Laddar annons
Västerbottenpaj med recept och vintips
24 Aug, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Västerbottenpaj med recept och vintips

Ett recept på Västerbottenpaj, eller för att vara korrekt; Västerbottensostpaj, är enkelt och smaken blir ljuvlig. Lyxa till den med kantareller eller löjrom.

Jag gillar ost som en del kanske noterat. Jag gillar smält ost ännu mer. Så en paj med mycket Västerbottensost är förstås en av mina favoriträtter som serveras på julbordet, påskbordet, midsommarbuffén, till kräftorna med mera, med mera.

Ibland gör jag den i portionsformar till en läcker förrätt eller som ”fingerfood”, det vill säga mingelmat eller så gör jag pajen, låter den svalna och tar den med i picknick-korgen. Gör det lätt för dig genom att använda färdig pajdeg, det gör jag ibland, livet ska vara lätt att leva.

Västerbottenspaj med tillbehör

En god ostpaj går dessutom att variera hur mycket som helst, vilket jag också tycker är toppen. Lägg till en klick löjrom för lyxkänsla. Eller varför inte skogens guld, de gula kantarellerna. Grillad sparris fungerar också fint till Västerbottenpaj, lite god skinka eller kanske en näven färsk spenat och lite pinjenötter på toppen.

Västerbottenspaj – recept

Pajdeg

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning

150 g riven Västerbottensost (minst)
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 knivsudd cayennpeppar (eller svartpeppar)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i en food processor, och låt den sedan vila minst 30 minuter i kylskåpet. Har du bråttom så lägg den en kvart i frysen.

Klappa ut degen i en pajform, nagga den och förgrädda den i cirka 10 minuter. Vispa ägg och grädde, rör ner osten och smaksätt med salt och peppar.

Sänk värmen till 200 grader. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda i cirka 25 minuter tills pajen stelnat. Låt den svalna något eller helt.

Om du gör pajen i portionsformar gör du på samma sätt men kortar ner tiderna i ugnen.

Västerbottenspaj med kantareller

Variera pajen genom att bryna en liter rensade kantareller i smör med en skivad vitlöksklyfta. Lägg ner dem i det förgräddade pajskalet innan du slår ostfyllningen över.

Västerbottenspaj med löjrom

Rör ihop 1 dl gräddfil, 0,5 dl crème fraiche, nymalen svartpeppar, 3 msk hackad gräslök och några msk löjrom (eller annan rom) . Servera som tillbehör till pajen eller ”dutta” små klickar ovanpå om du gjort portionspajer. Garnera gärna med extra gräslök.

Vin till Västerbottenspaj

Om du äter Västerbottensost utan tillbehör, kanske en liten bit efter maten, kan du testa med en calvados till, mycket gott. Eller ett rött vin med lite fruktsötma, som exempelvis en Amarone.

Till en västerbottenpaj passar det med en torr cider och också med en akvavit kompletterat med en kall veteöl.

Vill du dricka vin till Västerbottenpaj så välj ett relativt fylligt och fruktigt vitt vin. Om Västerbottenpajen är ett tillbehör till kräftor så välj ett friskare vin. Se länk nedan med vintips till kräftor.

Vintips

Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc 2013 (2085), Coastal Region, Sydafrika, 79 kr

Fruktig, lite tropisk smak med inslag av persika och varm citrus. Drick till naturell ostpaj med grön sallad till.

Boschendal Lanoy Oaked Sauvignon Blanc 2013 (6036), Coastal Region, Sydafrika, 89 kr

För några år sedan satt jag på den här vingården, i skuggan av ett stort och mycket gammalt träd och provade vin med man och barn. Men det är inte (bara) nostalgi som får mig att rekommendera denna fruktiga sauvignon blanc. Smakrikt med toner av krusbär, päron och citrus. Passar både till paj och till kycklingsallad eller kanske en räkmacka med avokado.

Penfolds Thomas Hyland Chardonnay 2013 (6023), South Australia, Australien, 99 kr

Fruktig och fyllig med tropiska toner, nötter och smörad macka. Fylligheten gör att vinet lätt klarar en smakrik ostpaj med smörstekta kantareller och utan problem en grillad fiskbit med färskpotatissallad.

Les Fumées Blanches Rosé 2014 (22138), Frankrike, 85 kr

Ett hållbart vintips. Håll sommaren vid liv med ett rosévin från François Lurton. Lurton satsar mycket kraft på miljöarbete och hållbara viner, vilket jag uppskattar mycket. Hans vita vin Les Fumées Blanches är mycket prisvärt och gott och detta är den rosa ”kusinen”. Vinet är elegant, torrt med bärig smak av smultron och citrus. Servera till ostpajen med löjromsklick och njut av att sommaren kom till slut! Hurra!

Riven Västerbottensost, foto: Johan Gunseus

Ytterligare ett gott recept på Västerbottensostpaj, med vinförslag

Fler goda tips

Vin till kräftor

Dryck till kräftor

Smördegssnurra med Västerbottensost