Blanc står ut som deras allra mest intressanta vin. Det släpps relativt tidigt för att vara en toppchampagne. Just nu är det årgång 2007 för 599 kronor, som det ännu finns lite kvar av i tillfälliga sortimenet.

Vinet görs på en blandning från de berömda Grand Cru byarna i Côte de Blanc. Man lägger dock ofta till en liten skvätt från en speciell vingård hemmavid med en annan karaktär. Blenden av basvinerna görs för bästa resultat varje år och inte efter fast recept.

2007 Deutz Bl de Bl är en härlig läcker stor champagne med aningen mindre hård syra och lite mer öppen mjukare stil än det brukar vara. Kanske en fördel för direkt konsumtion, men det blir nog i slutänden inte en av de största årgångarna. Härlig stor chardonnaychampagne för exklusiva tillfällen. Jag tycker att årgångarna 2002, 2004 och 2006 var toppviner när de kom och försvann rätt fort på Systembolaget. I vår unika provning gick vi direkt tillbaka till det magnifika champagneåret 1996. Deutz Bl de Bl i vår provflaska var ganska utvecklad rik klangfärg med en tuch av oxidationstoner samtidigt som syran var ungdomligt fräsch. Storlaget vin med lite olika åldrar samtidigt.

Deutz, som en hel del andra champagnehus, gör ibland Vinothèque releaser på sina stora viner. Det betyder att man behåller en mindre del från ett stort år i sin källare odegorgerade, vid den vanliga försäljningsstarten. Dessa säljs sedan många år senare med massor med år på fällningen och lagring länge under optimala förhållanden, till betydligt högre pris och mer optimal utveckling. För den stora harmoniska årgången 1995 hade vi såväl en vanligt degorgerad som en Vinothèque butelj av Deutz Bl de Bl, med nära tio år mellan degorgeringsdatum. Mycket intressant att jämföra. Den vanliga var i mitt tycke det hitintills största vinet med stor harmonisk mogen champagnestil. Ett fantastsikt matvin till riktigt läckra även smakrika fiskrätter. Men denna ljuvlighet kom snabbt att relativiseras av en helt magnifik Vinothèquebutelj av samma vin. Orkestern var så mycket rikare, med de klassiska ostronskalen, mäktigare större doft i alla avseenden. Även syran var mer perfekt och eftersmak och längd ännu större och ljuvligare. En magnifik toppchampagne alla kategorier. Det finns lite olika meningar om hur sent degorgerade viner utvecklas vid långlagring. Min prognos är att denna stora 1995:a utan vidare kan sparas i 10 år till. Fantastisk champagne.

Sedan följde 1989 och 1988, båda Vinothèqueflaskor, som var degorgerade för ca 4-5 år sedan efter då nästan 20 år på jästfällningen. 1989:a var för Deutz Bl de Bl ett enklare år med mindre täthet och innehåll, fin champagne förståss men inte alls upp till standarden hos den magnifika 1988:an. Detta härliga champagneår, det rankas för varje år som går allt högre, gjorde Deutz en lysande Bl de Bl som växer i finess och nyansrikedom på ett imponerade vis med ålder. Det är magiskt hur många 88:or som har haft denna utveckling. Stor fräschör och allt annat på rätt ställe och stor framtid under minst ett decennium till och sannolikt mycket mer.

1985 var den första årgången jag provade brett av Champagne. Den var ju tidigt läcker, stor och balanserad och lättillgänglig även som ung. Det har förblivit en årgång som har en speciell plats i mitt hjärta. Deutz Bl de Bl 1985 var helt mogen balanserad och har nog nu nått sin topp. Stort och fint utan att stå ut som något av denna unika provnings absoluta toppviner.  Nästa årgång var 1976, den kändes betydligt yngre än 85:an. Det var som om dess mognad hade avstannat innan den var helt färdig. Kommer kanske att utvecklas vidare med sin ungdomliga syrastruktur.

Sen började vi komma in på ny mark allihop, även Richard. Hur ofta provar man 60-talare av denna stora champagne?  1970 var snygg och rik stil med lite blommiga toner i doften. Börjar mjukna i syran och eftersmaken börjar nog tappa lite kraft. För en vinfreek är det en magnifik sammanvävd ton med stor mogen elegans. För en vanlig människa kanske aningen bedagad nu.  De tre äldsta årgångarna 1964, 62 och 61 var rätt mörka i färgen och hade alla gjorts av Jean- Marcs farfar.  Båda sakerna orosmoln. Alla tre hade passerat sin bästa tid med god marginal och de verkade inte ens haft riktigt samma klass någonsin, som de senare årgångarna. Mycket intressant att få uppleva dessa gamlingars fel och förtjänster och intressanta toner. Lite av antika föremål, som har sin charm i att de inte är unga och felfria.  En årgångslös flaska från 50-talet med chardonnaychampagne,en föregångare till årgångschampagnerna från 1961, höll inte längre måttet.

1966 Deutz Bl de Bl, Jean-Marcs pappas första årgång, var också lite bärnstensfärgad, men ett helt magnifikt spänstigt vin i sina bästa år, med 37 år på nacken, och även betydande framtid. Totalbalanserat och storslaget nyanserat rikt vin. Vi var alla lite tagna av upplevelsen, även Richard som nu kanske fått ytterligare ett vin till sin lista över de 100 främsta champagnerna någonsin. I hård konkurrens så blev med sin magnifika mognad 66:an provningens främsta vin för mig. Efter denna unika provning är Deutz Bl de Bl numera en avsevärt fördjupad favorit för mig.