Röttorps Bästa med mogen röd Navarra

Favoritmarkera

Nya vintips denna vecka är spänstig mogen röd Navarra, välbyggd billig chardonnay, halvtorr riesling spätlese, söt riesling auslese, extra torr champagne, bäst röda och vita torra boxarna och ett lagringsvin på montepulciano druvan.

Nya viner vecka 19, 2014 på Röttorps Bästa

I hundrakronorsklassen finns det riktigt bra spänstiga och samtidigt mogna utvecklade rödvinet Gran Feudo Reserva, 2008 för 95 kronor. Bra till allt när man vill ha ett seriöst rödvin med lite struktur och bra utvecklad eftersmak. Ett fyndigt vin från ”stora” vinhuset Chivite i Navarra. Ligger i BS och finns också i 10 butiker. Tar ca en vecka att få hem till egen butik.

Välbyggd Torres chardonnay

Torres Gran Viña Sol Chardonnay, 2011 för 76 kronor är ett trevligt rejält matvin till både fisk och kyckling. Välbyggd strukturerad chardonnay med lätt fatton från Penedès och vinhuset Torres. Klassiskt komplett vin till mycket bra pris för alla som diggar chardonnay. Fungerar bra även till andra.

Halvtorr Spätlese

De halvtorra rieslingvinerna från Tyskland har beteckningen Kabinett eller Spätlese efter hur hög sockerhalt det var i druvan. Kloster Eberbach Riesling Spätlese, 2012 för 119 kronor är en härlig halvtorr riesling i den lite sötare nivån, med en eftersmak som drar mot halvsött. Läckert till sommarens bär och frukt.

Söt Auslese

Vid ännu senare skörd och högre sockerhalt i druvan kallas rieslingvinet för Auslese. Då är det ett sött vin med vanligen stor fräschör och utvecklingspotential för lagring många år i flaska. Den som inte har källaren full av sådan mogna ausleseviner kan just nu köpa den tillfälliga nyheter Josepshöfer Goldtröpfchen Riesling Auslese Lange Goldkapsel, 1999 för 139 kronor per halvflaska.  Ett vin av klass med fint långt balanserat och laddat slut. Här finns det fräschör i syran i kombination med stor mognadskomplexitet. På topp nu och några år framåt.  Ett härligt vin för verandan i den ljusa sommarnatten, eller till en smakrik bärefterrätt.   

Extra torr Champagne

Man kan grovt indela champagner i dominerande fruktiga eller mineraliska. Lite av båda har alla bättre champagner. De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs för 259 kronor är en finstämd främst mineralisk champagne med delikata läckra torra toner och stor eftersmak för denna måttliga prisnivå. Har extra låg dosage, dvs mycket låg sockertillsats efter lagringen på jästfällningen. Det ger en lite torrare och elegantare champagne, när den är tillräckligt snygg i sig själv.

Bästa röda boxen

Jag har just provat alla Systemet boxar. En intressant och delvis rätt jobbig uppgift. Det kommer en lite mer utförlig rapport om det på lördag här på Vinbanken. Boxar har lite mer av variation över tiden än flaskor. Utöver att de byter årgång så tappas varje årgång flera gånger under året och det blir ibland rätt stora variationer mellan tappningarna. Just nu är nya årgången av Vila Santa Reserva, 2012 för 275 kronor per 3l den i mitt tycke bästa rödvinsboxen. Den nya årgången är lite öppnare och rödfruktigare än 2011:an och därmed mer lättillgänglig, med fortsatt bra längd och struktur. Utmärkt eftersmak och passar nu åter till alla och allt.

Bästa vita torra boxen

Bland de vita torra boxarna tycker jag Rabl Grüner Veltliner, 2012 för 159 kronor för 1,5 liter är bäst just nu. Friskt bra vin med långa rika toner, en tuch av kryddighet och längd. Denna pappmagnum är mycket användbart vin till allt från klassiska vitvinsrätter till charkuterier och kyckling.

Montepulciano för lagring

Cúmaro Conero Riserva, 2009 för 151 kronor är ett utmärkt måttligt dyrt lagringsvin på druvan montepulciano. (Till skillnad från det toscanska vindistriktet Montepulciano) Rikt strukturerat med mycket bra längd och innehåll i fin balans och med stor utvecklingspotential. Härligt vin nu och ännu härligare om 5-10 år.

Lämna ett svar