Laddar annons
Vilken är södra Europas mest klassiska sprit? | Spansk Brandy
26 Jul, 2015

Vilken är södra Europas mest klassiska sprit? | Spansk Brandy

Jerez de la Frontera, Spanien
År 1874 lanserade Pedro Domecq brandyn Fundador vilket blev startskottet för en spansk brandyindustri som idag omsätter mer än 400 miljoner euro årligen och genererar runt 15.000 jobb. Vad som från början var en kopia av Cognac utvecklades kvickt till en mycket särpräglad sprit som produceras i en myriad av stilar.

Tidig Brandy var olagrad råsprit

Den spanska förlagan till det som idag benämns Brandy var egentligen en olagrad sprit. Ekfatslagringen var bara ett ofrånkomligt resultat av förvaring och transport till köparen, det sågs inte som en del i produktionen. Helt ointressant var denna råsprit då inte, den brittiske vinexperten A. Henderson benämnde den nämligen i sin bok The History of Ancient and Modern Wine (1824). Spriten från regionen kring Jerez är den bästa i Spanien, skrev då Henderson med entusiastisk penna.

Var är Brandy?

I Spanien är det framförallt Jerez och Katalonien som har en tradition av Brandy, men undantag finns, såsom den utsökta Brandy Peinado från Tomelloso (La Mancha) som destillerats sedan 1820. Precis som de franska motsvarigheterna Cognac och Armagnac rör det sig om destillerat vin som lagras på ekfat till olika grader av oxidation och avdunstning. Brandy produceras dock från en enskild destillation och inte som cognac som dubbeldestilleras, därefter lagras råspriten på ekfat.

Läs mer: Brandy - en introduktion

Vilken druvsort görs Brandy på?

Vilken druvsort som brandyn tillverkas på beror i mångt och mycket på vad som odlas i regionen. I Penedes används ofta parellada eller de andra cava-druvorna och i Jerez används märkligt nog airén från La Mancha, som köps in destillerad. Förr i tiden gjordes brandyn på den lokala palomino-druvan, men pågrund av högre druvpriser och effektiviseringar används numera den billigare airén.

Brandy buteljerad av Equipo Navazos är ofta en magisk upplevelse. Leta efter La Bota de nummer 43, 29 eller 13

Brandy de Jerez — den kändaste brandyn kommer från Jerez

Hela 95 procent av all spansk Brandy är Brandy de Jerez. Alltså lagrad i någon av byarna Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María eller Sanlúcar de Barrameda, samtliga i provinsen Cádiz. Brandy de Jerez lagras med solerasystemet precis som sherry, man använder gamla välanvända sherryfat vilket ger en utpräglad personlighet till spriten. Även fast många producenter har en historia som går tillbaka till 1700-talet så var det först under andra halvan av 1800-talet som den riktiga brandy-boomen kom. Dessa är de tre olika lagringsgraderna, i praktiken är de bara de billigaste sorterna som inte överskrider lagkravet med råge:

  • Brandy de Jerez Solera lagras i minst sex månader (ofta ett år)

  • Brandy de Jerez Solera Reserva lagras i minst ett år (ofta två år)

  • Brandy de Jerez Solera Gran Reserva lagras i minst tre år (ofta åtta år)

Hur och när dricker man Brandy?

I Spanien är det vanligt att avsluta en måltid med ett glas Brandy, den brukar då serveras rumstempererad i ett ballongglas och man blir ofta förvånad över hur mycket man får upphällt.

— Kulturen kring Brandy är mer opretentiös än den som omringar de franska destillaten, säger entusiasten John Sterner, som är sommelier på vinbarerna The Burgundy och Tweed i Stockholm. Speciellt Tweed är ett strålande ställe att dricka Brandy på. Sterner, som är uppväxt i Andalusien, menar att Brandy gör sig bäst till desserter med vaniljinslag och bör hellre njutas till glass på en solig uteservering, än som avec efter en finmiddag.

— Dessutom är Brandy som lagras på PX-fat den bästa möjliga spriten till cigarrer, sötman rundar av den vassa röken och aromerna gifter sig betydligt bättre än med Cognac, säger Sterner.

Om du kan lägga ditt ballongglas horisontellt utan att spilla så har du hällt upp rätt mängd Brandy

Spansk Brandy på Systembolaget

På Systembolaget finns i dagsläget bara sex brandysorter, Vinbankens Cruz Liljegren har provat dom alla nedan.

Torres 10 (80300) 279kr
Torres 10 är lika samtliga torres brandys från Penedés i nordöstra Spanien. Torres mest klassiska brandy (sedan 1946) är mörk och jiuceig med smak av kokos, pepparkaka och kanel. En Brandy som framförallt lämpar sig efter en middag eller till choklad. Mycket prisvärd är den.
Betyg: 3 av 5

Veterano, Osborne (86578) 309kr
Den klassiska brandyn Veterano är sedan några år tillbaka bara en simpel sprit. Dess producent, Osborne, har meddelat att marknadsanpassning ligger till grund för beslutet att sänka alkoholhalten till 30 procent, minimum för Brandy de Jerez är 36 procent. Veterano är även anledningen till att Osborne skapade Osborne-tjuren, en av de mest ikoniska verken någonsin i spansk design. Spriten lagras i solera (oloroso-fat) och har en genomsnittsålder på sex månader. Njutbar är den knappast på egen hand då smakar lite som att isen smält redan innan den är tillsatt. Kan fungera som insteg till de ”tyngre grejerna” som exempelvis Carlos 1.
Betyg: 2 av 5

Carlos 1, Osborne (86664) 359kr
Carlos 1 skapades visserligen första gången år 1922 av Pierre de Domecq själv, men soleran går tillbaka till 1889. Den lagras i oloroso-fat och har en genomsnittsålder på 10 år. En medelfyllig och korrekt brandy som börjar visa upp tecken på lång lagring. Torkad frukt, kokos och nötter i en sötare smakprofil som gör sig gott till dessert.
Betyg: 3 av 5

Thåströms Spanska Brandy (86245) 399kr
Efter 11 soloalbum, tre böcker och två filmer släpper Ebba Grön-stjärnan Joachim Thåström en brandy. Den är rik, oljig och enkel (men genuin) med aromatisk smak av kola, dadlar och julgodis. Försiktig sötma i avslutet. Ett bra insteg till Brandy de Jerez med livlig personliget. Produceras av Bodegas Díez-Merito i Jerez.
Betyg: 3 av 5

Torres 20 (70344) 399kr
Görs på druvsorterna parellada och ugni blanc. Basvinet destilleras två gånger i kopparpanna och lagras på ekfat från Limousin-skogen, alltså precis som Cognac. Betydligt ljusare och mer transparent än Torres 10. Druvaromatisk och elegant doft med toner av fin ek, kvitten, nypon och lakrits. Mycket intensiv smak med len och följsam munkänsla, viskös. Lång och nyanserad eftersmak med toner av ljus virginia-tobak och torkad persika. Mycket precist tillverkat, helt enkelt makalöst bra!
Betyg: 5 av 5

Jaime I Reserva de la Familia (70345) 649kr
En blandning av mycket gamla brandys från Torres solera. Den äldsta spriten är 30 år (parellada) vilket blandas upp med yngre årgångs-sprit (1972) av ugni blanc för komplexitet. Komplex doft av dadlar, pomerans nötkaka och pu’er-te. Mjuk, tjock och intensiv smak som växer i munnen. Viss bitterhet i eftersmaken. En stor sprit för viktiga tillfällen och personer.
Betyg: 4 av 5

Lustau Solera Reserva
En treårig brandy som lagras i ekfat som tidigare innehållit sherry-typen Amontillado. Lustaus Solera Reserva är en eldig, söt och intensiv brandy med toner av apelsin och vanilj. Precis som de andra sorterna i familjen Lustau håller den 40 procent alkohol. Det här är en vardagsbrandy som gör sig bäst till feta bakverk som kan runda av hettan något.
Betyg: 3.5 av 5

Lustau Solera Gran Reserva
Med en medelålder på hela 10 år är denna brandy mer är 300 procent äldre än Solera Reserva. Ekfaten som används har tidigare innehållit den oxiderade sherry-typen Oloroso. Lustaus Gran Reserva är betydligt mörkare och tyngre, med rika smaker av valnötter, nougat, lakrits och chockad. Mjuk och sammansatt i munnen men ett långt komplext avslut. En brandy för såväl nybörjare och konnässörer som är mycket tydligt i sitt utryck.
Betyg: 4.5 av 5

Lustau Solera Gran Reserva Finest Selection
”Finest Selection” består av en blandning av brandies som legat på fat som tidigare lagrat Amontillado, Oloroso och Pedro Ximenez. Medelåldern är 15 år. Jämfört med den vanliga Solera Gran Reserva så ger ”Finest Selection” ett ännu äldre intryck pågrund av den strävare smaken typisk för sprit som legat mycket länge på ekfat. En komplex, tät och fet brandy i dessert-stil, helt klart den sötaste av de tre.
Betyg: 4 av 5

Solera Gran Reserva Gran Duque D 'Alba Williams & Humbert
Denna Brandy de Jerez från bodegan Williams & Humbert lanserades för första gången på segeråret 1945, men populariserades först på 70-talet. Döpt efter en Spansk general, diplomat och adelsman som levde på 1500-talet. Medelåldern är på 10 år och spriten lagras på solerasystem i olorosofat, det är den yngsta av de tre sorterna i serien Gran Duque D 'Alba. En medelfyllig och enkel Brandy i typisk Jerez-stil, alltså med söta toner av torkad frukt. Här saknas både intensitet, personlighet och kropp.
Betyg: 3 av 5