Laddar annons
7 Apr, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Druvan pais fick nytt liv i framgångsrik rosé

 En lång vinhistoria med ett lyckligt slut. Ett historiskt arv har bevarats och 8000 chilenska vinbönder behöver inte längre beklaga att de odlar druvan paìs, nu kan de tjäna pengar på den.

Närmare 11 000 olika produkter som kan karaktäriseras som vin – vitt, rött, rosé och mousserande – finns just nu att köpa eller beställa på Systembolaget. Ett enda av alla dessa viner är gjort på druvan paìs. Det är en chilensk druva som använts till enkla bulkviner, en druva som ingen efterfrågat på länge och som världen håller på att glömma bort, så vad finns det egentligen för anledning att ge den någon uppmärksamhet?

Det är en lång historia med ett lyckligt slut, precis som det ska vara. Men låt oss börja från början. För 500 år sedan när de spanska erövrarna, conquistadorerna, reste till Amerika och stora delar av Mellan- och Sydamerika blev spanskstyrda, tog de för säkerhets skull med sig en egen druva som skulle bli deras nattvardsvin ”over there”.

Druva med släktingar i vinets värld

En av de första druvor som planterades i Chile för 500 år var alltså paìs, eller Listán Negro som den heter i Spanien (idag odlas den bara på Kanarieöarna). Druvan är troligen identisk med eller i alla fall mycket lik Mission som odlas i Kalifornien och Chriolla Chica i Argentina. Paìs valdes säkert eftersom den ger rika skördar även i torra förhållanden. Den har också en hög halt av reservatrol, en växtpolyfenol som finns i skalet och som skyddar mot bakterier och svampar, något som gav vinet bättre hållbarhet. Paìs odlas som bush vine (små buskar) och kan ge 3000 kilo per hektar utan bevattning och 30 000 med.

Druvan paìs odlas som bush vine.

I Curico, Maule och Bio Bio dalen odlas druvan fortfarande av många små odlare, vars jordbruk gått i arv i generationer. Sammanlagt finns det cirka 15 000 hektar med paìs, lika många hektar som finns i Médoc och Graves i Bordeaux. Bordeauxdruvor är guld värda, men país var det få som efterfrågade, de blev till enkla bordsviner och gjorde fattiga jordbruksfamiljer ännu fattigare.

Miguel Torres var den första europeiska vinproducenten att etablera sig i Chile. Sedan 1979 har de successivt utökat sina odlingar i olika delar av Chile. 2007 inleddes ett projekt i samverkan mellan Jordbruksministeriet, Universitetet i Talca och Miguel Torres i ett försök att förändra den svåra situationen som rådde för många små vinodlare. Tanken var att skapa ett kvalitetsvin gjort på paìs för att ge dessa odlare en hållbar situation och samtidigt bevara ett historiskt och vinkulturellt arv.

Fernando Almeda är vinmakare på Torres i Chile sedan många år.

Resultatet heter Santa Digna Estelado Rosé, ett mousserande rosévin gjort enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Första årgången kom 2010, mottagandet har varit positivt och vinet har fått flera utmärkelser. Bland annat har det i en blindprovning utsetts till Chiles bästa mousserande vin i tävlingen "Wines of Chile Awards". Den högst renommerade vinguiden i Chile, Descorchados med Chiles mest kände vinskribent Patricio Tapia i spetsen, gav vinet 90 poäng och utsåg det till Chiles bästa mousserande vin 2012. Vinbönderna kan vara stolta över att odla paìs igen.

Torres Santa Digna Estelado Rosé (nr 77051), (Fair for Life), Chile, 104 kr
Frisk, fräsch doft av citrus, smultron och röda vinbär. Frisk, fin smak av röda bär, äpple och citrus. Lagom bittert slut med toner av blodgrape.
Fungerar fint som apéritif och till rätter med lax och skaldjur.
Finns i beställningssortimentet sedan 1 april.

Servera till: Carpaccio på rökt lax
Lägg ett par skivor rökt lax på en tallrik. Häll över en dressing av en msk soja, en msk färskpressad citron och en msk olivolja. Fördela riven parmesan, stor kapris och gärna rostade pinjenötter över.

Andra mousserande roséviner från nya världen

Viña Maipo Brut Rosé (nr 7766), Chile, 59 kr
100 procent cabernet sauvignon i detta enkla bubbel. Frisk, örtig doft av smultron och apelsin. Torr smak av röda vinbär och blodapelsin.

Jacob's Creek Sparkling Rosé (nr 77238), Australien, 91 kr
Detta vin görs på chardonnay och pinot noir. Torrt och friskt med doft av smultron och smak av citrus och röda bär.

Graham Beck Brut Rosé (nr 77905), Sydafrika, 109 kr
Hälften pinot noir och hälften chardonnay. Bärig doft och frisk, bärig smak med liten bitterhet, inslag av smultron, röda vinbär och grapefrukt.

Anders Röttorp skrev om Torres Santa Digna Estelado Rosé 2012.