Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken

Restaurang Loopen

Favoritmarkera

Loopen öppnade 1975, vid en tid då Hornstull under namnet Knivsöder erbjöd sina besökare möjligheten att få en fingerled avlägsnad. I dag kan du istället bli serverad en ypperlig cortado. Upprustningsvågen nådde dock inte riktigt ner till plastpalmerna vid strandkanten. Och tur är väl det.

Klientelet på marinan är lika bräckt som vattnet som stänker upp över våra fötter då större båtar passerar. Den gentrifiering som skett i Hornstull efter att taxifiken bytts mot italienska diton och en större del av Långholmsgatan glasats in av en ängslig galleria, medför att intressanta möten kan uppstå på bryggan. Här sitter den som åker Finlandsbåt sida vid sida med hen som rattar en Sea Ray 55 Sundancer.

Solen står högt och skuggan från plastpalmernas blad faller lodrätt ner över träbryggan framför baren. Det är snudd på tropiskt och därför fullt på marinan. Måsarnas skrik ekar under Liljeholmsbron (Brooklyn bridge för dig som lever i villfarelsen att Hornstull är New York) och vattenskotrar skär skummande vita streck genom Årstaviken.

Av en buddhaliknande bartender beställer Frida och jag den västindiska ölen Carib, en ljus lager som bryggs på Trinidad och Tobago. Efter att ha tagit oss fram längs den vingliga bryggan lyckas vi hitta en ledig plats längst ut. Här sitter vi sedan på bryggkanten och dinglar med benen, strax ovanför änderna som tigger brödrester, eller snus. Eftersom vi har promenerat hit har de vågor som skapas när segelbåtar, motorbåtar, vattenskotrar och sightseeingbåtar glider förbi en terapeutisk verkan på våra ömmande fötter.

Sill, pang pang och champagne

Restaurang Loopens meny innehåller klassiker som silltallrik, carpaccio, stekt strömming, rimmad lax och Hamnburgare. Vinlistan består av tre vita, tre röda samt rosé. De har även champagne till ett mycket blygsamt pris. Men hit går du framförallt för ölen: i kylen finns Pang Pang, Stockholm brewery och Carib. Här trängs även avarten Hooch – en rest från tidigt nittiotal som får det att smaka tandställning i munnen på mig.

Solkyssta avslutar vi ölen, en fiskargubbe puttrar förbi med en tax fast förankrad i båtens för. Den skäller på ett par i kanot som i sin tur kastar lystna blickar över de uppradade solstolarna på bryggan. När Frida ska till att fota hunden faller hennes tändare i vattnet. Och jag tänker att karibisk öl på en båtmack på Knivsöder måhända är en bit från Västindien, men även plastpalmer ger skugga.

Restaurang Loopen

Profil: Karibiskt brygghäng i Hornstull.
Adress: Hornstulls strand 6, Stockholm.
Klientel: Båtfolk, hornstullare, turister och hundar.
Vinlista: Kort och kärnfull. Satsa på champagne eller öl.
Typsituation: Båthunden tittar med illa dolt förakt på sina frolictuggande artfränder.
Betyg: 3 av 5.

Lämna ett svar