Fotografiskas bar

Favoritmarkera

RECENSION FOTOGRAFISKAS BAR Fotografiskas nya bar öppnade för ett par veckor sedan och bakom de ekologiska drinkarna står den prisvinnande bartendern Richard “Chille” Man.

Den nya baren öppnade 30 januari och består i dagsläget av en fyra meter lång bardisk. I övrigt är kafémiljön oförändrad. De sobra stolarna och borden, pösiga sofforna, växterna och de tyska turisterna – allt är sig likt om än i en mer nedsläckt version.

Även panoramautsikten över Stockholms inlopp och Sveriges största misslyckande är densamma, och då menar jag inte skeppet Vasas förlisning utan månaden februari. Himlen är stålgrå och Gröna Lunds attraktioner sträcker sig desperat upp mot den likt svältfödda fågelungar. Kaknästornet blinkar uppgivet bland Djurgårdens drivor av döda löv.

fotografiska-bar-drink

Fotografiskas bar

Likt en sista strimma hopp i mörkret pilar skärgårdsbåtar över fjärden och det börjar klirras i glas. Musiken höjs och det hånglas i soffor och även Thomas Wågströms utställning På Jorden får sig en avslätning.

Det har officiellt blivit kväll och nu förvandlas det småputtrande kaféet till en stimmig bar. I utbud är den tänkt att komplettera restaurangen och kaféet, här råder samma hållbarhetstänk som i det kulinariska. Drinkarna består av ekologiska råvaror, frukter som kastat sig mot marken för att självdö. Och för att även värna om gästerna hållbarhet serveras spriten ”on the side”.

Till skillnad från Melker Anderssons pr-mässiga kalhygge /mother så har Fotografiskas restaurang gått från klarhet till klarhet. Med det ekologiska tänket kammade man hem en Gulddrake 2015 som bästa restaurang i mellanklassen.

Det är således inte så märkligt att drinklistan i baren radar upp primörer som Rödbeta från Fårö, Tamarind och röd grapefrukt, Stjälkselleri från Frans Brosén samt Vintermorot från Forsbergs, rostad kokos och apelsinblomvatten. Likt en meny avsedd för den håriga ensemblen i Det Susar i Säven.

fotografiska-bar-drinklistan

Allt som innehåller gin is a friend of mine, tänker jag, när jag släntrat fram till bardisken. Och jag säger det också, till en inte fullt lika entusiastisk bartender. Men hans handlag är stabilt och efter väl förrättat värv kastar jag mig över resultatet. Gin och sherry i en morotsorange blandning med fin smak av örter och nötter. Isbiten som badar däri är större än min lägenhet och har bättre insyn.

Och isen är barens dna. Likt de tunga lod som balanserar Tokyos teknikstinna skyskrapor är den stabiliteten i din drink. Av den anledningen bör den inte blandas ihop med billigare is (så inte heller stabilisatorer i höga hus).

I Fotografiskas bar håller isen, så våga dig hit.

Fotografiskas bar

Profil: Bar.
Adress: Stadsgårdshamnen 22, Stockholm.
Klientel: Par, turister, frilansare.
Vinlista: Kort.
Typsituation: Barens läge innebär att du tvingas besöka en museishop på vägen ut, vilket gör att notan riskerar att få en nolla till.
Betyg:

Lämna ett svar