Bra röda viner | Lillördag

Favoritmarkera

BESTÄLLNINGSVIN. Vin ur Systembolagets beställningssortiment kräver framförhållning. Du bokar och plockar upp vinet i butik några dagar senare.

Pinot noirdruvan är som ni vet en kinkig medlem av druvfamiljen. När den odlas i Tyskland har den också ”tidigare farit illa” av entusiastiska vinmakare som tagit i lite för mycket med faten, vilket gjort att vinerna smakat lite för mycket av det goda, rostade fat. I takt med att åren går ter sig detta bombastiska tillverkningssätt alltmer som en historisk notering i protokollet.

I vinet från tyska Kellerei Max Mann kan vi prova pinot noir som den ska vara med smak av druvan, balanserad och trevlig. Vinet är av enklare snitt men levererar fullt ut ändå.

Välkända Château Pech Latt kommer med vin av gamla stockar, Vielles Vignes. Smaken överlevererar och den som provar upptäcker ett vin med nyanser, balans och komplexitet – för ynka 119 kronor. Ny riojaproducent (med en fot i det moderna Spanien som i traditionella vaniljrioja) i Sverige är Bodega Classica, här rekommenderar vi bodegans bästa vin men de släpper även Crianza och Reserva, vilka också är bra köp.

Veckans röda viner

Max Mann Pinot Noir 2012 (75080), Kellerei Max Mann, Pfalz Tyskland, 79 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Fruktig med smak av röda bär, lätt rostad, inslag av soliga skogstoner.
Omdöme: Klockren druvtypicitet, om än i nedtonad stil då vinet är av enklare snitt, och toppköp i sin genre och för druvstil
Passar till: Fläsk, fågelrätter men också vit havsfisk serverad med höstens svampskörd.
Betyg: 4

Château Pech Latt Vielles Vignes 2014 (70467), Louis Max, Corbières Frankrike, 119 kr. EKO.

Druvor: 40% grenache, 30% carignan, 30% syrah
Smak: Medel/fyllig, nyanserad och komplex smak. Mörka frukter och bär, plommon, körsbär, björnbär, inslag av viol, örter och mineraltouch. Fat. Lång, komplex eftersmak.
Omdöme: Enastående vinköp, till minst sagt, låg summa.
Vinstockarna är mellan 35-70 år gamla till detta vin.
Passar till: Vällagad köttmåltid, fest eller lite extra.
Betyg: 5

Mer om producenten
Det ska ha varit munkar vid klostret i Lagrasse som först planterade vinrankor på Château Pech-Latt. Egendomen omfattar 800 hektar varav 300 hektar är planterad vingård. Philippe Mathias står vid rodret över gården som ägs av Laurent Max, tidigare verksam i Bourgogne. Man arbetar jobbar organiskt och är ekologiskt certifierade.

Hacienda López de Haro Gran Reserva 2008 (75571), Bodega Classica, Rioja Spanien, 169 kr

Druvor:
Smak: Fyllig. Fruktig, stram, läcker och smakrik med drag av rödmogen frukt, plommon, inslag av örter och läder samt fat. Lång eftersmak.
Omdöme: Bra, snyggt mellanläge av modern kontra traditionell Rioja.
Passar till: Smakrika köttgrytor (bönor för veggies) eller vilt.
Betyg: 4+

Vinbankens Lillördag

På onsdagar infaller Vinbankens lill-lördag. Det är dagen vi ger de bästa tipsen ur beställningssortimentet så att du ska hinna få hem vinet till – lördag. Vi tipsar om högt som lågt, vitt, rött eller rosé alternativt något helt annat, kanske är det bubbel, sött eller starkt.

Tänk bara på att tiden för distribution kan variera för olika viner. Det kan ta allt mellan två dagar till en vecka innan du har vinet i din butik. Precis som att alla viner som Vinbanken skriver om inte finns tillgängliga på alla Systembolag. Kolla med din butik för aktuellt sortiment eller gå in på Systembolagets hemsida. Beställningsvinerna bokar du oavsett direkt via Systembolagets webb.

Lämna ett svar