Laddar annons
27 May, 2013

Nya viner, småpartier - juni 2013

Kvaliteten är snäppet upp från vardag men inte exklusiv vilket gör att prisnivån på vinerna överlag är både trevlig och överkomlig. Det finns guldkorn som Remelluris Rioja Reserva och från Pagos del Rey. Det chilenska rödvinet Perez Cruz cabernet sauvignon kommer smaka perfekt till grillad biff med aromsmör och rostade grönsaker eller vita Tim Adams Semillon från Australien som bara är sådär härligt egen i sin stil av lätt rökighet och gul, exotisk fruktsmak.

Småpartigruppens viner är stabila, de är alla bra köp med viss variation dem emellan p g a ursprung eller druvsort eller vad gäller stil-typinriktning. Välj således fritt ett vin efter egen smak i denna grupp. Châteauneuf-du-Paperna och Cozes Hermitagevinet sparar du med fördel till höst och viltmiddag.

Det kommer många nya öl här och dem refererar vi i kommande texter.

På tisdag den  4 juni publicerar vi listan med nya viner som lanseras i fler butiker. Om det är alla butiker är dock tveksamt varför du som konsument får vara beredd på att vinet kanske ändå inte finns precis i den butik du för tillfället befinner dig i. Nyordningen för lanseringarna håller på att ta form på bolaget varför jag räknar med att den ovisshet som råder var och hur många flaskor som kommer samt till vilka butiker nyheterna dimper ner i klarnar framöver.

Småpartier i ett antal större butiker - Vinbankens topp-lista juni 2013

Vin, betyg 3


 

Vitt vin
Wither Hills Sauvignon Blanc 2012 (95330), Wither Hills Wines, Marlborough Nya Zeeland,  129 kr
Druva: Sauvignon blanc.
Smak:  Torr, medelfyllig. Frisk krusbär, lime och citrussmak. Grön äppelton och smak av persika.
Omdöme:  Frisk, krusbärstrevlig.
Passar till: Parmaskinka och melon, ostron, musslor. Sallader eller bara så, sällskapsvin.
Betyg:  3+

Rött vin
Lambrusco del Fondatore 2011 (90420), Chiarli, Lambrusco di Sorbara Italien, 115 kr
Druva: Lambrusco.
Smak:  Halvtorr, lätt och blygsamt pärlande. Bär och körsärskärnig frisk smak, trelig pärlande.
Omdöme:  Okomplicerat, glatt pärlande.
Passar till: Taboulé med citronmarinerade laxspett. Kallskurna charkuterier som parmaskinka.
Betyg:  3+

Saint Clair Omaka Reserve Pinot Noir 2012 (95078), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr för 375 ml
Druva: Pinot noir.
Smak:  Medelfyllig. Röd frukt, hallon och björnbär, tydligt örtig, lätt kryddig, inslag av svamp, skog och fat.
Omdöme: Tydlig, koncentrerat smakdriv, lätt eldig.
Passar till: Anka med apelsinsås, stekt gås, kalkon eller kyckling. Smörstekta grönsaker, vitvinsås.
Betyg:  3+

 

Vin, betyg 4



 

 

Mousserande vin
Legras & Haas Grand Cru Blanc de Blancs 2006 (90399), Legras & Haas, Champagne Frankrike, 299 kr
Druva: Chardonnay.
Smak:  Torr, medel/fyllig. Smakrik, fruktig. Mogen gul frukt, äpplen, persika, päron, inslag av smör, nötter, svamp. Mineral. Lång och lätt rostad smak.
Omdöme:  Smakrik och lång.
Passar till: Ank-gåslever eller hummersoppa. Mingel med snittar av lagrad ost, smörfräst svamp och liknande.
Betyg:  4+

Vitt vin
Tim Adams Semillon 2011 (95385), Tim Adams Wines, Clare Valley Australien, 149 kr
Druva: Semillon.
Smak:  Torr, medelfyllig. Fruktig, äpplen och päron, smak av persika, lätt rökig ton, inslag av lime och syrlig äppelton. Lång, rostad eftersmak.
Omdöme:  Skönt vin, balans och person.
Passar till: Pepparrotsgädda, gazpacho, kyckling med grillad grön sparris med örtsmör.
Betyg:  4

Rött vin
Remelluri Reserva 2007 (99397), Remelluri, Rioja Spanien, 149 kr
Druva: Tempranillo, garnacha, graciano, viura och malvasia.
Smak:  Medelfyllig. Mörka bär, mörk frukt, plommon och söta körsbär, moreller, inslag av fat, lätt vaniljton, rostade noter, örter och soliga skogsinslag.
Omdöme:  Mycket trevlig. Bra köp.
Passar till: Renskav i kryddig portvinssås, lammrätter gärna som racks, gryta som boeuf bourgignon.
Betyg: 4

Insoglio del Cinghiale 2011 (90424), Tenuta di Biserno, Toscana Italien, 85 kr för 375 ml
Druva: 32 % syrah, 33% cabernet franc, 30%  merlot,  5% petit verdot.
Smak:  Medelfyllig. Mörk frukt, stram, kärnig, svarta körsbär, söta blåbär, plommon, inslag av örter, rostade fat, tobak. Markerade tanniner.
Omdöme:  Kompakt smak, gärna till mat.
Passar till: Till olika kötträtter eller mogna ostar som gruyere. Prova gärna till en bit bröd, parmesan och olivolja-enkelt och gott!
Betyg:  4-

Stielle 2000 (95394), Alimenta, Toscana Italien, 199 kr
Druva: Sangiovese, cabernet sauvignon.
Smak:  Medelfyllig. Kärnig. Röd frukt, plommon och körsbär, inslag av röda vinbär, tydligt örtig, strama tanniner och fat. Kärnig mandelton i eftersmaken.
Omdöme:  Bra, trevlig och skönt personlig!
Passar till: Nötkött, fina biffen med örtsmör, vitlökspotatis.
Betyg:  4

Mandrone di Lohsa 2009 (90384), Poliziano, Maremma Toscana Italien, 249 kr
Druva: Cabernet sauvignon 80%, petit verdot, alicante och carignano 20%.
Smak:  Medelfyllig. Mörk frukt, plommon och mogna körsbär, moreller, smak av örter och viol. Kärnig, balanserad syra och tanniner.
Omdöme:  Kärnigt balanserad, bra koncentration.
Passar till: Inbakad oxfilet, helstekta lammracks, oxfilet provencale. Kalvstek.
Betyg:  4+

Château Fourcas Dupré 2001 (90218), Listrac-Médoc Frankrike, 179 kr
Druva: 44% cabernet sauvignon, 44% merlot, 10% cabernet franc och 2% petit verdot.
Smak:  Medelfyllig. Mörk frukt, kärnig, inslag av mogna vinbär av örter och kryddor, tydlig tobakston. Örtig.
Omdöme:  Utvecklad. Fin-elegant.
Passar till: Mustig ox- och chiligryta, renkalvfilet med stuvade kantareller, kokt lammbog i timjan.
Betyg:  4-

Barolo Azelia 2008 (91810), Azelia, Barolo Italien, 299 kr
Druva: Nebbiolo.
Smak:  Medelfyllig. Mörk frukt, kärnig mandelsmak, hög syra, inslag av örter, fat, tobak, choklad, rosor, vio. Nyanserad och utvecklad. Lång eftersmak.
Omdöme:  Skönt vin, modernare Barolo utan att tappa stil.
Passar till: Grillad lammentrecote, oxfilet, mustig gryta med bönor, risotto med skogssvamp.
Betyg:  4-

Pérez Cruz Pircas de Liguai Cabernet Sauvignon 2010 (99203), Pérez Cruz, Maipo Chile, 169 kr
Druva: Cabernet sauvignon.
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, kärnig smak av kryddor och örter, bra koncentration, lätt violton, inslag av bär.
Omdöme:  Ren, koncentrerad och smakrik.
Passar till: Grillad entrecote. Gärna sommargrill med festlig touch.
Betyg: 4-