Röttorps Bästa med utsökta jubilarer

Favoritmarkera

Nya vintips denna vecka är bl.a. ett bättre Chiantivin från svensk vingård, jubilerande verdicchio på ständig fyndplats och betydande rött lagringsvin från Dão.

 

Den här veckan börjar vi med några riktigt bra jubilarer på Röttorps Bästa. Svenskägda Terreno i Greve in Chianti fyller i dagarna 25 år som svenskt vinhus. Deras bästa ”vanliga” vin hitintills i mitt protokoll är Terrreno Chiianti Classico Riserva, 2009 för 139 kronor i BS. Betydande mognadskomplexitet i en riktigt bra klassisk Chianti med utsökt längd och lätt multnads ton, härligt nu och lång tid framåt.

 

De ständigt bra och mycket rimligt prissatta verdicchiofyndet Casal di Serra, 2012 för 79 kronor fyller i dagarna 30 år med en ny trevlig lite öppen årgång. Det bildade skola genom att dels vara ett högkvalitetsvin från en enskild vingård och dels att det tappades på en normal vinflaska. Jag skrev i vintras en särskild artikel om Casal di Serra som du hittar här.

 

Veckans nya halvtorra vin är Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2012 för 99 kronor. Trevligt innehållsrikt och balanserat med bra syra ännu lite ungt men utmärkt i detta prisläge. Det är en stor Rheingau producent som de senaste åren fått verkligt bra stil på sina halvtorra rieslingar, för fortfarande rimliga priser.

 

Många tror att portvin bara är för december, Stilton och mörka kalla dagar. Det kunde inte vara mer fel. Portvin är det verkligt delikata ostvinet särskilt till lite starkare ostar året om. Det är bra som ett sällskapsvin efter maten, och direkt nyttigt för alla som är över 55 år och behöver en liten stimulans av blodcirkulationen. För den som vill prova på finns fyndiga premium Rubyn Graham Six Grapes, numera på en halvflaska för synnerligen konkurrensdugliga 60 kronor. Ingen fällning, bara att slå upp i lite mindre glas till osten eller en brasa när åskregnen drar förbi. Utsökt också som en liten smakförstärkare i matlagning.

 

Roséchampagne är något som kan vara riktigt lyxigt och delikat med en liten frivol tuch. De mer seriösa med frånvaro av karamelltoner är också intressanta viner till den lyxiga sommarsalladen eller rent av ett ankbröst. Den bästa just nu till någorlunda rimligt pris är De Saint Gall Brut Rosé för 249 kronor.

 

Bland de lite mellandyra röda boxarna är min favorit just nu Falernia Syrah Carm/CS, 2012 för 199 kronor från norra Chile. Rikt mustigt och komplext i fruktig stil med tuch av fruktsötma som berikar. Bra struktur och trevligt långt slut till mat.

 

Ny som ett billigare lagringsvin denna vecka på Röttorps Bästa är Dãovinet, Casa de Santar Reserva, 2009 på bl.a. Touriga National och Tempranillo. För 139 kronor är det ett rikt, tufft, komplext och balanserat vin som gärna kan lagras rätt länge. Kan utvecklas mycket, ett utmärkt lagringsvin på tidsperspektivet ett decennium.

Lämna ett svar