Portvin är ett resultat av en gammal bojkott av franskt vin. Det finns i massor av olika typer efter kvalitet, lagringssätt och prisläge.
Fina portviner i alla prisklasser är lysande viner till ost, efterrätter och som ett filosofiskt vin vid brasan efter maten. Portvinets första skyldighet är att vara rött.
[artikel id="58043" titel="Anders Röttorps bästa val bland portvinerna 2017"]
Vinbojkott och skumpig resa
Det finns en rad olika historier om varför man hittade på portvinet. Den bästa och inte helt osannolika är att det är resultatet av en engelsk bojkott av franskt vin. Under ett av de många krigen mellan Frankrike och England beslöt sig den engelske kungen för att rikta ett dråpslag mot Frankrike genom att införa ett förbud mot att sälja franskt vin i England. För att ersätta det franska vinet på de engelska pubarna så började man importera viner från norra Portugal. Dåtidens röda viner från Dourodalen visade sig inte klara av den skumpiga resan till England och de blev ingen succé när de anlänt till konsumenterna. För att bättra på vinets tålighet tillsattes vid framställningen en del sprit, samma metod som användes för att få människor att tåla obekväma resor. Portvinet var fött och överlevde även vinbojkottens avskaffande. Engelsmännen startade lagring och blandning och försäljning i vinhus och lodger i Villa Nova de Gaia, vid Douroflodens mynning. Portugiserna utvecklade vingårdar och vinframställning långt uppe i den dramatiska och vackra men vid denna tidpunkt rätt öde och väglösa floddalen. Engelsmännen var konsumenterna och det blev en lyckad och mycket givande handel.
Vintrampning
Basportvinet traditionella metod är att man i lagarer (öppna grunda stenkar) marcherar omkring och lätt krossar druvor och masserar skalen med fötterna under kvällens timmar efter skörd, vintrampning. Nu startar naturligt jäsningen och när det efter några dagar nått ca 7% alkohol och fortfarande har stora mängder naturligt socker kvar ojäst låter man den halvjästa musten rinna av på större fat med vinsprit. Alkoholhalten höjs till ca 20%, jäsningen avstannar och ca 100 gram socker per liter blir kvar ojäst i vinet. Vinet lagras över vintern och skickas med båtar ned till Villa Nova de Gaia under vårfloden. Där sorteras, blandas, lagras och förädlas basvinerna till de olika typerna av portvin. Idag sköts transporterna med lastbilar och de allra mesta portvinet jäser i tankar utan inblandning av levande fötter. Men fortfarande anser alla att ett fottrampat portvin blir bättre än ett som jäst i tank eller i de nya robotlagarerna. Där ersätts fötterna med mjuka silikonkuddar som maskinellt ”trampar” blandningen av must och skal.
Trä eller glasport
I Dourodalen finns ett avancerat klassificeringssystems för vingårdarna på basis av läge, exponering och terroir. Klassningen avgör hur mycket portvin som man får framställa av druvor från respektive vingård. Kvaliteten på basvinerna varierar kraftigt. Mer än hälften används till de enklaste portvinerna som främst dricks i Frankrike och Portugal. Dem skall man undvika. Men de bidrar starkt till att höja kvaliteten på övriga Portviner. Beroende på om man lagrar bättre portviner länge på fat (träport) under oxidation eller ganska snabbt stoppar det i en flaska (glasport) för att de där skall utvecklas reduktivt under lång tid får man olika stilar och karaktärer. De bästa portvinerna växer och utvecklas mycket länge under lagring.
Premium Ruby
Den första och billigaste typen av bra portvin är Premium Ruby. Det görs av justa bra basviner med lite olika ålder som blandas till bra komplexitet och lagras ett mindre antal år. Graham’s Six Grapes, 124 kronor, och Fonseca Bin 27, 139 kronor tycker jag är de bästa nu i Sverige. Billigare än så här skall man inte förvänta sig något bra portvin. Vinerna är färdiga för konsumtion när man köper dem, inget att lagra själv. De har ingen fällning och kan användas direkt i alla sammanhang. Öppnad flaska håller bra i några veckor. En liten slatt i den finare såsen är också en bra smakförstärkare.
Late Bottled Vintage filtrerad
Nästa steg upp i kvalitetshierarkin är LBV, Late Bottled Vintage. Här är det ännu lite bättre basviner från ett enskilt år som efter ca fem år på fat tappas på flaska och säljs. En filtrerad LBV saknar fällning och utvecklingsmöjligheter och hanteras som en Premium Ruby. Min favorit nu på Systembolaget är 2008 Graham’s LBV för 164 kronor.
LBV ofiltrerad, ett vin med framtid
Late Bottled Vintage som är ofiltrerat kan på flaska utvecklas vidare och växa till ett betydligt mer komplext vin vid långlagring. Ofta använder man ännu lite bättre basviner till de ofiltrerade LBVna. Här kan man uppleva något av den finess som annars förknippas med Vintage Port till betydligt lägre pris. Just nu finns Noval LBV, 2008 för 166 kronor och Churchill,s LBV, 2007 för 169 kronor. Smith Woodhouse LBV brukar vi ha i lite äldre årgång, som redan fått rätt många år på flaska. Just nu finns årgång 2000 för försäljning för 200 kronor i BS, vilket är en riktigt intressant 13 årig LBV. En ofiltrerad LBV får vid flasklagringen en fällning som behöver dekanteras bort. Du kan lätt se på korken om Din LBV är filtrerad (en återförslutningsbar cognacskork) eller ofiltrerad (vanlig vinkork).
Tawny Port
Om man satsar på lång lagring på fat blir vinet en Tawny eller Colheita. Det är bara högkvalitativa basviner som man kostar på en riktigt lång fatlagring. En Tawny är en blandning av olika årgångar där man på flaskan anger den genomsnittliga åldern. För att riktigt få klass och karaktär på en Tawny behöver den vara 10 år. Sedan finns det också 20 och 40 åriga Tawny. Priset stiger kraftfullt med åldern och karaktären förändras på ett sätt som kan upplevas som magnifikt eller bränt och konstigt. Prova först med en 10 åring. Riktigt bra nu är Smith Woodhouse 10 år för 189 kronor och Noval 10 år för 208 kronor i BS. En Tawny har aldrig fällning och är färdig för konsumtion direkt. Den håller länge på oöppnad flaska men utvecklas inte. Öppnad håller den en månad.
Colheita
I Portugal älskar man Colheita, vilket är en årgångstawny, alla basvinerna kommer från samma år och vinet lagras som tawny på fat under oxidation. Genom att vinet genom avdunstningen koncentraras kan en Colheita i fat bli mycket gammal och växa oavbrutet. Jag har provat magnifik Colheita från fat som var över 140 år gammal! Sådant går dock inte att köpa för pengar. Det bästa Colheitahuset är Krohn. På Systembolaget hittar Du en 1997:a för 299 kronor och en 1980 för 499 kronor av Krohn Colheita, båda i BS.
Vintage Port
För engelsmän och kanske även de flesta portvinsälskande svenskar är toppen en mogen utvecklad Vintage Port. En Vintage lagras kort tid innan buteljeringen som vanligen sker innan två årsdagen. Sedan skall en Vintage få många år i källaren innan den tas upp och noggrant dekanteras luftas, serveras och avnjutes i goda vänners lag. Vintage görs på de allra bästa basvinerna (den bästa procenten). Långlagrad Vintage har den allra mest omfattande fällningen av alla viner. Den är helt odrickbar utan dekantering och himmelsk med. Jag tycker att en Vintage vanligen är bäst mellan 5 timmar och 2 dygn efter dekantering. Klassiskt skall man köpa sin Vintage ung och spara den några decennier i källaren. Just nyligen har den lovande årgången 2011 lanserats. Du hittar fyra mycket lovande 2011:or i tabellen nedan i prisläget 499 till 699 kronor. En gammal engelsk tradition är att lägga ned en låda Vintage från barnens födelseår för att användas när de blir 25-50. För konsumtion av Vintage idag förväntas Du ta upp en mogen från Din vinkällare.
Redan mogen Vintage
För den som inte har sådana i källaren finns det ändå hyggliga alternativ. Systemet säljer några få mogna Vintage, dessutom till hyggliga priser. Fyndet just nu är Fonseca Guimarens Vintage, 1995 för 329 kronor. Det bör påpekas att det är Fonseca’s ”andra Vintage” men resultatet är lysande för konsumtion nu och något decennium till. Det finns också en ännu halvmogen ”första Vintage” från Graham’s från det stora året 1994 för 699 kronor. Den bör nog ändå lagras lite till för att nå mer av sin potential.
En mogen Vintage till årets nyinkomna stiltonost är julens främsta godis.
PORTVINER DEC 2013 | ||||||
Nr | År | Namn | Pris | Bäst | Kval. | Betyg |
Premium Ruby | ||||||
8045 | NV | Graham's Six Grapes | 124 | 13-15 | 16,5 | 4,5 |
6258 | NV | Fonseca Bin 27 | 139 | 13-15 | 16,5 | 4,4 |
Filtrerad Late Bottled Vintage | ||||||
8000 | 2008 | Graham's LBV | 164 | 13-18 | 17,0 | 4,4 |
Ofiltrerad Late Bottled Vintage | ||||||
88450 | 2007 | Noval LBV | 166 | 14-21 | 17,0 | 4,5 |
8016 | 2007 | Churchill's LBV | 169 | 14-20 | 17,0 | 4,3 |
76119 | 2000 | Smith Woodhouse LBV | 200 | 13-20 | 17,0 | 4,2 |
Tawny Port | ||||||
8055 | NV | Smith Woodh. 10 år Tawny | 189 | 13-16 | 17,0 | 4,2 |
82187 | 1997 | Krohn Colheita | 299 | 13-16 | 17,5 | 4,2 |
88299 | NV | Noval 10 Year Old Tawny | 208 | 13-16 | 17,0 | 4,0 |
76185 | 1980 | Krohn Colheita | 499 | 13-16 | 18,8 | 4,0 |
Vintage Port för långlagring | ||||||
99124 | 2011 | Graham's Vintage Port | 699 | 25-40 | 19,5 | 4,4 |
99132 | 2011 | Croft's Vintage Port | 599 | 35-55 | 19,5 | 4,4 |
99197 | 2011 | Taylor's Vintage Port | 695 | 25-40 | 19,2 | 4,2 |
76331 | 2011 | Niepoort's Vintage Port | 499 | 20-35 | 18,5 | 4,0 |
Vintage Port med mognad | ||||||
8001 | 1995 | Fonseca Guimarens Vintage | 329 | 13-21 | 19,0 | 4,5 |
8183 | 1994 | Graham's Vintage Port | 699 | 15-30 | 19,0 | 4,0 |