Röttorps Bästa med nya zeeländsk syrah

Favoritmarkera

Nya zeeländsk syrah, vitt torrt Rhônevin, bubblande Ferrari, mousserande rosé, verdicchio från Jesi och en cabenet/syrah för källaren är veckans sex nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v02 2016 på Röttorps Bästa

Nya zeeländsk syrah

Te Mata Syrah, 2014 för 129 kronor är en utmärkt modern syrah från Hawke’s Bay på Nya Zeelands Nordö. Det är idag landets bästa rödvinsdistrikt för andra druvor än Pinot Noir. Syrahdruvan kom sent till Nya Zeeland och odlingarna är fortfarande ganska små. Denna lätt rödfruktiga och komplexa syrah i lite lättare stil, är ett ovanligt elegant vin för sin måttliga prisklass. Tillfällig nyhet i december.

Vitt Torrt Rhônevin

Côtes du Rhône Blanc, Guigal 2014 för 105 kronor var ett av de allra främsta vitvinsfynden när den kom för några år sedan. Numera är den lite dyrare och inte riktigt lika outstanding som då, men ändå ett riktigt bra långt seriöst vin med både komplexitet och rätt lättsam begriplig stil för ett vitt torrt Rhônevin.

Bubblande Ferrari

Ferrari Brut, för 155 kronor år ett riktigt bra champagnesubstitut från toppfirma i Trentino i norra Italien. Friskt lite fruktigt champagnelikt med stor, fräschör, längd och balans.

Mousserande Rosé

Rotari Rosé, 2010, för 109 kronor är en fyndigt bra mousserande rosé från samma distrikt, Trentino, i Italien som Ferrari. Görs av det verkligt pålitliga kooperativet Mezzacorona med samma druvor och metoder som i Champagne. Här med årgång och lång lagring på jästfällningen. För dem som gillar att dricka rosévin är detta ett helt överlägset alternativ till alla stilla roséviner både som drink och till lättare mat.

Verdicchio från Jesi

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, 2014 för 209 kronor per 3l är ett bra vitt torrt boxvin från Marche på Mellanitaliens östkust. Druvan Verdicchio odlas på kullarna kring staden Jesi och ger här sina bästa viner. Lättsamt friskt milt vin, som ändå har lite karaktär. Fungerar i alla sammanhang.

Cabernet /syrah för källaren

Rust en Vrede Estate, 2012 för 269 kronor finns sedan i december i ordinarie sortiment. Ett klassiskt vin där man tidigt blandade in syrah i det cabernet dominerade vinet, med stor framgång. Vinner mycket på lagring även om det är rätt trevligt ungt stramt vin idag med lite mullig tät klangfärg. Spara gärna 10 år eller mer i källaren.

Lämna ett svar