Marquis-Piero-Antinori

Tenuta Guado al Tasso och Tignanello

Favoritmarkera

TIGNANELLO. Antinoris Bolgherivingård – Guado Al Tasso – slog igenom stort på mitten av 70-talet. De fick DOC-status 1984 och från att ha fokuserat på vita viner började man snart (från 1994) tillverka röda viner. Egendomens rosévin, Scalabrone tillhör ett av mina favoritroséer.

Själva egendomen Guado Al Tasso består av 1 000 hektar mark varav 300 hektar är planterade med druvstockar. Familjen Antinori köpte egendomen på 1930-talet och har sedan dess utvecklat den till att bli en av deras toppegendomar. Förutom druvor odlas spannmål och grönsaker samt stora ytor med olivträd.

Mest kända vin från Tenuta Guado al Tasso är Tignanello som är ett rött vin av 75% sangiovese, 20% cabernet sauvignon och 5% caberne franc. Sammansättningen kan variera efter årgång, senaste 2012 innehåller hela 80% sangiovese. Det är hursomhelst intressant, i jämförelse till grannarnas cabernetdrivna supertoskanare, att sangiovese gör så lysande bra ifrån sig som här i vinet Tignanello.

En anledning är vingårdarnas läge som är närmare havet och på flackare yta.

Gudo al Tasso

 

Läget är fullkomligt enastående, inte långt från stranden och havet. Det är gångavstånd och luften smakar av salt, det är häftigt och när man som vinnörd är på upptäcktsfärd kan man inte låta bli att memorera de där lilla extra, av vad det nu kan vara. Hos Tenuta Guado al Tasso är det utan tvekan närheten till Medelhavet.

Viner, tillgänglig februari 2016

Tignanello 2012 (32152), 569 kr
Scalabrone Rosato 2014 (96359), 109 kr

Ej från Bolgheri
Villa Antinori 2012 (2300), 149 kr. Senaste texten är vin-matförslag: Rött vin till oxfilet med grillad gemsallad

Tidigare recension av Anders Röttorp av Tignanello årgång 2010, läser du här-Bästa röd lagringsvinerna

Foto: copy Vinbanken/Elke Jung

Kommentera