Laddar annons
27 Jul, 2013

Terrenos petit verdot 100% svensk toskan

Petit Verdot

Petit verdot är en speciell blandningsdruva från Bordeaux. Den har spritt sig över världen och nu förekommer t.o.m. riktigt intressanta viner på enbart petit verdot. På torsdag kommer en toscan från svenskägda Terreno i liten exklusiv upplaga.

 

Druvan petit verdot, PV, har ett osäkert ursprung. Den kom kanske till Bordeauxområdet redan på romersk tid. Nu har den länge använts som en krydda för inblandning på någon eller några procent bland cabernet och merlot. Den mognar sent och ger lite extra tannin, tät svartfruktighet och intensiv färg till bordeauxvinet. Vissa år mognar den inte alls och då blir det ingen krydda i vinet. Helt smakmässigt mogen blir den nästan aldrig i Bordeaux. Därför förblir det en krydda och ingen stor ingrediens i deras viner. Odlingsarealen för PV i Bordeaux är mindre än 1% av rödvinsdruvorna, men denna exklusiva kryddruva är ändå av stor betydelse för de bättre röda bordeauxslotten.

 

Bordeauxvinernas berömmelse har gjort att man runt om i världen kopierat de mesta, inklusive druvsorterna för att kunna göra bra viner i liknande stil. Den ambitionen har spritt PV runt om i vinvärlden. I lite varmare klimat är det lättare att mogna ut druvan smakmässigt. Då blir den lite mer generös, smakrik och inte så superstram även om den alltid är lite tuff.

 

Australien har idag sannolikt den största PV arealen på ca 1 600 ha. Utöver användning som krydda gör man också viner som domineras av PV. På Systemet finns sedan många år Hidden Rock, ett riktigt bra enklare rödvin för 56 kronor flaskan och 179 kronor för 3liter box med druvsammansättningen 75% PV och 25% Cabernet S. Alla producenter i övriga världen som experimenterar med denna speciella druva finner det helt obegripligt hur någon kan få fram ett PV dominerat vin för det priset.

 

I lite varmare vinklimat i södra Europa använder man också druvan Alicante Bouchet av ungefär samma skäl som PV i Bordeaux, mer färg, struktur och täthet. Numera odlas också PV i t ex Alentejo i Portugal vid sidan av Alicante. Även i det experimenterande Toscana har PV trängt in. I Bolgheri bland alla de övriga bordeauxdruvorna odlas den och t.ex Ornelaia har ca 5% PV. Deras andravin Le Serre Nuove har 9% PV. Annars är det även utanför Bordeaux så att det mest är en liten krydda på enstaka procent. Det finns just nu t.o.m. två roséviner med vardera ett kryddmått PV i.

 

Då och då lyckas någon av alla dessa som planterat en liten vingård med PV, för att använda som krydda i sina viner, göra ett visserligen tufft men ändå helt balanserat, generöst och laddat rikt vin. Blir det riktigt bra så drar de sig för att blanda bort ett så personligt och härligt vin. Istället för att använda de få faten som krydda i ett annat vin tappar de upp en liten hantverkssats på butelj, en ren petit verdot.

 

Terreno svenskägd Chianti Classico vingård i Toskana

Den svenskägda Chianti Classico vingården Terreno i Greve har gjort den erfarenheten och nu kommer en liten skvätt, 360, buteljer bland de exklusiva nyheterna på torsdag, den 1:a augusti kl 1000. Det är nog bortåt hälften av hela produktionen av 90487 Terreno Petit Verdot Campione 25, 2010. Tätt rikt och bra med svartfruktighet och stort rikt långt slut. En betydande egen personlighet utan att vara särskilt svår att tas med. Mycket prisvärt och intressant vin för 189 kronor.  Passar bäst till smakrika kötträtter.