Finca Montepedroso — gott sommarvin till samma pris som sur Petit Chablis
Rueda, Spanien
Sedan 1990-talet har det funnits två tydliga vinstilar i Rueda. Nämligen vita viner med — eller utan — ekfatslagring. De viner som inte lagras på ekfat är i regel gjorda för snabb konsumtion, gärna på sommaren efter skörden. Nya vineriet Finca Montepedroso är det första som tillverkar ståltanksjästa verdejoviner som också utvecklas positivt med lagring.
Ny vit Rueda från Rioja-baserad vingrupp
Den klassiska vinregionen Rioja är framförallt känd för sina lyxiga röda viner, marken är i regel för dyr att planteras med gröna druvor till billiga vita viner. En förklaring till att vita viner har lägre anseende är att ex-diktatorn Franco (som inte gillade vin) ansåg att det bara behövdes rött sådant, framförallt till nattvarden. Men bodegorna i Rioja visste bättre och sedan 1970-talet har vinerierna vart på jakt efter vita vinmarker. Framförallt i Rueda sedan Marqués de Riscal revolutionerade vintillverkningen i regionen år 1971. Allra senast är Pilar och Carlos Martinez Bujanda, fjärde generationens vinodlare och nuvarande ägaren av Martinez Bujanda-gruppen.
Finca Montepedroso producerade sitt första vin 2010
Finca Montepedroso är gruppens senaste vineri och fokuserar uteslutande på vita viner. Än så länge görs bara ett enda vin på en enda druvsort (verdejo). Det moderna vineriet är beläget i norra delen av byn, på en kulle blickandes ut på det betydligt större Marques de Riscal. Till skillnad från många andra bodegor har Montepedroso sin vingård planterad runt vineriet i såkallad chateau-stil.
Utsikt över Ruedas högsta vingårdar. Foto: CRUZ LILJEGREN
Vinmakare är Lauren Rosillo
Jag har tidigare berättat om Lauren Rosillo och hans privata mikro-vineri Sedella Vinos utanför Málaga. I Spanien är han dock framförallt känd som teknisk direktör (vinmakare) på Martinez Bujanda-gruppen. Lauren berättar att vid sidan av sitt privata projekt så har Finca Montepedroso vart hans största professionella utmaning hittills.
— Jag är vinmakare på en vingrupp från Rioja och hade inte den blekaste om hur man gjorde vita viner, berättar Lauren, som fick åka på studieresa till Sydafrika och Nya Zealand för att lära sig de rätta handgreppen. Ändå menar han att produktionen är mest influerad av Europa, det enda han tog med sig från den ”nya världen” är hur man skördar med maskin.
Montepedroso är Ruedas högsta vingård
Trotts en initial investering på fyra miljoner euro produceras bara 100.000 flaskor vin årligen. Delar av den 25 hektar stora vingården är fortfarande för unga för att sättas i produktion, men så småningom kommer kvantiteten att närmast dubbleras.
— Pågrund av vingårdens läge på en kulle har vi en ständig vind som torkar ut eventuell fukt och jag skördar i regel 10 dagar tidigare än grannarna, säger Lauren Rosillo.
Vinprovning på Finca Montepedroso
Jag håller verdejo-vinet från Finca Montepedroso som ett av Ruedas bästa. Mycket pågrund av att det har visat sig utvecklas positivt med flasklagring, något närmast unikt gällande verdejo jäst på ståltank. Maskinskörden sker på natten för att bevara de höga syra-nivåerna som kännetecknar vinerna från Montepedroso. Dessutom tillsätts varken jäst, enzymer eller syra, något som görs rutinmässigt hos nästan alla producenter i Rueda.
— Hemligheten är vinets fem månader långa kontakt med jästfällningen efter alkoholjäsningen, detta tillsammans med höga naturliga nivåer av syra gör att vinerna kan utvecklas i flera år, berättar Lauren Rosillo. Förutsatt kalla lagringsförhållanden såklart.
Montepedroso 2014 (79785) 109kr
Den aktuella årgången av Montepedroso har en återhållen doft med kalla stenfrukter och mineral. Alltså helt olik det gräsigt aromatiska, standardiserade, verdejovinet vi vant oss vid. Fin och lättgillad smak med hög mogen syra och utan den karaktäristiska bitterhet som många verdejo-viner presenterar. En klar konkurrent till Chablis i sommar!
Poäng: 5 av 5
Montepedroso 2013
2013 är den sämsta årgången jag någonsin smakat från Rueda, detta pågrund av de infekterade och utspädda druvor som togs in under regniga förhållanden. Det är mycket möjligt att just Montepedroso var den vingård som klarade sig allra bäst, dess blåsiga läge torkade ut druvorna bättre än på andra platser. Aromerna påminner om de som uppkommer i riesling-viner efter flaskmognad, vilket tyder på att vinet utvecklas fort. Årgångens bästa vin?
Poäng: 3.5 av 5
Montepedroso 2010
Vi öppnar Lauren Rosillos allra första verdejo som faktiskt producerades på den närliggande vineriet Vidal Soblechero (Finca Montepedroso var ännu inte färdigbyggt). Det här är ett mycket intressant vitt vin med djupt gyllene färg och oljig doft som påminner om de vita vinerna från södra Rhône-dalen i Frankrike. Antagligen kommer den fina årgången 2014 att utvecklas ännu bättre.
Poäng: 4 av 5
Vinbankens Cruz Liljegren provar "mini-vertikal" av Finca Montepedroso. Foto: CRUZ LILJEGREN
Finca Montepedroso
Profil: Seriös verdejo utan ekfatslagring
Hemsida: Finca Montepedroso
Vinodlare: Lauren Rosillo
Vinmakare: Lauren Rosillo
Importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel
I glaset hos: De som är trötta på sur Petit Chablis (till samma pris)
Drickfönster: Kan lagras i upp till fem år under kalla förhållanden
Värdelöst vetande: Svavelhalten är rutinmässigt under 60 mg/l
Omdöme: ”Systembolagets mest gastronomiska Rueda-vin!”