Laddar annons
15 Sep, 2013

Upptäck norra Rhône, upptäck Saint-Joseph

Norra Rhônedalen har en speciell plats i många svenskars vinhjärtan. Medan appellationerna Côte-Rôtie och Hermitage emellertid sällan bjuder plånboken på någon som helst muntration så är det bättre ställt när det kommer till Cornas och Saint-Joseph.

Crozes-Hermitage är en djungel och kräver oftast en viss kunskap om producenternas förmåga då fallgroparna är flera. Till viss del gäller detta också den långsmala AOC Saint-Joseph då såväl klimatet som jordmånen varierar rejält inom området. De bästa lägena är runt byn Mauves, St Jean de Muzols och Tournon där jordmånen innehåller mer granit och skiffer. Saint-Joseph har idag drygt 50 år på nacken som egen AOC, Appellation d'origine contrôlé (sedan december 2012 ändrat till AOP, Appellation d'Origine Protégée).

Bröderna Jean & Pierre Gonon. Topproducent i Saint-Joseph

Runt 50 producenter samsas om 600 hektar vinmarker och här står syrah i centrum. Intressant är att sedan slutet av 1970-talet får de röda vinerna backas upp med maximalt 10 procent av de gröna druvorna marsanne och roussanne. En mindre del vita viner produceras också och flera av dem är väl värda att söka efter. Syrah från Saint-Joseph har generellt sett inte samma inneboende elegans som en Côte-Rôtie. Inte heller kraften. Däremot är bruket av nya ekfat vanligare i Côte-Rôtie. De främsta vinerna från Saint-Joseph är oftast de som gränsar mot antingen Cornas eller just Côte-Rôtie. Då de flesta vingårdarna i området sluttar österut förlorar man en del soltid när druvorna närmar sig den viktiga slutmognaden. Ändock är Saint-Joseph från de främsta producenterna oerhört mycket vin från pengarna.

Vinrekommendationer

Norra Rhône bjuder just nu på två väldigt olika årgångsstilar där 2011 står för sval, klingande ren röd frukt och elegans, medan 2010 har en klassisk struktur för framtida storhet. Med svamparnas inträde, grytorna åter börjar puttra och höstiga kryddor som lagerblad gör sitt intåg snart, kommer här några förslag på riktigt bra viner från Saint-Joseph som kan matcha och förgylla kommande höst- och vinterkvällar.

Thomas Schmittel

Maxime Graillot, son till världsberömda Alain Graillot, har tillsammans med Thomas Schmittel producerat en ljuvlig 2011 Saint-Joseph (79230) för 229 kronor. Härligt ren i sin mineraldrivna stil, med kryddiga drag, mörka bär och rejäl uppbackning av tanniner. Drick den nu under hösten eller glöm bort vinet några år. Vill du förstå årgångsskillnaderna så är 2010 Offerus Saint-Joseph (75944) från Jean-Louis Chave Selection för 195 kronor ett utmärkt exempel. En aningen tillknäppt idag så låt gärna vinet andas ett par timmar i karaff. Här bjuds en pampigare struktur, tanninerna är mer kompakta och syrorna andas klass.



Ett vin jag föll pladask för i våras när jag träffade bröderna Jean och Pierre Gonon i Mauves, var deras 2011 Saint-Joseph (73040) för 259 kronor. Mycket mer vin för pengen får man knappast från Frankrike! Precis som med Graillots vin ovan gäller devisen drick nu i höst eller spara 4-5 år. Slutligen, vinet som jag anser vara ett av de främsta vita i Saint-Joseph finns just nu att beställa på Systembolaget. Jean och Pierre Gonons 2011 Saint Joseph Les Oliviers Blanc (73041) för 299 kronor bjuder på en skön gomkänsla med massor av våt sten, snyggt inarbetade fat, gul frukt och en lätt blommighet. Strålande bra och en given ledsagare till en torskrygg eller hälleflundra med gräddig vitvinssås.

Är du på resande fot? Andra topproducenter värda att söka efter är André Perret, Yves Cuilleron, Domaine Coursodon, Dard et Ribo, Hervé Souhaut samt Guigals Vignes de l'Hospice. Billiga Saint-Joseph viner är oftast från de plattare partierna i området och sällan särskilt upplyftande. Med andra ord; är det misstänksamt lågt pris så vet du vart det kommer från.

 

Skribent: Niklas Jörgensen