Årets barer och restauranger

Favoritmarkera

Djuret, SkallarDet var rent djuriskt.

Enligt det kinesiska kalendersystemet regerade Ormen 2013; hästköttskandalen breddade vårt intresse för travsport – från Mack Lobell till lasagne – och inspirerade av den engelske stjärnkocken Fergus Henderson och hans Nose to tail eating flyttades även gränsen för vad som anses vara udda på krogen.

För stockholmaren, som enligt uppgift blivit kräsnare, mer kunnig samt villig att betala för att vidga det kulinariska synfältet, öppnade nya kvarter under året.

På Knivsöder kompletterades stickvapnen med gafflar när Hornhuset och Tjoget slog upp portarna. Och Gamla stan utvecklades till Stockholms hetaste krogscen: under året öppnade bland annat Tweed, Cultur, The Flying Elk och Gaston.

På menyn 2013

Jag dinerade bland beväpnade ugglor, såg artisten Henric De la Cour bada i blod medan jag sippade Brooklyn Lager, skopade upp märg ur ett lårben med tesked, könsbestämde kräftor, jazzbrunchade med Strindberg, presslunchade med Pontus Frithiof och beställde Mojitos, to go, i Barcelonas El Born.

Och så här blev den, listan över Stockholms intressantaste kulinariteter, vattenhål, karaktärer och glas:

Årets vinbar: Gaston

Gastropuben The Flying Elks vinbar drivs av Jon Lacotte och Johan Agrell och är ett opretentiöst gryt för konnässörer av såväl franska byviner som De La Soul. I baren hänger ett par av Stockholms vassaste sommelierer. Mälartorget 15.

Gaston Vinbar

Årets cocktailbar: Corner Club

För ett par veckor sedan vann Johan Evers och kollegan Oskar Johansson priset Bästa Nykomling i Bartenders Choice Awards. Insup de färskpressade juicerna, handskurna isen och häpna över den militäriskt precisa servettvikningen. Lilla Nygatan 16.

Årets pub: Tweed

I krögaren Daniel Crespis viktorianska herrklubb vankas tilltugg som grissvålar, rostat märgben och lufttorkad svinnacke. Skölj ner delikatesserna med något från den välsorterade ölkylen eller med en av vinkällarens 14 000 flaskor. Lilla Nygatan 5.

 tweed

Årets restaurang: Djuret

Japp, det är Crespis firade köttrestaurang Djuret vi pratar om. Här serverar man, i enlighet med Nose to tail-skolan, ett djur i taget. Vid mitt besök en älg – en hel – som förvandlades till tartar, pastej och Mousseline-korv. En dröm för dig med smak för vilt. Ett Hades för vegetarianen.
Lilla Nygatan 5.

Årets sommelier: Zvonko Sokcic

Kocken, kökschefen och krögaren Zvonko ”Zwampen” Sokcic hittar du numera på vinbaren Gaston. Denne bjässe erbjöd ett glas Domaine des Perdrix mot tjälen i mina leder, medan Belle and Sebastians I Fought A War hördes i högtalarna.

Zvonko, Gaston vinbar

Zvonko Sokcic.

Årets bartender: Simon Boardman

Simon Boardman står bakom bardisken på vin- och tapasbaren Cultur. Hans motto: ”We don’t do house reds” resulterade i att jag snart befann mig i en pool av pinot. Österlånggatan 34.

Årets krögare: Daniel Crespi

Eftersom Crespi under hård konkurrens ligger bakom hälften av Gamla stans mest intressanta restaurangkoncept (Djuret, Pubologi, Tweed, The Burgundy etc). Samt att han, när hästköttdebatten rasade, serverade en avsmakningsmeny med just pålle som bas.

Bloody Mary

Årets brunch: Södra Teaterns jazzbrunch

Här kalasar du på asiatisk caesarsallad, lax- och avocadokräm i tacoskal, små västerbottenostpajer med tångkaviar och lök, delikata hamburgare, Eggs Benedict och Bloody Mary till tonerna av swingjazz. Mosebacke torg 1.

Årets röda vin: Bergström Vineyard Oregon pinot noir

En pepprig pinot från 2008 – som en näve körsbär doppade i
smält Japp. Årets tips från bartendern Simon Boardman på Cultur, som sammanfattar nordvästra USA så här: ”It’s great for pinot”.

Årets vita vin: Petit Chablis

Trettiotre meter över Riddarfjärdens vita segel och ångbåtarna som lägger till vid Stadshuskajen huserar Erik Lallerstedts Gondolen. Här börjar svensk sommartid med ett friskt glas vitt, bland amerikanska turister med skjortor stora som sofföverdrag. Stadsgården 6.

Corner Club

Årets drink: Gin Fizz

”Alltså, om jag mår lite dåligt så har jag ett optimalt botemedel”, sa Johan Evers, Corner Club, en kväll när jag bad om en återställare.

Och snart randas ju nyårsdagen, så här är det igen, receptet på Gin Fizz:
• Häll upp fem centiliter gin, tre centiliter nypressad citronjuice och sockerlag i en shaker.
• Skaka om, smaka av.
• Häll en skvätt soda i ett glas.
• Fyll på från shakern.
• Somna om.

Kommentera