Laddar annons
16 Feb, 2014

Mendoza - en mångfacetterad vinregion

Det är ingen ny företeelse - vinproduktionen i Argentina. Redan under 1800-talets senare hälft hade emigrerande italienare och spanjorer etablerat vingårdar i Mendoza. Vin hade visserligen producerats långt innan dess också men då främst på den medelmåttiga criolla. I samband med att Quinta Nacional skapades i början av 1850-talet i Mendoza, en plantskola helt enkelt, så startade kvalitetsproduktionen på allvar.

Valet av Mendoza som produktionsområde var naturligt; näringsfattig jordmån, de beskyddande bergstopparna, de höga höjderna, varma dagar och kyliga nätter. Dessutom var det inte allt för långt till Santiago dit vinet fraktades med hjälp av kärror dragna av åsnor. I samband med att järnvägen till Buenos Aires stod färdig under början av 1880-talet fick Mendoza den boom och popularitet som regionen än idag åtnjuter.

Expansionen av Mendoza var naturlig. Arbetskraften från medelhavsländerna hade i många fall den nödvändiga kunskapen om vinframställning med sig från hemlandet. Det var enkelt att få tag på kompetent arbetskraft. Vinproduktionen fortsatte att expandera långt in på 1900-talet vilket resulterade i att Argentina blev ett av världens största producenter.

Intresserad av senaste artikeln: Topp 10 | malbecvin

Argentina - en vinkonsumerande nation

Men vad som skiljde landet från övriga etableringar utanför Europa var konsumtionen. Det mesta konsumerades i landet i och med att landets invånare till stor del hade italienskt eller spanskt ursprung. Scenariot är det samma än idag och Argentina är en av världens största vinkonsumtionsnationer. Vin är en naturlig del av argentinarens vardag till skillnad från exempelvis Australien eller Nya Zealand där det mesta istället exporteras och vin har större konkurrens av andra drycker.

Argentina har de senaste decennierna seglat upp som något av ett favoritland för vinproducenter från den gamla delen av vinvärlden. Bordeauxproducenter har exempelvis letat sig hit och det är lätt att förstå valet. Dels för den befintliga kunskapen i Mendoza men också för att flera av druvsorterna är för dem välbekanta. Malbec och cabernet sauvignon exempelvis. I sin läsvärda bok, Vino Argentino, anger Laura Catena skämtsamt ytterligare två skäl till fransmännens val av Argentina - folkets humor och de vackra kvinnorna!

Till vänster, Elena Catena*

Vitt från Mendoza

Just familjen Catena har blivit något av en symbol för Mendoza och det med rätta. Nicolás Catena lyfte regionens viner till en nivå som tidigare inte skådats och hans fokus på enbart kvalitetsvin följdes av ytterligare producenter. Flera av Catenas viner är tillgängliga på Systembolaget. En utmärkt introduktion till huset är deras 2012 Catena chardonnay (6621) från Cuyo i Mendoza. För 121 kronor får du en svalt uttryckt chardonnay med ett lätt anslag av tropisk frukt, äpplen, mineraler och toner från fatlagringen. Smaken är torr och uppvisar fin mineralklingande syra och välbalanserad fatkaraktär. Ett modernt vin men inte utan personlighet. Svårslaget när det kommer till kvalitet och pris (3).

Vänner av chardonnay får inte missa den lysande 2009 White Stones (73748) från Catena. Druvorna hämtas från närmre 1 500 meters höjd, från Adrianna-vingården
och uppvisar en klass och svalhet som säkerligen lurar mången erfaren vinprovare till Europa. Nu ska vinerna inte jämföras med just Europa - varje vinregion i världen har sitt uttryck - men stilen lär uppskattas av de med klassisk palett. För 397 kronor får du en sval, gulfruktig bouquet med känslan av nyregnade stenar, skickligt rostade fattoner och en fin stenfruktighet. Fortfarande ungt i doften. Smaken är elegant, andas klass, och uppvisar en läcker syra som balanserar tonerna av stenfrukt och vit persika. En lång klingande ren avslutning. Har strukturen för många års lagring även om det är fullt njutbart redan idag (4).

Rött från Mendoza

Druvan malbec har blivit synonymt med Argentina trots att franska Cahors må vara dess ursprungliga referens. I och med druvans popularitet finns det naturligtvis en uppsjö av stilar, från alkoholtunga sötfruktiga viner till mer strama och eleganta doningar. Nu har druvan en naturlig fyllighet och kraft som inte går att bortse från men om du vill prova ett vin ur den elegantare skolan så är 2011 Pasqual Toso Limited Edition (79327) för 151 kronor en bra introduktion. Den rena mörka frukten backas upp av osande mineraler, blommor och fat. Fortfarande ungdomlig smak med bra tanningrepp, plommonaktiga toner, björnbär, sötlakrits och vanilj. Lång, ren smak. Korka upp till en köttbit (3).

Ett Bordeaux-projekt som verkligen bör provas är 2009 Clos de la Siete (89338) för 181 kronor. Bakom vinet står Dourthe och även den i vinsammanhang världsberömda Michel Rolland är involverad. Clos de la Siete består främst av malbec som backas upp av merlot, cabernet sauvignon, syrah och en gnutta petit verdot. Det är modernt anlagt, fatkryddigt, blommigt och med mogen mörk frukt. Trots att doften är insmickrande finns det syra och tanniner att backa upp den mörka frukten. Långt, maffigt men ändå på något vis elegant. Gillar du modern Bordeaux är det här Mendoza-vinet ett givet val. Mår bra av ett par års ytterligare lagring men njutbart idag om det får en vända i karaff först (3).

Ytterligare en stor personlig favorit är Achaval-Ferrer. Just nu finns den strålande 2011 Quimera (95551) tillgänglig för 301 kronor. Precis som Clos de la Siete är det tal om en blend men här tillåts ingen druva dominera. Ungefär lika delar malbec, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot och en mindre andel petit verdot. Bakom Achaval Ferrer's viner finns en av Italiens nya stjärnskott, vinmakaren Roberto Cipresso.

Quimera är ett vin med lågt skördeuttag, ofiltrerat och där vinet fått uppfostran i delvis nya ekfat. Det är ungt med stor utvecklingskurva och även om det finns ett Mendoza-stuk över vinet så lär detta tilltala många vinvänner. Mörka toner, fat, mineraler och en örtighet som tillför friskhet. Torrt med tydliga tanniner, rejäl fruktsyra och kryddiga fat. Balansen är strålande. Prova gärna en flaska idag, för att förstå potentialen (4).

Kanske även du upptäcker en gammal men för många ny vinregion - Mendoza.



Lästips

Laura Catena, Vino Argentino - An Insider's Guide to the Wines and Wine Country of Argentina, Cronicle Books, San Fransisco, 2010 (endast på engelska)

* Elena Catena. Gift med Nicolás Catena. Tillsammans har de dottern Laura Catena.

 

Författare: Niklas Jörgensen