Laddar annons
9 Sep, 2013

Måndagsmat och jag ser rött (vin)

Lasagne är en av mina favoriter. Smakrikt och mjuffigt (familjens specialuttryck för något som är extra smaskigt och krämigt). Allt i samma form är praktiskt och om det blir något över så är det perfekt mat i lunchlådan. Ett glas rött vin till och lyckan är total.

Lasagne känns som en urtypisk italiensk rätt, men det finns de som hävdar att den härstammar från Grekland. Oavsett vad som är det rätta kan det kännas som en uppförsbacke att ställa sig och laga lasagne efter en lång dag på jobbet. Men med färska pastaplattor och enbart köttfärssås så går det snabbt. Hoppsan tänker du nu, vad hände med ostsåsen? Jag gör det lätt för mig och skippar den. Ingen har hittills klagat eller efterlyst densamma, jag lovar. Riven ost hoppar jag förstås inte över eftersom smält ost i alla former gör mig knäsvag.

Cirka sex portioner lasagne

1 gul lök
olivolja till stekning
Cirka 500 g köttfärs
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning, gärna ekologisk
2 burkar krossade tomater, à 400 g
1 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk råsocker
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 dl crème fraiche
2 paket färska lasagneplattor, à 200-250 g
1 påse riven ost, mozzarella eller gratängost, cirka 200 g
150 g smulad fetaost (om man vill)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader C.
Skala och hacka all lök.
Värm oljan i en stor stekpanna och låt löken bli genomskinlig.
Öka värmen något och fräs köttfärsen tills den är finfördelad och genomstekt.
Smula ner buljongtärningen och tillsätt krossade tomater, vatten, salt, socker och torkade kryddor. Låt såsen koka på medelvärme i cirka 10 minuter.

Blanda nu ner crème fraiche i köttfärssåsen och tag av den från värmen.
Varva lasagneplattor, köttfärssås och riven ost i minst tre lager i en ugnssäker form (eller dubbla satsen och gör i en långpanna).
Häll lite olivolja i botten och börja med plattor längst ner. Avsluta med sås och på toppen riven ost.
Den smulade fetaosten ska inte vara på toppen utan i tidigare lager. Tycker du inte om fetaost så behöver den inte vara med alls.
Ställ in formen i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Kolla så att osten inte blir för brun på slutet. Lägg i så fall ett bakplåtspapper på toppen.

Extra fint med hackad bladpersilja och färsk basilika på toppen precis innan servering.
Servera med en grönsallad av olika småbladiga och smakrika sorter, gärna med färska spenatblad också som både är nyttigt och gott.

Jag förslår ett glas rött till:

Musella Valpolicella 2010 (2393) Musella, Veneto Italien, 99 kr
Denna trevliga valpolicella på 70 procent corvina passar bra till lasagne. Smakrikt och kryddigt. Här samsas körsbären med salvian och så en lagom dos fat på det.

7 Deadly Zins 2011 (6690) Michael and David Vineyards, Kalifornien USA, 119 kr
Inte är det synd att dricka det här? Inte ens på en måndag. Flörtigt, lättdrucket och varmfruktigt och lite extra av allt som blåbär, kaffe och fat.

Serrata Belguardo 2011 (22955) Marchesi Mazzei, Maremma Toskana Italien, 99 kr
Vi stramar upp oss lite med ett kryddigt och inbjudande rött vin från trendiga Maremma. Här har vi återigen körsbär – vi är ju Italien! – mörka bär och kryddor. Smakrikt som matchar lasagnens tomatsås.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2010 (2144) Poliziano, Toskana Italien, 149 kr
Vi gör en fest av måndagen! Jag längtar tillbaka till det ljuva livet i Montepulciano så därför väljer jag detta vin. Komplext, som det så fint heter när många dofter och smaker pockar på ens uppmärksamhet. Körsbär, mörka bär, choklad och den där härliga doften av läder som jag gillar.

Bon appétit!